Logo Bouwend Nederland

Beheersregime chroom-6 versie 2 is beschikbaar

Vrijdag 6 januari 2023

De tweede versie van het beheersregime bij het werken met chroom-6 houdende verven en coatings is beschikbaar. Dit beheersregime is een handreiking om veilig (chroom-6-houdende) verven/coatings te bewerken en te verwijderen. Het is opgesteld in nauwe samenwerking tussen ProRail, Gasunie, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf en met expertise uit de markt.

Versie 1 van het beheersregime voor chroom-6 werd opgesteld in 2019. Er waren toen nog geen blootstellingsgegevens beschikbaar. Daarom werd gekozen voor een worst-case scenario met een vrij streng pakket van maatregelen.

Nadruk op inhaleerbaar stof

In de paar jaar daarna zijn er metingen verricht om de maatregelen in het beheersregime te onderbouwen. De meetresultaten wezen uit dat niet zozeer chroom-6, maar inhaleerbare stof de kritische factor is. Daarom ligt in dit nieuwe beheersregime de nadruk op het verminderen van risico’s door blootstelling aan inhaleerbaar stof.

Ook bleek uit de meetresultaten dat een aantal maatregelen afgeschaald kan worden. Een uitzondering hierop is het stralen met eenmalig en recyclebaar grit, waarbij maatregelen juist zijn aangescherpt. Verder zijn bij een aantal bewerkingen de maatregelen voor een kledingprocedure en douchen toegevoegd.

Download het document

Je kan het beheersregime chroom-6 versie 2 downloaden vanaf de website van de Rijksoverheid.

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.