Logo Bouwend Nederland

Benieuwd naar jouw eerste ervaringen met de Wkb

Maandag 8 april 2024

Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Het publiekrechtelijke deel (o.a. melding bouwactiviteit, inschakelen kwaliteitsborger) geldt nu eerst alleen voor nieuwbouw van gevolgklasse 1-bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Eind juni 2024 wordt besloten of dit deel van de wet per 1 januari 2025 ook voor verbouwingen gaat gelden. Het privaatrechtelijke deel van de Wkb (o.a. aansprakelijkheid, opleverdossier) geldt vanaf 1 januari 2024 al wel voor alle bouwwerken, dus nieuwbouw en verbouw en alle gevolgklassen.

We zijn benieuwd naar de eerste ervaringen met de Wkb en waarderen het om je signalen te ontvangen. Hiervoor kun je contact opnemen met jurist en Wkb-specialist Reina Uittenbogaard, via r.uittenbogaard@bouwendnederland.nl of 079 325 2164.

Zo kunnen we vanuit Bouwend Nederland vinger aan de pols houden en eventuele knelpunten onder de aandacht brengen bij het ministerie.

Meer weten?

Ga dan ook naar onze Wkb-pagina veelgestelde vragen en antwoorden. 

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Handige animatie over de Wkb voor opdrachtgevers

Vanaf 2024 wordt stapsgewijs kwaliteitsborging ingevoerd. In deze animatie van BZK wordt goed uitgelegd waar particuliere opdrachtgevers rekening mee moeten houden en welke afspraken zij moeten maken met jou als aannemer, de architect en de adviseurs. Werk je voor particuliere opdrachtgevers, dan kan je hen op deze animatie wijzen.

Woensdag 3 april 2024
Wkb: hoe bereken je de kosten voor de kwaliteitsborger door?

We horen dat sommige kwaliteitsborgers niet in opdracht van consumenten willen werken. Dan zijn er twee keuzes: óf de opdrachtgever gaat op zoek naar een andere kwaliteitsborger óf jij schakelt als aannemer de kwaliteitsborger in. Daarmee trek je wel extra risico’s naar je toe. Doe je het wel, bereken dan de kosten door via het modelcontract van Bouwend Nederland.

Woensdag 20 maart 2024
Modelcontracten AVA 2023 aangepast

Recent zijn de modelovereenkomsten behorende bij de AVA Consumenten 2023 en de AVA Zakelijk 2023 aangepast.