Bij H. van Steenwijk draait veiligheid op het werk niet alleen om technische dingen
Maandag 20 maart 2023
Elk jaar doet H. van Steenwijk mee aan de Bewust Veilig-dag. Maar wel elk jaar op een andere manier, want bij de Amsterdamse aannemer vinden ze voorspelbaar zijn niet leuk. En belangrijker nog, sleur en routine kan veiligheid behoorlijk in de wielen rijden.
Met zijn 192 jaar is aannemersbedrijf H. van Steenwijk een bekend gezicht in Amsterdam, ook omdat het bedrijf veel in de stad zelf werkt. De waterbouw-tak van H. van Steenwijk is namelijk gespecialiseerd in het onderhoud van kademuren, bruggen en sluizen. De industriebouw-tak is vooral actief in de petrochemie & voedselindustrie en vaak te vinden in Westpoort. Beide takken hebben te maken met heel specifieke werkrisico’s, dus veiligheid speelt een heel belangrijke rol in het dagelijkse leven van H. van Steenwijk. "Zeker bij het werken in de petrochemie is veiligheid zeer belangrijk", zegt Marijke Schram, Manager Kwaliteit- en Procesbeheersing bij de Amsterdamse aannemer. "De regelgeving is heel strikt, zo moeten onze medewerkers diverse tests afleggen voor ze aan het werken mogen, krijgen ze allerlei meetapparatuur omgehangen voor ze de werklocatie opgaan en mogen ze geen ontstekingsbronnen bij zich hebben." Maar ook bij de waterbouw is veiligheid essentieel, geeft ze aan. "Bij de voorbereiding van de werkzaamheden maar ook tijdens de uitvoering is het zaak voor de medewerkers om heel de dag bewust met veiligheid bezig te zijn."
Iedereen doet mee
Als je er elke dag zo nadrukkelijk mee bezig bent, ligt het risico van sleur en routinematig omgaan met veiligheid op de loer. Daarom vinden ze bij H. van Steenwijk de Bewust Veilig-dag een heel goede zaak. "Omdat je er elke dag ermee bezig bent, is het goed om af en toe een speciaal moment te hebben om stil te staan bij waaróm je het ook alweer doet", weet Schram. Daar is voor de komende Bewust Veilig-dag een speciaal programma in elkaar gedraaid, waar iedereen aan meedoet en waar ook iedereen iets aan heeft. Op 29 maart komen alle medewerkers, van kraanmachinist tot magazijnmedewerker, van werkvoorbereider tot betontimmerman, naar het bedrijf aan de Spaarndammerdijk in de hoofdstad voor een Veiligheidsmiddag. En niet alleen de 35 medewerkers in vaste dienst, maar ook een groot deel van de flexibele schil; want de zzp-ers zijn ook uitgenodigd.
Gevarieerd programma
In een carrousel komen drie verschillende items voorbij, met heel verschillende thema’s. "Veilig werken is breed, het gaat om niet alleen om veiligheid maar ook om techniek en om goed en duidelijk communiceren met elkaar", zegt Schram. "Daarom doen we een spel waarbij communicatie en samenwerking heel belangrijk zijn. Verder is er een AED-/reanimatie-training. We hebben uiteraard bhv-ers maar we vinden het belangrijk dat iederéén iets weet van reanimatie en hoe je met een AED moet omgaan." En dan is er ook nog een technisch onderwerp dat de werknemers zelf hebben aangedragen. "Een aantal leveranciers komt langs voor een versnelde training in het verlijmen van ankers. Ze komen uitleggen hoe je dat het beste doet, wat valkuilen zijn en hoe je het met elkaar het beste oplost." Hoewel ze als kantoormedewerker nooit met het verlijmen van ankers te maken heeft, doet ook de Manager Kwaliteit- en Procesbeheersing mee met de training. "Iedereen volgt die middag het hele programma, ook de receptioniste en de directeur. Het is goed voor kantoorpersoneel om bewust te worden van wat de collega’s buiten doen. Zo leer je van elkaar en wat het werk inhoudt. Dan kun je beter samen het werk veilig maken. Daarnaast kweekt het ook saamhorigheid als je op een ongedwongen manier en in een positieve sfeer samen kunt zijn. Het zorgt ervoor dat je je ook veilig voelt in je bedrijf met je collega’s. We zien tegenwoordig vaak genoeg dat veiligheid op het werk niet alleen om technische aspecten draait."
Broodnodige afwisseling
Het programma voor 29 maart, dat met een hapje en een drankje wordt afgesloten, is weer heel anders dan dat van vorig jaar, legt Schram uit. "Toen gingen we met de directie alle werken langs om over veiligheid op het werk te praten. Maar we doen niet graag elk jaar hetzelfde. Omdat we dat zelf niet leuk vinden maar ook omdat sleur en routine grote bedreigingen van veiligheid zijn. Het is goed als de mensen zien dat je energie in zo’n Bewust Veilig-dag steekt."
Gerelateerd nieuws
CROW heeft enkele belangrijke aanvullingen en correcties toegevoegd aan het portfolio van Werk in Uitvoering. De documenten bieden praktische adviezen en maatregelen om de veiligheid van zowel wegwerkers als weggebruikers te waarborgen.
Op de bouwplaats van The Mayor in Amstelveen overleed vorig jaar een 63-jarige werknemer van UBA Bouw. Hij kwam om na een noodlottig ongeval met een transportbok met daarop twee HSB-elementen. De veiligheidskundigen van UBA Bouw, Bouwbedrijf De Nijs en de veiligheidskundige van de bouwcombinatie van The Mayor deden onderzoek naar de oorzaken. Ze delen graag hun inzichten.
Leerlingen van de praktische mbo-opleidingen timmeren, metselen en tegelzetten leren alles wat je moet weten over het vak én over veilig werken op de bouw. Dat is het resultaat van de inspanningen van Jurgen van de Ven van Huybregts Relou in samenwerking met anderen. De kans is groot dat het hbo dit voorbeeld volgt voor alle bouwgerelateerde opleidingen.