Blauwdruk IT-inrichting voor bouwcombinaties
Dinsdag 24 oktober 2023
De bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving voor die combinatie. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Op deze manier kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. De eerste stap is een haalbaarheidsonderzoek.
Grote bouw- en infraprojecten hebben vaak een meerjarig karakter. Het onderbrengen van de ICT binnen de ICT-omgeving bij de penvoerder levert dan een aantal problemen op. Zo kunnen de IT wensen en eisen van de bouwcombinatie conflicteren met die van de penvoerder, of is het voor medewerkers soms lastiger vanwege dubbele hardware of meerdere mailadressen. Ook is er nu vaak sprake van dubbele licentiekosten voor software. Daarom formuleerden initiatiefnemers BAM, Dura Vermeer, Heijmans, TBI en VolkerWessels een aantal uitgangspunten voor een gezamenlijke IT-richting.
De denkrichting is als volgt:
Eerste fase: haalbaarheidsonderzoek
Als eerste wordt nu de haalbaarheid van deze denkrichting onderzocht. De uitkomst van deze fase is een globale IT architectuur en een rapport dat uitwijst of verdere uitwerking nuttig is. Als de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek positief is, zal Bouwend Nederland de voorgestelde blauwdruk breder toetsen bij geïnteresseerde leden en belanghouders. In de derde fase wordt de blauwdruk gefinaliseerd en wordt er een roadmap opgesteld. De laatste fase is het organiseren van het beheer en onderhoud van de IT-architectuur voor bouwcombinaties.
Gerelateerd nieuws
Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.
De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.
Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.