Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Blauwdruk it inrichting voor bouwcombinaties

Blauwdruk IT-inrichting voor bouwcombinaties

Dinsdag 24 oktober 2023

De bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving voor die combinatie. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Op deze manier kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. De eerste stap is een haalbaarheidsonderzoek.

Grote bouw- en infraprojecten hebben vaak een meerjarig karakter. Het onderbrengen van de ICT binnen de ICT-omgeving bij de penvoerder levert dan een aantal problemen op. Zo kunnen de IT wensen en eisen van de bouwcombinatie conflicteren met die van de penvoerder, of is het voor medewerkers soms lastiger vanwege dubbele hardware of meerdere mailadressen. Ook is er nu vaak sprake van dubbele licentiekosten voor software. Daarom formuleerden initiatiefnemers BAM, Dura Vermeer, Heijmans, TBI en VolkerWessels een aantal uitgangspunten voor een gezamenlijke IT-richting.

 

De denkrichting is als volgt:

  • De bouwcombinatie krijgt een eigen Cloud gebaseerde ICT omgeving. In eerste instantie kijken we daarvoor naar Microsoft 365.
  • De blauwdruk is beschikbaar onafhankelijk van wie de penvoerder is.
  • Het beheer van de blauwdruk wordt bij een onafhankelijke partij belegd.
  • De blauwdruk zou een keuzemenu moet bieden gebaseerd op de standaardbehoefte van een bouwcombinatie, uit te breiden met specifieke vereiste(n).
  • Een standaard ontwerp en inzet van Cloud technologie maakt keuze en kosten van te voren inzichtelijker.

Eerste fase: haalbaarheidsonderzoek

Als eerste wordt nu de haalbaarheid van deze denkrichting onderzocht. De uitkomst van deze fase is een globale IT architectuur en een rapport dat uitwijst of verdere uitwerking nuttig is. Als de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek positief is, zal Bouwend Nederland de voorgestelde blauwdruk breder toetsen bij geïnteresseerde leden en belanghouders. In de derde fase wordt de blauwdruk gefinaliseerd en wordt er een roadmap opgesteld. De laatste fase is het organiseren van het beheer en onderhoud van de IT-architectuur voor bouwcombinaties.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.