Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouw en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

Woensdag 10 juli 2024

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Het nieuwe protocol bevat basismaatregelen die essentieel zijn voor alle werknemers in de sector. Daarnaast wordt het protocol verder uitgebreid met specifieke maatregelen die zijn toegespitst op verschillende beroepen binnen de bouw- en infrasector. Dit betekent dat beroepen zoals bouwvakkers, timmerlieden, metselaars, en schilders, elk gerichte en effectieve richtlijnen ontvangen die aansluiten bij hun specifieke werkomstandigheden en risico’s.

Tjeerd Willem Hobma, Algemeen Directeur bij Volandis licht toe: "Het is cruciaal dat iedereen in de bouw- en infrasector goed is voorbereid op de gevaren van werken in de hitte. Ons protocol biedt niet alleen algemene richtlijnen, maar voorziet ook in gedetailleerde en praktische maatregelen die continu worden geüpdatet op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk."

Praktische tips

De maatregelen in het protocol variëren van het plannen van zwaar werk in de koelere periodes van de dag tot het zorgen voor voldoende schaduw en drinkwater op de projectlocatie. Daarnaast worden er praktische tips gegeven over het dragen van geschikte kleding en het nemen van voldoende rustpauzes.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.

Vrijdag 5 juli 2024
Innovatieve oplossingen kunnen de bewaking van bouwplaatsen in de zomer echt verbeteren.

De toekomst van bouwplaatsbeveiliging in de zomer

Maandag 1 juli 2024
Harbers tekent intentieverklaring verkeersveiligheid zware elektrische bussen

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat heeft samen met ons en andere brancheorganisaties een intentieverklaring om verkeersveiligheid te waarborgen ondertekend. Hierin staan afspraken om de veilige inzet van elektrische bussen tussen de 3.500 en 4.250 kg die met rijbewijs B bestuurd mogen worden te verbeteren.