Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouw en renovatiebedrijf wolbers ter apel niet alle familiebedrijven zijn stokoud

Bouw- en Renovatiebedrijf Wolbers Ter Apel: niet alle familiebedrijven zijn stokoud

Vrijdag 29 juli 2022

In de zomerperiode brengen we een reeks artikelen over familiebedrijven in Noord- Nederland. Hoe gaat dat met bedrijfsopvolging? En wordt er tijdens familiebijeenkomsten ook wel over iets anders gepraat dan het bedrijf? Volgende in de reeks is Bouw- en Renovatiebedrijf Wolbers uit Ter Apel.

Bij familiebedrijven denk je al snel aan bedrijven waar al de vierde of vijfde generatie de touwtjes in hand heeft, bedrijven met een geschiedenis die teruggaat tot 1900 of nog eerder. Maar er zijn ook jonge familiebedrijven. Bouw- en Renovatiebedrijf Wolbers uit Ter Apel bijvoorbeeld. Frans Wolbers richtte het bedrijf eind 20e eeuw op. Hij weet nog precies wanneer dat was. "Op 27 februari 1990 begon ik voor mezelf. Op 28 februari was er een dikke storm en had ik voor de eerste tijd werk genoeg."

Inmiddels is Frans 67 jaar en met pensioen. Zijn zonen Frank en Bart hebben het bedrijf begin 2021 samen overgenomen. Ze werkten al in het bedrijf, Bart sinds 1996 toen hij de opleiding timmerman/metselaar had afgerond en Frank sinds 2012, aansluitend op zijn HBO-opleiding Bouwkunde. "Toen we in het bedrijf kwamen, lag het wel al voor de hand dat we het zouden overnemen", zeggen de broers. Ze zijn samen eigenaar en doen samen de werkvoorbereiding en de calculatie; Bart heeft inmiddels ook de opleiding Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB) gevolgd. "Maar we draaien wel ieder onze eigen projecten", zegt Bart. "Die begeleiden we vanaf de opnamen tot aan de oplevering." De verdeling is heel simpel, maakt Frank duidelijk: "Wat er binnen komt gaat naar degene die het het minst druk heeft."

Een keertje slikken en door

Frans: "Als vader ben ik er absoluut trots op dat twee van mijn drie zonen het bedrijf hebben overgenomen. En dat is mijn vrouw Sieny ook." Zij doet overigens nog steeds de administratie, net als bij de start in de jaren negentig. Er is sowieso niet veel veranderd sinds de overname. Dat komt vooral doordat het erg druk is, niet omdat vader nog altijd een dikke vinger in de pap heeft. "We hebben absoluut niet het gevoel dat hij over onze schouders meekijkt", zegt Bart. Frans heeft ook niet de indruk dat hij dat doet. "Natuurlijk zeg ik wel eens wat. Ik krijg ook nog steeds veel mee, doordat Sieny er nog in werkt en doordat we naast het bedrijf wonen. We doen elke dag een bakkie koffie samen en dan praat je automatisch ook over het werk. Maar het is nu hun bedrijf. Als ik een advies heb en ze willen niet luisteren dan is het een keer slikken en dan zal het wel goed wezen. Het is nu hun bedrijf."

Digitaliseren is wel een dingetje 

Als Sieny er ook mee stopt, dan wordt er waarschijnlijk iemand aangenomen om de administratie te gaan doen. En misschien is dat ook wel een mooi moment om een aantal zaken anders te gaan doen. Digitalisering bijvoorbeeld. "Ik denk dat we daarmee wel wat achterlopen", zegt Frank. "Alleen de boekhouding is nu digitaal, maar de projectadministratie en de urenadministratie, daar moeten we nog mee aan de gang." Op bouwgebied zelf ligt dat anders, daar haakt het bouwbedrijf wel aan bij de actualiteit "We doen veel op het gebied van het verduurzamen van woningen. Isoleren en dubbele beglazing; dat soort dingen." Met aardbevingsbestendig bouwen en bevingschade herstellen, heeft Bouw- en Renovatiebedrijf Wolbers vooralsnog niets gedaan. "In de rustige tijd zijn de jongens wel op cursus geweest maar we zitten best een stukje van het aardbevingsgebied vandaan. Dat is toch 3 kwartier rijden en we hebben tot nu toe eigenlijk altijd meer dan genoeg werk in de buurt. Maar we hebben wel het idee om er op termijn iets mee te gaan doen."

Samen vissen

Druk is wel een beetje het sleutelwoord voor het bouwbedrijf uit Ter Apel. "Misschien is dat eigenlijk wel wat er meest is veranderd, dat het veel drukker is dan vroeger", zegt Frank. "En misschien dat we er daarom ook niet zo bij stilstaan dat we een familiebedrijf zijn, we zijn gewoon aan het werk." Bart denkt wel dat het te merken is dat Bouw- en Renovatiebedrijf Wolbers een familiebedrijf is. "We hebben tien man in dienst en daar doen we zeker ook sociale en gezellige dingen mee. Af en toe een borrel, een barbecue en één keer per jaar gaan we met z’n allen vissen. En we zorgen dat ze met de feestdagen altijd wel wat krijgen. De meesten werken hier ook al meer dan 15 jaar, sommigen zelfs meer dan 25 jaar. Ja, ik denk dat doordat we een familiebedrijf zijn, we ook een sociaal bedrijf zijn en dat ze allemaal wel met plezier hier werken."

Heel jonge 3e generatie

Begin van deze eeuw was Bouw- en Renovatiebedrijf Wolbers iets groter dan nu, maar door de crisis is het van 15 man teruggegaan naar 10. "Toen ik in 1990 voor mezelf begon, waren er veel anderen die dat ook deden. Een hoop van die bedrijven zijn inmiddels weg door de crisis. Die hebben wij overleefd en daar ben ik trots op, ook al hebben we toen wat personeel moeten laten gaan. Een andere reden dat sommige van die bedrijven er niet meer zijn, is dat er geen opvolging was. Dat probleem had ik gelukkig niet. Ook daarom zou het mooi zijn als er straks opvolging vanuit de familie komt." Vooralsnog is het te vroeg om te weten of het bouwbedrijf later door de derde generatie Wolbers zal worden geleid. Daarvoor is die generatie nog te jong. De dochter van Frank is pas 9 maanden. Bart heeft twee zonen, 6 jaar en 8 jaar oud. "Ik ben zaterdag vaak op de zaak en dan gaat de jongste vaak mee. Die vindt het mooi, dus wie weet."

Annette Korving
Regiosecretaresse - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.

Maandag 8 juli 2024
Friesland rijdt Bouwrally door Noardeast Fryslân

Vrijdag 28 juni stond in het teken van de bouwrally voor de leden van onze afdeling Friesland. Het jaarlijkse evenement, de Bouwrally, vond dit jaar plaats in het schilderachtige landschap van Noardeast Fryslân. De deelnemers verzamelden zich om 12 uur bij Brouwerij Dockum, klaar voor een middag vol avontuur en gezelligheid.

Maandag 8 juli 2024
Toekomstbouwers Friesland maakt kennis met onze leden

Op woensdag 3 juli organiseerde Toekomstbouwers Friesland (TBF) een inspirerende bijeenkomst onder de noemer 'Kennismaking met dé Opleider voor de Bouw en Infra'. TBF, voortgekomen uit het lang geleden door Friese bouwers opgerichte VSPB, is een trots en toonaangevend opleidingsbedrijf in de Friese bouwsector.