Logo Bouwend Nederland

Bouwen met houten blokken: zo werkt het

Dinsdag 11 augustus 2020

Hoe regel je snel een nieuw gebouw? Door hem vooraf al gebouwd te hebben zodat je hem op de locatie alleen maar in elkaar hoeft te zetten. Die techniek is er inmiddels ook met muur- en dakelementen van hout en in dit stuk leggen we uit hoe dat werkt.

Prefabwoningen bestaan al tientallen jaren, maar wist je dat je ook geprefabriceerd kan bouwen met hout? Het Belgische bedrijf Tymber Buildings bedacht Blokiwood, waarmee je met houten muur- en dakelementen hele gebouwen samenstelt.

Wat is Blokiwood?

De houten elementen (blokken) van Blokiwood zijn circulair, ecologisch en formaldehydevrij. De blokken zijn duurzaam, comfortabel/gezond en energiebesparend. Ze zijn tevens snel en eenvoudig te plaatsen en zorgen voor geïsoleerde, luchtdichte en koudebrugarme wanden en daken. Als een gebouw eenmaal staat, kan deze ook makkelijk weer worden gedemonteerd en elders worden opgebouwd. Daarnaast kunnen de blokken opnieuw worden verwerkt tot grondstof. Tijdens de groei neemt hout meer CO2 op dan het tijdens de productie en het gebruik uitstoot. Daardoor kan de koolstofbalans positief zijn.

Hoe sterk is een houten prefabpand?

De elementen kunnen tot negen ton per lopende meter dragen. Ze zijn luchtdicht en waterdampdoorlatend. De R-waarde is 5,26 m2 k/W en kan verhoogd worden naar 7,10 m2 k/W. Bij dakelementen ligt de R-waarde op 7,8 m2 k/W.

Snel te plaatsen

Robert Bekkers, directeur van Tymber Buildings, noemt het bouwen met Blokiwood "bouwen met LEGO". "Het is groter en ecologisch verantwoord." De dakelementen wegen niet meer dan 75 kilo, de wandelementen tot 60 kilo. Daardoor kunnen twee mensen ze plaatsen zonder kraan. Door vooraf te fabriceren kan tot 0,4 m2 per uur worden geplaatst, bij dakelementen is dat om 0,5 m2 per uur. Prefab heeft nog een ander voordeel, want na plaatsing kan meteen zowel binnen als buiten worden afgewerkt. De buitenzijde kan worden afgewerkt met steenstrips, pleisterwerk, metselwerk, hout of andere gevelmaterialen.

Blokiwood is een van de innovaties die zijn geüploadet op De Bouw Maakt Het Slim. Heb jij ook een handige innovatie waarmee je de bouw- en infrasector kan verrijken? Via dit formulier kan je hem aanmelden. 

Harry Wisse
Accountmanager Bouw & Infra Groot - Belangenbehartiging
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken - contactgroep Digitalisering

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 21 mei 2024
Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.