1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwen met houten blokken zo werkt het

Bouwen met houten blokken: zo werkt het

Dinsdag 11 augustus 2020

Hoe regel je snel een nieuw gebouw? Door hem vooraf al gebouwd te hebben zodat je hem op de locatie alleen maar in elkaar hoeft te zetten. Die techniek is er inmiddels ook met muur- en dakelementen van hout en in dit stuk leggen we uit hoe dat werkt.

Prefabwoningen bestaan al tientallen jaren, maar wist je dat je ook geprefabriceerd kan bouwen met hout? Het Belgische bedrijf Tymber Buildings bedacht Blokiwood, waarmee je met houten muur- en dakelementen hele gebouwen samenstelt.

Wat is Blokiwood?

De houten elementen (blokken) van Blokiwood zijn circulair, ecologisch en formaldehydevrij. De blokken zijn duurzaam, comfortabel/gezond en energiebesparend. Ze zijn tevens snel en eenvoudig te plaatsen en zorgen voor geïsoleerde, luchtdichte en koudebrugarme wanden en daken. Als een gebouw eenmaal staat, kan deze ook makkelijk weer worden gedemonteerd en elders worden opgebouwd. Daarnaast kunnen de blokken opnieuw worden verwerkt tot grondstof. Tijdens de groei neemt hout meer CO2 op dan het tijdens de productie en het gebruik uitstoot. Daardoor kan de koolstofbalans positief zijn.

Hoe sterk is een houten prefabpand?

De elementen kunnen tot negen ton per lopende meter dragen. Ze zijn luchtdicht en waterdampdoorlatend. De R-waarde is 5,26 m2 k/W en kan verhoogd worden naar 7,10 m2 k/W. Bij dakelementen ligt de R-waarde op 7,8 m2 k/W.

Snel te plaatsen

Robert Bekkers, directeur van Tymber Buildings, noemt het bouwen met Blokiwood "bouwen met LEGO". "Het is groter en ecologisch verantwoord." De dakelementen wegen niet meer dan 75 kilo, de wandelementen tot 60 kilo. Daardoor kunnen twee mensen ze plaatsen zonder kraan. Door vooraf te fabriceren kan tot 0,4 m2 per uur worden geplaatst, bij dakelementen is dat om 0,5 m2 per uur. Prefab heeft nog een ander voordeel, want na plaatsing kan meteen zowel binnen als buiten worden afgewerkt. De buitenzijde kan worden afgewerkt met steenstrips, pleisterwerk, metselwerk, hout of andere gevelmaterialen.

Blokiwood is een van de innovaties die zijn geüploadet op De Bouw Maakt Het Slim. Heb jij ook een handige innovatie waarmee je de bouw- en infrasector kan verrijken? Via dit formulier kan je hem aanmelden. 

Harry Wisse
Accountmanager Bouw & Infra Groot - Belangenbehartiging
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 april 2025
Digitaal opleveren, Slimmer bouwen

Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”

Donderdag 17 april 2025
Webinar Milieuproductdata in de gebouwde omgeving

In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.

Woensdag 16 april 2025
Podcast: zo betrek je de mondige omgeving tijdens de bouw

Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?