Bouwend Nederland wil dat warmtenetten volwaardig meetellen in het energielabel van nieuwbouwwoningen
Dinsdag 8 april 2025
Op 9 april spreekt de Tweede Kamer over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Bouwend Nederland, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, NVDE en Stichting Warmtenetwerk roepen de Tweede Kamer op om de duurzaamheid van warmtenetten beter te erkennen in het energielabel van nieuwbouwwoningen.
In de bestaande regelgeving worden woningen aangesloten op een warmtenet onvoldoende gewaardeerd ten opzichte van woningen met een individuele warmteoplossing, zoals een warmtepomp. Doordat er geen gelijk speelveld tussen gebouw- en gebiedsoplossingen is, wordt er soms niet voor collectieve warmte gekozen, zelfs wanneer een warmtenet maatschappelijk gezien voordeliger en duurzamer is.
Bovengenoemde organisaties vragen de Kamer om de werkelijke energieprestatie van warmte en koude mee te laten tellen in het energielabel van nieuwbouwwoningen, zodat partijen een eerlijke afweging kunnen maken.
Lees de 'Oproep branches voor energielabel warmtenetten'.
Gerelateerd nieuws
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.
Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.
De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.