Bouwsector rukt op naar de digitale voorhoede
Vrijdag 13 januari 2023
De uitkomsten van een nieuw groot onderzoek naar digitalisering in de bouw zijn nu beschikbaar. In het onderzoek zijn leden van Bouwend Nederland bevraagd over hun strategie ten aanzien van digitalisering én over hun verwachtingen voor de komende jaren. Belangrijkste uitkomst: bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet. Inmiddels heeft bijna driekwart zijn processen grotendeels gedigitaliseerd. Voor een sector met overwegend mkb-bedrijven is dat een heel goede prestatie.
Het onderzoek is een vervolg op twee eerdere digitaliseringsonderzoeken die Bouwend Nederland in 2018 en in 2020 liet uitvoeren door USP. Voor het nu gepresenteerde rapport zijn wederom leden, niet-leden en experts bevraagd en is gekeken of houding en gedrag ten aanzien van digitalisering van processen veranderd zijn.
Interne werkprocessen volop gedigitaliseerd
Leden zijn positief over de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Ze zijn de afgelopen jaren volop bezig geweest met het optimaliseren van interne processen. Daarin zijn echt grote stappen gezet. Had in 2018 nog 46% van de leden zijn processen grotendeels gedigitaliseerd, inmiddels is dat opgelopen tot 74%. Wat opvalt is dat bedrijven veel meer integraal naar hun proces kijken en daarvoor één softwaresysteem kiezen. Op die manier is het voor medewerkers ook beter behapbaar.
Jongeren met een digitale mind-set
Succesvolle leden geven aan dat commitment van de directie belangrijk is. Medewerkers stimuleren is ook essentieel. 72% van de leden verwacht van hun medewerkers dat zij zich ontwikkelen in op het vlak van digitaal werken. Dat geldt evengoed voor vakmensen op de bouwplaats. Vooral de grotere bedrijven zetten zwaar in op het aannemen van jongeren met een digitale mind-set om de bedrijfscultuur te veranderen.
Veel minder ervaren belemmeringen
Kijken we naar de verwachte belemmeringen om te digitaliseren, dan worden die in veel mindere mate ervaren dan in eerdere jaren. Het veranderen van de bedrijfscultuur staat met 39% bovenaan (47% in 2018). Heel positief is dat nog maar slechts een kwart van de leden een gebrek aan standaarden als belemmering noemt (33% in 2018). De initiatieven van digiGO en het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving, waar Bouwend Nederland nauw bij betrokken is, beginnen hun vruchten af te werpen.
Onderzoeksuitkomsten
Gerelateerd nieuws
Onze voordeelpartners Ed Controls en Woub slaan de handen ineen. Verloopt de communicatie met onderaannemers stroef? Ervaar je vaak ruis of worden afspraken niet nagekomen? Continu zoeken naar mailtjes of appjes? Dat is vanaf nu verleden tijd.
Digitale veiligheid begint bij de techniek, maar valt of staat uiteindelijk met de mensen die ermee werken. Medewerkers zijn vaak onbedoeld de zwakste schakel in een organisatie. Denk aan phishingmails die steeds moeilijker te herkennen zijn door toepassing van AI of het werken op onveilige netwerken of andere onbewuste fouten die grote gevolgen kunnen hebben.
Samen met andere partijen in de bouw-, techniek- en woonsector ondertekenden we een beleidsmaatregel die het delen van data in de industriële bouw gaat verbeteren. Daarmee zetten we een belangrijke stap in de versnelling van woningbouw in Nederland. Deze maatregel is onderdeel van het bredere Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027.