Logo Bouwend Nederland

Bouwvoertuigen krijgen kenteken op 1 januari 2022

Woensdag 22 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een registratieplicht voor bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Vanaf dat moment mogen bestaande en nieuwe rijdende werktuigen en hun getrokken materieel alleen nog de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn.

De deadline van 31 december 2021 voor het laagdrempelig registreren van (land)bouwvoertuigen via de goedkope conversieregeling nadert snel. Het registreren bestaat uit het inschrijven en te naamstellen van het voertuig in het kentekenregister bij de RDW. Heb jij een of meer van deze voertuigen in je bezit? Registreer dan nu je voertuig(en)! Na 1 januari wordt dat lastiger en duurder. Met de huidige conversieregeling kost registratie slechts €18. Vanaf 1 januari 2022 wordt dat minimaal €140 per voertuig.

Welke voertuigen moeten een geregistreerd worden?

Het gaat om verschillende voertuigen die in de bouw, infra, logistiek, groen, op de boerderij en op het land gebruikt worden. Dit zijn bijvoorbeeld knikmopsen, schrankladers, dumpers, graafmachines, veegmachines, verreikers, (mini)trekkers en wielladers. Registreren is nodig als het voertuig harder dan 6 km/u kan rijden en op de openbare weg komt. Dat geldt ook voor zelfrijdende (land)bouwmachines en land- en bosbouwaanhangwagens die harder dan 25 km/u kunnen rijden.

Ben je bekend met het ruime begrip 'openbare weg'?

Weet je dat je ook op de openbare weg komt als je alleen een openbare weg oversteekt? Of als je op eigen terrein of bedrijfsterrein rijdt dat toegankelijk is voor anderen, zelfs als er een hek of slagboom staat? De registratieverplichting voor een voertuig is hierdoor al snel aan de orde. Houd daar rekening mee als je nadenkt over de registratie.

Hoe registreer je tot 31 december 2021 een (land)bouwvoertuig?

1. Ga naar de website www.rdw.nl/registratie. Met de keuzehulp bepaal je of een voertuig geregistreerd moet worden.
2. Zoek van ieder voertuig de gegevens die nodig zijn voor registratie. Dat zijn onder meer het chassisnummer, merk, type en bouwjaar. Op de website staan een hulpformulier en tips om het chassisnummer te vinden. Maak ook een foto van het typeplaatje.
3. Registreer het voertuig. Je betaalt €18 per voertuig. De RDW stuurt vervolgens het kentekenbewijs toe.
4. Geef het kenteken van het voertuig door aan je verzekeraar.
5. Rijdt het voertuig harder dan 25 km/u, dan moet er ook een kentekenplaat achterop. Bestel de kentekenplaat bij een geregistreerde kentekenplaatfabrikant.

Registreer zo snel mogelijk

Veel bedrijven moeten hun voertuigen nog registreren. Dat kan leiden tot een langere doorlooptijd bij de RDW. Na 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om uw voertuig online te registreren. Om daarna nog op de openbare weg te mogen, moet je het voertuig laten keuren op een keuringsstation van de RDW. Dat kost minimaal €140 in plaats van de €18 nu.

Hulp en informatie?

Heb je hulp nodig of heb je een vraag? Op deze website staat alle informatie en hulpmiddelen zoals instructiefilms. Kom je er dan niet uit, neem dan contact op met de klantenservice van de RDW. Deze is bereikbaar via het telefoonnummer 088-0087447. Het nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 9 januari 2024
Wederom een geslaagde Wkb-bijeenkomst in het Westland

Op 27 november jongstleden vond de derde en -voorlopig- laatste bijeenkomst over de Wkb in de gemeente Westland plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen de aanwezige bouwprofessionals in verschillende workshops met ambtenaren van de gemeente aan de slag met de 'Wkb in de praktijk'.

Donderdag 21 december 2023
Vraag en antwoord over BouwGarant

Kopers van een nieuwbouwwoning kopen doorgaans onder garantie van een waarborginstantie, zoals Woningborg, SWK of BouwGarant. De regelingen van deze instanties waarborgen dat de woning wordt afgebouwd bij een onverhoopt faillissement van de aannemer en dat verborgen en constructieve gebreken onder garantie worden opgelost. Directeur Rob de Groot van BouwGarant beantwoordt enkele veel voorkomende vragen.

Maandag 11 december 2023
Bemalen onder de omgevingswet

Op vrijdag 1 december 2023, precies één maand voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, stond het platform bronbemalen in het teken van 'bemalen onder de Omgevingswet'. Buiten de theorie van de Omgevingswet, werd de praktijk van het bemalen behandeld. Frederique Minderhoud (FLO Legal) nam de aanwezigen mee in de doelen van de Omgevingswet, de gedachten van Omgevingsloket en de Bruidsschat. Vervolgens de Omgevingswet in de praktijk van Waterschap Rivierenland, inclusief het Digitaal Stelsel Omgevingswet door Bram van Diggele (Waterschap Rivierenland). Een leerzame én interactieve bijeenkomst met veel inzichten gelinkt aan de praktijk. Bekijk de impressies en de gehouden presentaties.