Commentaarronde gestart voor normontwerp NEN 2608:2025, over berekening en toetsing van vlakglas voor gebouwen
Donderdag 3 juli 2025
Het normontwerp NEN 2608:2025 'Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' staat momenteel open voor commentaar op normontwerp.nen.nl. Dit document biedt vernieuwde methoden om vlakglas voor bouwwerken te berekenen en te toetsen. Met de aansluiting op de aankomende Eurocode 10 speelt deze versie direct in op actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse glasconstructiepraktijk. Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen indienen tot en met 12 september 2025.
In de maand mei heeft Vakgroep GLAS drie speciale workshops georganiseerd, verspreid over het land. Tijdens deze workshops heeft Peter van Dijk – Kenniscentrum Glas, uitgelegd wat er verwacht kan worden van de normen die momenteel herzien worden. De Technische Commissie van Vakgroep GLAS heeft de afgelopen jaren veel energie gestopt in het herzien van de huidige NEN2608.
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (NEN 2608:2014) zijn:
· De materiaalfactor op windbelasting is verhoogd van 1,6 naar 1,8;
· De belastingsverdeling voor driebladig isolatieglas is toegevoegd.
· Nieuwe randvoorwaarden en temperaturen zijn opgenomen voor verschillende soorten tussenlagen in gelaagd glas.
· Deze aanpassingen verbeteren de veiligheid van glastoepassingen, met aandacht voor restdraagvermogen, veilig (robuust) breukgedrag en realistische temperaturen voor tussenlagen van gelaagd glas. Dit geldt ook voor de aanpassing van de belastingsduur bij glazen vloeren.
Naast feedback op het normontwerp werkt de normcommissie 'Glas voor Bouwwerken' aan de voorbereiding van nationale bijlagen bij de Eurocode 10, die uiteindelijk NEN 2608 zal vervangen. De leden van de Technische Commissie Vakgroep GLAS zijn lid van deze normcommissie.
Leden die vragen hebben over het normontwerp, kunnen contact opnemen met Kenniscentrum Glas: info@kenniscentrumglas.nl
Voor commentaar op het normontwerp, neem contact op met NEN:
Anna Romani | Consultant
015 2 690 324
Gerelateerd nieuws
Voor de SDE++-ronde van 2026 is voorlopig € 8 miljard beschikbaar. De subsidie blijft een belangrijke steun voor de energietransitie in Nederland.
Op maandag 16 juni organiseerde het Ministerie van I&W een stakeholderbijeenkomst over de PPWR, waarbij Verpact een deelsessie over de verpakkingenadministratie verzorgde.
Vlakglas Recycling Nederland is voornemens om de inning van de recyclingbijdrage voor vlakglas voortaan per kilo isolatieglas te doen. Tot op heden is dat per vierkante meter. Het tarief wordt 0,0175 euro per kilo en dat komt overeen met de huidige 0,40 euro per vierkante meter. Als de minister akkoord is, gaat de wijziging per 1 januari 2026 in.