Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. De bouw maakt het podcast de wkb oefenen proefdraaien en aan de slag ermee

De bouw maakt het Podcast: De Wkb, oefenen, proefdraaien en aan de slag ermee!

Dinsdag 3 oktober 2023

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door onder meer het inschakelen van private kwaliteitsborgers. De invoering van deze wet heeft grote consequenties voor de bedrijfsvoering van aannemers. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk. Maar hoe pak je dat aan, hoe kun je er alvast mee oefenen en welk deel van de wet is er nu precies uitgesteld?

Dat hoor je in aflevering 35 van De bouw maakt het Podcast. Presentator Iman de Vries heeft aan tafel Reina Uittenbogaard van Bouwend Nederland en Jaap Kolk van de Vereniging van kwaliteitsborging Nederland. Zij geven antwoord op veel gestelde vragen en praktische tips over hoe je nu al aan de slag kunt met de Wkb!

Beluister hier de podcast.

Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!

Eline Maarse

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 9 juli 2024
WKB Begeleidingstraject

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.

Vrijdag 7 juni 2024
Besluit over verbouw onder Wkb naar 1 december 2024

Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Daarbij is kwaliteitsborging verplicht voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Het voornemen was om per 1 januari 2025 ook bij verbouwen kwaliteitsborging verplicht te stellen. Gisteren heeft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld.

Vrijdag 12 april 2024
Handige animatie over de Wkb voor opdrachtgevers

Vanaf 2024 wordt stapsgewijs kwaliteitsborging ingevoerd. In deze animatie van BZK wordt goed uitgelegd waar particuliere opdrachtgevers rekening mee moeten houden en welke afspraken zij moeten maken met jou als aannemer, de architect en de adviseurs. Werk je voor particuliere opdrachtgevers, dan kan je hen op deze animatie wijzen.