Deel jouw VIB’s en draag bij aan een veilige sector
Woensdag 13 maart 2024
Wil jij als werkgever een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dé nieuwe tool om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te herkennen en voorkomen? Dat kan! De Schadelijke Stoffen Assistent is vanaf september 2024 volledig beschikbaar, maar daar hebben wij jouw hulp bij nodig.
Om straks een vliegende start te maken, verzamelt Volandis nu alvast zo veel mogelijk veiligheidsinformatie van producten die in de bouw en infra gebruikt worden. Deze worden direct in de tool geladen, zodat gebruikers er straks direct over kunnen beschikken.
Nog geen veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) van de producten die jullie gebruiken? Vraag deze op bij de leverancier. Heb jij al wel digitale VIB’s die niet ouder zijn dan 3 jaar? Deel ze met ons, wij zorgen dat ze straks voor jou en alle collega-bedrijven uit de bedrijfstak beschikbaar zijn. Zo helpen we elkaar op weg!
Stuur een mail naar vib@volandis.nl waarin je aangeeft dat je VIB’s wilt delen.
Gerelateerd nieuws
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.