Logo Bouwend Nederland

Digitalisering in de bouw: van pen naar Digiscan

Dinsdag 24 januari 2023

Digitalisering in de bouw. Hoe begin je en hoe neem je je personeel mee in dit proces? Deze maand werden de uitkomsten van een groot onderzoek naar digitalisering in de bouw gepresenteerd. En uit dat rapport blijkt dat bouwbedrijven de afgelopen jaren grote stappen hebben gezet. In 2018 had 46% van de leden van Bouwend Nederland zijn processen grotendeels gedigitaliseerd, inmiddels is dat al 74%. Maar hoe werkt het digitaliseringsproces nou in de praktijk? Welke stappen kun je nemen en wat zijn de valkuilen?

Presentator Iman de Vries bespreekt in deze aflevering dit proces met Henk Schipper, controller bij bouwbedrijf Kooi Appingedam en Willemijn Visscher, verenigingsmanager Bouwend Nederland regio noord en programmamanager mobiliteit. Maar we zetten ook de belangrijkste nieuwe regels en wetten van 2023 voor je op een rijtje.

En natuurlijk drinkt Iman ook weer een kop koffie met Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen. Dit wordt zijn laatste kwartaal bij Bouwend Nederland en hij heeft de afgelopen paar weken weer niet stilgezeten. Zo vertelt hij over het IFD rapport dat hij afgelopen week overhandigde aan Jaap Smit, voorzitter van IPO. 

Wil je geen aflevering missen van De bouw maakt het podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!

Links besproken in de podcast:

Eline Maarse

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.

Woensdag 1 mei 2024
Je kan nu inschrijven voor de digiDare Award

Met de DigiDare Award vragen we aandacht voor succesverhalen van digitale ketensamenwerking in de gebouwde omgeving. Het belangrijkste doel van de prijs is om anderen te inspireren met positieve voorbeelden van digitaal samenwerken—rechtstreeks uit de praktijk.

Donderdag 25 april 2024
Test jij mee onze nieuwe module van de Digiscan Bouw

We hebben samen met Techniek Nederland een nieuwe module ontwikkeld voor de digiscan. Deze nieuwe module toetst hoe goed jij digitaal samenwerkt in de keten en welke stappen je daarin mogelijk kan zetten. We vinden het fijn als je deze nieuwe module mee wil testen.