Diploma’s én GLAS Vakcertificaat glaszetters maar nieuwe opleiding uitgesteld
Dinsdag 22 juli 2025
Zeven leerlingen van de opleiding Glaszetter aan het ROC Midden Nederland in Nieuwegein hebben op 15 juli hun diploma gekregen. De glaszetters voldoen ook aan de eisen van het GLAS Vakcertificaat.
Vakgroep GLAS heeft als extra aan de opleiding tot glaszetter de specificaties van het GLAS Vakcertificaat toegevoegd. De zeven studenten zijn hier ook voor geslaagd en hebben het bijbehorende certificaat gekregen. Het Vakcertificaat is onderdeel van het keurmerk van de vakgroep, Glaskeur.
Zeven glaszetters van evenzoveel glasbedrijven
De zeven nieuw opgeleide glaszetters zijn werkzaam bij evenzoveel bedrijven.
Tweede lichting leerlingen
Dit was de tweede lichting leerling-glaszetters. De start van deze tweejarige opleiding was in september 2023. Oorspronkelijk zouden er twaalf leerlingen deelnemen aan deze opleiding, maar vijf zijn er helaas afgehaakt. Secretaris van Vakgroep Glas Cor Wittekoek: ‘Zeven leerlingen is eigenlijk niet rendabel om mee door te gaan. Maar dankzij de financiering vanuit STOOV, het opleidingsfonds van de vlakglasbranche, kon de opleiding toch worden gegeven.’
Nog maar twee aanmeldingen opleiding Glaszetten
‘Voor het komende studiejaar’, zo vervolgt Wittekoek, ‘zijn er helaas nog maar twee aanmeldingen voor de opleiding Glaszetten. Twee glaszetters is te weinig om de opleiding in september van start te laten gaan. In overleg met het ROC is besloten om in te zetten op een start in januari/februari 2026. Hiervoor zijn minimaal zes aanmeldingen nodig. Het bestuur van STOOV zal ook in 2026 weer financieel bijdragen aan deze opleiding.’
Meld je medewerker of leerling-glaszetter hier aan bij het ROC.
Gerelateerd nieuws
Het normontwerp NEN 2608:2025 'Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' staat momenteel open voor commentaar op normontwerp.nen.nl. Dit document biedt vernieuwde methoden om vlakglas voor bouwwerken te berekenen en te toetsen. Met de aansluiting op de aankomende Eurocode 10 speelt deze versie direct in op actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse glasconstructiepraktijk. Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen indienen tot en met 12 september 2025.
Voor de SDE++-ronde van 2026 is voorlopig € 8 miljard beschikbaar. De subsidie blijft een belangrijke steun voor de energietransitie in Nederland.
Op maandag 16 juni organiseerde het Ministerie van I&W een stakeholderbijeenkomst over de PPWR, waarbij Verpact een deelsessie over de verpakkingenadministratie verzorgde.