Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Duurzame installatie keuzetool helpt om de juiste duurzame installatie te kiezen

Duurzame Installatie Keuzetool helpt om de juiste duurzame installatie te kiezen

Woensdag 24 januari 2024

In de komende 25 jaar wordt de cv-ketel ingewisseld voor 100% duurzame warmtevoorziening. Het marktaandeel van de warmtepomp groeit al flink, en ook de eerste duurzame warmtenetten zijn een feit. Maar overgaan op duurzame warmte is nog lang geen routineklus. Welke installaties moet je kiezen? Door de variëteit aan technische oplossingen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we samen met Aedes, OnderhoudNL, Stroomversnelling en Techniek Nederland de Duurzame Installatie Keuzetool ontwikkeld: een handig hulpmiddel bij het voeren van gesprekken over het verduurzamen van de warmtevraag.

Aan de hand van drie vuistregels en een paar aandachtspunten wordt precies uitgelegd hoe het energetische spel in elkaar zit. Download de tool met daarin de Duurzame Warmteschijf (voortaan ook Duurzame Installatie Keuzetool) meteen.

Praatplaat

Print de Duurzame Installatie Keuzetool en gebruik het als een 'praatplaat'. De vier pagina's tellende tool bevat een template waarop je snel de (huidige én gewenste) energetische situatie van een project kunt invullen. Zo kun je eenvoudig de situatie inzichtelijk te maken voor alle gesprekspartners, en samen tot een snelle en solide 'achterkant van een sigarendoosje' versie van een verduurzamingsoplossing komen.   

Welke vragen kun je hiermee beantwoorden?

  • Welk soort warmteopwekker past bij een bepaald type woning?
  • Wanneer is de woning (thermisch) comfortabel voor de huurder?
  • Moet het afgiftesysteem aangepast worden?
  • Is een voorgesteld innovatief concept realistisch?

Geen commerciële agenda

De Duurzame Installatie Keuzetool is een objectief hulpmiddel voor alle betrokken partijen. Er zit geen commerciële agenda achter. Het is niet meer, maar ook niet minder dan een zo begrijpelijk mogelijke uitleg van het warmtevraagstuk: een ontwerp-assistent die helpt om de juiste keuzes te maken en tot de beste renovatieopdracht te komen.

De Duurzame Installatie Keuzetool is handig voor woningcorporaties, bouwers, installateurs en onderhoudsbedrijven. Als bouwbedrijf of installateur kun je de schijf gebruiken in het gesprek met je opdrachtgever.

Naslagwerk: Strategisch kiezen van duurzame installaties

Als je opdrachtgever nog aanvullende vragen heeft, raadpleeg dan de bijbehorende publicatie 'Strategisch kiezen van duurzame installaties'. Deze verdiepende publicatie vind je op deze websiteLees ook ons eerdere interview over deze publicatie.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.