1. Home
  2. Nieuws
  3. Fa h heijnen en zn een familiebedrijf moderniseren gaat niet vanzelf

Fa H. Heijnen en Zn: een familiebedrijf moderniseren gaat niet vanzelf

Woensdag 8 mei 2024

Harrie Heijnen had de hoop al opgegeven dat zijn zoon Mark ooit in de bouw zou gaan werken. Toch kreeg het bouwvirus ook de vierde generatie Heijnen in zijn greep en sinds kort is hij zelfs samen met zijn vader en tante mede-eigenaar van Fa H. Heijnen en Zn.

Ruim honderd jaar oud is Fa H. Heijnen en Zn. en vrijwel al die tijd zit het bedrijf op dezelfde locatie in Leveroy. Opa Harrie Heijnen begon het bedrijf in 1919 in een paardenstal bij het station. Het kozijnen maken ging echter zo goed dat hij vijf jaar later op een andere plek in het dorp een stukje grond kon kopen waar hij een eigen woning met werkplaats bouwde. Zoons Jan en Sjra kwamen in het bedrijf dat zich op een gegeven moment in stallenbouw specialiseerde. Door milieuwetgeving stortte die markt in de jaren tachtig aardig in. Om het hoofd boven water te houden, koos Fa H. Heijnen en Zn voor een drastische koersverandering. "Er was een magazijntje bij het bouwbedrijf voor de materialen, dat hebben mijn vader en mijn oom uitgebouwd tot een bouwmarkt van 1000 m2, zegt Harrie Heijnen, die zelf rond 1995 het bedrijf overnam maar er toen al jaren in werkte. "De boeren waar we eerst voor bouwden, kwamen nu langs voor materialen om zelf hun stallen te verbouwen. Wij hielpen ze dan met dingen als het uitzetten, de kap maken en het aftimmeren. Zo ziet het er nog steeds uit; we zijn primair bouwmaterialenhandel en daarnaast bieden we onze klanten als service hulp bij het bouwen."

Wisselingen van de wacht

Voor Harrie, inmiddels 58 jaar, was het niet meer dan logisch dat hij in het bedrijf ging werken. Dat lag immers naast het woonhuis dus hij kreeg het vak met de paplepel ingegoten. "Onderhandelingen met vertegenwoordigers werden aan de eettafel gevoerd, daar zat ik als twaalfjarige bij. Op mijn zestiende deed ik al de bestellingen voor het magazijn, soms gewoon tijdens schooltijd." Zo rond de eeuwwisseling trad hij toe tot de v.o.f., een paar jaar later kwam zijn zus Anneleen erbij en weer wat later stapten vader Sjra en oom Jan uit de vennootschap. Sinds 2021 is er met de 25-jarige Mark weer een derde vennoot en dus een vierde generatie Heijnen.

Zachtjes gepusht

Anders dan zijn vader had Mark nooit het idee om in het familiebedrijf te gaan. "Ik deed havo en wilde daarna de ICT-kant op. Op alle open dagen die ik na mijn eindexamen bezocht, zag ik niets wat me aantrok. Op aanraden van mijn vader ben ik toch eens bij een open dag van een bouwopleiding gaan kijken en toen bleek ik dat toch wel erg leuk te vinden." Mark deed hbo Built Environment aan de Hogeschool Zuid in Heerlen. Aan het eind van de opleiding ging hij bij een ander bedrijf ook wat klusjes doen. "Toen kwam pa met allerlei vragen; of ik niet even met een klant mee kon om het waterkraantje te verwisselen, of een lamp op te hangen. Van het een en kwam het ander en nu zit ik dus sinds twee jaar in de vennootschap."

Hinken op twee gedachten

Nog steeds doet Mark klussen in het bedrijf, al zijn ze inmiddels wel wat groter. "Ik draai nu bijvoorbeeld met een aantal zzp'ers mee met een bescheiden bouwproject. Dat vind ik erg leuk en daarom wil ik met het bedrijf ook meer de koppeling naar het zelf bouwen gaan maken." Zijn vader heeft er gemengde gevoelens bij. "Door zelf te bouwen doe je materialenkennis op, dat is waardevol als je de klanten van de bouwmaterialenhandel goed wil kunnen adviseren. Zijn keuze om meer te gaan bouwen, betekent ook dat je concurrent wordt van diezelfde klanten en dat is een risico voor de bouwmaterialenhandel." Mark onderkent dat risico, maar ziet vooral voordelen. "We kunnen dan onze klanten niet alleen materialen, maar ook werk aanbieden. Dat lijkt mij een goede uitbreiding."

Duidelijke taal

Het is niet de enige verandering die de jonge Heijnen voor ogen heeft, al gaat het voor de rest vooral om moderniseren en automatiseren. "Ik ben met computers opgegroeid, dat was ook onderdeel van de opleiding. Vandaar dat ik ook in die richting denk, aan dingen als een webshop bijvoorbeeld." Hoewel vader Harrie het over het algemeen leuk vindt om te zien wat zijn zoon wil met het bedrijf en hoe hij het aanpakt – "Laat hem maar een paar keer zijn neus stoten; dat is mij vroeger ook gebeurd en daar leer je van" – zorgen de vernieuwingsplannen ook wel eens voor spanningen. Mark is echter vastbesloten. "Toen ik erbij kwam heb ik tegen mijn vader en tante gezegd dat als het mijn bedrijf wordt, we het dan niet tot die tijd blijven doen zoals zij het altijd deden. Natuurlijk wil ik het wel horen als ze niet eens zijn met mijn ideeën, maar dan wel onderbouwd met argumenten. Van reacties als hoezo moet het nou ineens anders, we deden het altijd zo, kan ik wel uit mijn slof schieten." Hij realiseert zich dat die behoudende houding misschien ook wel bij familiebedrijven hoort. "Zeker als het gaat om moderniseren en automatiseren kan het uitdaging zijn om veranderingen door te voeren. Dat is logisch. Er is vaak veel geschiedenis, personeel zit er meestal al lang."

Klaar staan voor klant en collega

De pluspunten daarvan onderkent zowel hij als zijn vader ook. "We merken echt wel dat klanten vertrouwen in ons hebben doordat we al honderd jaar bestaan en in dit dorp zitten. We hebben dan ook veel vaste klanten, er is ook zeker een hoge gunfactor." Die positie schept ook verplichtingen. Klanten verwachten namelijk ook dat Fa H. Heijnen en Zn voor ze klaarstaat wanneer ze 's avonds laat bellen met een probleem. Zoals een paar jaar geleden met de overstromingen in Limburg. "Toen hebben we een klant geholpen om met ladingen zand een ondergrondse parkeergarage in Roermond te verzwaren zodat hij niet ging drijven. Daar zijn we met het hele bedrijf tot heel laat in de avond mee bezig geweest." Voor dat soort dingen moet je wel het juiste personeel hebben. Naast de vennoten en Harrie's echtgenote Annelies die allerlei hand- en spandiensten voor het familiebedrijf doet, zijn er acht medewerkers. Het is een kleine groep die elkaar door en door kent. Als daar nieuw bloed bijkomt, moet het wel goed passen. "Daar letten we dus echt goed op als we iemand aannemen", zegt Harrie. "Als je bij ons komt werken moet je echt bereid zijn om klaar te staan voor de klant en voor je collega's. Je moet wel voor elkaar in de bres willen springen en werk overnemen als dat nodig is." Of het een typische Heijnen-karaktertrek is die door de jaren heen bedrijfscultuur van Fa H. Heijnen en Zn is geworden, durft hij niet te zeggen. "Het is gewoon hoe we met elkaar omgaan en met elkaar werken."

Selmar Nijboer
Regiosecretaresse
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 3 december 2024
De krachtige impact van Bliksemstages op jongeren

Twee bouwbedrijven, elf leerlingen. JINC, de landelijke non-profitorganisatie die streeft naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor álle jongeren, bracht hen bij elkaar. Via een Bliksemstage liepen leerlingen van de sector Techniek van de Curio praktijkschool een ochtend mee bij twee bouwbedrijven in Etten-Leur en Breda.

Woensdag 27 november 2024
Ledenbijeenkomst Brabant Mid-West in het teken van stemmen voor integratie

Maandagmiddag 25 november vond een Algemene ledenvergadering plaats voor leden van Afdeling Brabant Mid-West, waarin stemmen voor integratie met Bouwend Nederland op de agenda stond.

Woensdag 20 november 2024
Deuren van Bouw en Techniek Centrum Breda officieel geopend

Woensdag 14 november vond de feestelijke opening plaats van het uitgebreide en verbouwde Bouw en Techniek Centrum in Breda. De locatie van BouwSchool Breda aan de Biesdonkweg biedt nu tevens onderdak aan een andere opleidingspartner, IW Zuid & Midden, de opleider in de elektro- en installatiebranche.