1. Home
  2. Nieuws
  3. Flexibiliteit en directe lijnen loomans vindt imago van familiebedrijf heel waardevol

Flexibiliteit en directe lijnen: Loomans vindt imago van familiebedrijf heel waardevol

Woensdag 17 april 2024

Natuurlijk zou Toine Loomans het mooi vinden als er op enig moment een vierde generatie Loomans aan het roer van Loomans Bouwbedrijf komt te staan maar kinderen pushen om een familiebedrijf over te nemen, is volgens de huidige directeur/eigenaar een heilloze weg. "Het moet echt uit jezelf komen om zo'n bedrijf te willen leiden, anders wordt het een lastig verhaal."

Toine's opa Jan Loomans startte in 1934 met een aantal broers bouwbedrijf Gebr. Loomans. Het bedrijf groeide uit tot een grote woningbouwer. Zijn ooms waren er al lang uitgestapt toen Ton Loomans het bedrijf in 1968 overnam van zijn vader. Omdat Ton minder personeel wilde, zette hij een koerswijziging in; het bedrijf ging zich specialiseren in verbouw en onderhoud. Dat doet het Eindhovense bedrijf nog steeds, voornamelijk winkelverbouwingen in Zuid Nederland en België voor AS Watson waar onder meer Kruidvat, Ici Paris en Trekpleister onder vallen. Verder herstelt Loomans Bouwbedrijf in de regio Groot Eindhoven opstalschades voor diverse verzekerings- maatschappijen. In 1972 is Loomans Betonboringen opgericht, een bedrijf gespecialiseerd in diamantboren en zagen in beton, steen en asfalt waarvoor wij in opdracht van collega aannemers en installateurs werkzaamheden verrichten.

Toch maar geen platenzaak

Met Toine kwam in 1990 de derde generatie Loomans in het bedrijf. "Dat was eigenlijk helemaal niet de bedoeling", zegt de huidige directeur/eigenaar. "Ik wilde een platenzaak beginnen en had Middelbare Detailhandel School gedaan. In het laatste jaar van die opleiding kwam ik er bij een stage achter dat het helemaal niets voor mij was, in een winkel staan. Je kunt niet eens zien of buiten de zon schijnt." Na de militaire dienst meldde hij zich bij het bedrijf van zijn vader. Via een omscholingstraject, diverse opleidingen en door meelopen op de bouw, maakte hij zich het vak eigen. Sinds hij in 2000 het bedrijf overnam van zijn vader, is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Daarnaast ligt ook het algemene technische en het commerciële verhaal en een stukje HR op zijn bordje. "Met vijftig medewerkers zijn we een kleine organisatie en dan draag je al snel meerdere petten."

Niet pushen, wel begeleiden

Sinds de bouwvakvakantie van 2023 werkt er ook een vierde generatie Loomans in het bedrijf, Toine's 22 jarige zoon Tom. Of hij het bedrijf op een gegeven moment gaat overnemen van zijn vader, is nog niet duidelijk; vooralsnog werkt hij als timmerman. Toine pusht hem in ieder geval niet. "Dat heeft mijn vader bij mij ook nooit gedaan. Ik denk ook dat dat verstandig is. Als de wens om het over te nemen niet uit jezelf komt, vraag ik me af of je wel met passie zo'n bedrijf kunt leiden en de juiste inzet en motivatie kunt opbrengen die het vereist." Toine heeft zijn zoon wel goed voorbereid op de entree in het bedrijf. "Ik heb hem uitgelegd dat het personeel op een andere manier naar hem zal kijken dan naar andere collega's, puur omdat hij de zoon van de baas is. We hebben het er uitgebreid over gehad hoe belangrijk het is dat hij zijn beste beentje voorzet en zich ook echt als werknemer opstelt." Toine ziet dat het werkt, dat personeel het mooi vindt dat er een Loomans op de werkvloer actief is en tegen dezelfde dingen aanloopt als zijzelf. "Daar krijgt hij veel waardering voor. Als vader is het fijn om te horen dat ie het goed doet en dat de mensen graag met hem werken."

Bewust kiezen voor een familiebedrijf

Volgens Toine is de waardering van het personeel niet alleen fijn voor hemzelf en zijn zoon, maar ook erg belangrijk voor het familiebedrijf zelf. "Je moet het samen met het personeel doen. Ik voel grote verantwoordelijkheid voor de medewerkers; er zitten veel kostwinners tussen. Daar doe je veel voor, maar het is ook belangrijk dat het personeel de organisatie draagt. Tegen nieuwe medewerkers zeg ik wel: vergeet tijdens werktijd je eigen achternaam, dan heet je Loomans." Die insteek is niet uit de lucht gegrepen, Toine ziet dat het imago van een familiebedrijf heel waardevol kan zijn. Opdrachtgever AS Watson heeft Loomans Bouwbedrijf gekozen omdát het een familiebedrijf is. Dat geldt ook voor de andere aannemers die voor AS Watson werken. "Ze geven aan dat de flexibiliteit en de directe lijnen belangrijk voor ze zijn. Ze willen op de werkvloer rechtstreeks met de voorman afspraken kunnen maken. Dat werkt het beste als ze met mensen te maken hebben die ze kennen, die al lang bij ons werken. Lange dienstverbanden is toch typisch iets voor familiebedrijven."

Bijzondere relaties

Die lange dienstverbanden zorgen ook binnen het bedrijf zelf voor een speciale ambiance, merkt hij. "Mijn vader had vroeger kantoor achterin het huis. Als kind kwam ik al mensen tegen die nu nog bij ons werken, zat ik bij pa op schoot als hij met ze sprak. Ik heb jou nog in je korte broek in de tuin zien spelen, kreeg ik wel eens van medewerkers te horen." Het zorgt ook wel voor moeilijke momenten. Zo heeft Toine onlangs afscheid genomen van een medewerkster die na maar liefst 47 jaar bij het bedrijf met pensioen is gegaan. "Dat was bijna een tweede moeder voor me. Ze begon bij ons als administratief medewerkster en is doorgegroeid naar mededirectielid." Zulke carrière-stappen zul je volgens hem overigens ook eerder bij familiebedrijven zien dan bij grote bedrijven. "Daar draait het vaak meer om welke diploma's je hebt."

Ruimte geven voor ontwikkeling

Het is natuurlijk niet alleen maar een pré wanneer mensen heel lang in dienst zijn, elk bedrijf heeft immers regelmatig vers bloed nodig. Ook wat dat betreft is Toine blij dat zoon Tom erbij is gekomen. "Dat brengt weer nieuwe schwung in het bedrijf. Natuurlijk komen andere jonge werknemers ook wel met nieuwe ideeën, maar als het van je zoon komt, is dat toch anders, daar ga je zelf weer meer van aan. Dat is belangrijk want als je op een bepaalde leeftijd bent, kan de motivatie om dingen te vernieuwen wat minder worden." Dat meende hij destijds ook te merken toen hij in het bedrijf van zijn vader ging werken. "Ik had de indruk dat hij wel tevreden was met de situatie zoals die was. Ik wilde echter wel wat dingen veranderen; andere opdrachtgevers, een bepaalde groei. Gelukkig gaf hij me daar wel de kans voor zodat ik me kon ontwikkelen. Ik heb vroeger bij Jong Bouwend Nederland wel verhalen gehoord dat zo'n periode heel anders kan lopen." Toine is vast van plan om zijn zoon ook die ruimte te bieden. "Hij roept nu al wel eens wat over dingen die hij anders zou doen. Soms denk ik ja, fantastisch idee, waarom heb ik daar nooit zelf aan gedacht. Er zijn natuurlijk dingen die ik ook al eens geprobeerd heb en waarvan ik weet dat ze niet werken. Ik vind dat hij de kans moet krijgen om zijn kop te stoten." Wie weet sluit ook de jongste zoon Daan over een poosje aan. Die volgt nu de opleiding voor bouwkundig verbouw- en onderhoudsmedewerker. "Dat is ideaal voor ons bedrijf, zeker als je kijkt naar ons werk voor de verzekeringsmaatschappijen. Ik vind het belangrijk dat hij eerst nog een tijdje bij andere bedrijven werkt en ervaring opdoet voordat hij bij ons komt werken. Ik heb dat zelf wel gemist."

Selmar Nijboer
Regiosecretaresse
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 3 december 2024
De krachtige impact van Bliksemstages op jongeren

Twee bouwbedrijven, elf leerlingen. JINC, de landelijke non-profitorganisatie die streeft naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor álle jongeren, bracht hen bij elkaar. Via een Bliksemstage liepen leerlingen van de sector Techniek van de Curio praktijkschool een ochtend mee bij twee bouwbedrijven in Etten-Leur en Breda.

Woensdag 27 november 2024
Ledenbijeenkomst Brabant Mid-West in het teken van stemmen voor integratie

Maandagmiddag 25 november vond een Algemene ledenvergadering plaats voor leden van Afdeling Brabant Mid-West, waarin stemmen voor integratie met Bouwend Nederland op de agenda stond.

Woensdag 20 november 2024
Deuren van Bouw en Techniek Centrum Breda officieel geopend

Woensdag 14 november vond de feestelijke opening plaats van het uitgebreide en verbouwde Bouw en Techniek Centrum in Breda. De locatie van BouwSchool Breda aan de Biesdonkweg biedt nu tevens onderdak aan een andere opleidingspartner, IW Zuid & Midden, de opleider in de elektro- en installatiebranche.