Logo Bouwend Nederland

Geen spookfacturen en malware dankzij DICO

Maandag 16 oktober 2023

Veilig digitaal werken kan op talloze manieren. Freerk Wieringa, ICT Architect en integratiespecialist bij VolkerWessels, legt uit waarom werken volgens de DICO Standaard een goede manier is voor bouwbedrijven om op een veilige manier informatie uit te wisselen.

De DICO Standaard

"Een groot aantal van onze werkmaatschappijen maakt gebruik van de DICO Standaard voor het digitaal uitwisselen van facturen. Sommigen maken ook gebruik van DICO onderhoudsberichten, inkoopberichten en pakbonnen. Twee werkmaatschappijen kunnen hun facturen volledig automatisch matchen met de inkoop- en pakbon, daar komt helemaal niemand meer tussen. Dat is de meest veilige manier van werken", stelt Wieringa. 

Veilig en soepel

In de bouwsector is elektronisch factureren volgens de laatste DICO versie (SALES005) als sinds 2022 dé standaard. Het uitwisselen van data met de DICO Standaard gaat zo soepel en veilig omdat de informatie via MessageService wordt verstuurd in plaats van als pdf-bestand bij een e-mail. Dit minimaliseert het risico op phishing mails, malware en fouten. Ook spookfacturen komen met DICO nauwelijks voor. Het computersysteem controleert immers automatisch op IBAN, btw- en KvK-nummer. Bij facturen volgens de laatste DICO versie komt daar nog een check op de GLN-code bij. 

Besparing

"Het vraagt wel even tijd om met DICO te kunnen werken", zegt Wieringa, "het is geen kwestie van op een knopje drukken en alles werkt in één keer. Ook moet je een aantal testen uitvoeren. Maar uiteindelijk levert werken volgens de DICO Standaard tijd en dus geld op. De besparing kan oplopen tot wel vijf euro per factuur. Bij ons intern wordt weleens opgemerkt ‘we gaan rijk worden met dit systeem!’. Ik antwoord dan: ‘Als we niet op deze manier gaan werken, wordt de administratie zo tijdrovend en kostbaar dat we onszelf uit de markt prijzen.’ Daarnaast neemt de kwaliteit van het verwerkingsproces toe waardoor indirect ook kosten worden bespaart."

Bestelprogramma voor bouwbedrijven

De werkmaatschappijen van VolkerWessels bepalen in grote mate zelf in hoeverre ze digitalisering en het werken met standaarden oppakken. "Ik merk dat installatiebedrijven in de regel sneller automatiseren dan bouwbedrijven. We zijn voor onze bouwbedrijven bezig met het introduceren van een nieuw bestelprogramma dat met de DICO Standaard werkt, dan kunnen zij ook makkelijker automatiseren."

Datakwaliteit

Deze bedrijven werken allemaal met de DICO Standaard. Via de website datakwaliteit.nu kunnen bedrijven hun DICO berichten laten certificeren.

Meer weten hoe jouw organisatie veilig en snel data kan delen met DICO? Download deze DICO Whitepaper.

Leden van Bouwend Nederland kunnen ook gebruikmaken van een ledenvoordeel elektronisch factureren.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken - contactgroep Digitalisering

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 21 mei 2024
Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.