Gestegen bouwkosten: kun je de stijging doorberekenen?
Woensdag 16 maart 2022
In de afgelopen 1,5 jaar zijn de bouwkosten onder invloed van een aanhoudend grote vraag en schaarste schrikbarend gestegen. Met de recente gebeurtenissen in Oekraïne, de oplopende spanningen en de sancties tegen Rusland, lijkt er voorlopig geen zicht op verbetering. Hoe opdrachtnemers en opdrachtgevers in de bouw met deze omstandigheden omgaan blijft daardoor onverminderd actueel. Bouwend Nederland heeft om die reden de bestaande ‘Aanwijzing’ over de wettelijke en contractuele regelingen over het doorberekenen van prijsstijgingen geactualiseerd. De nieuwe versie gaat uitgebreider in op indexerings- en risicoregelingen en het aanzienlijkheidsvereiste van paragraaf 47 UAV.
Download hier de Aanwijzing: het doorberekenen van bouwkostenstijgingen
Webinar 'Onverwachte bouwkostenstijgingen: wat kan je doen?'
Op woensdag 16 maart organiseerde Bouwend Nederland een webinar over wat je kunt doen bij onverwachte bouwkostenstijgingen. Arno Duijverman (Bouwend Nederland) en Joost Haest (Severijn Hulshof advocaten) lichten hierin de wijze toe waarop partijen afspraken kunnen maken over prijsstijgingen. Kijk het webinar hieronder terug.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.