1. Home
  2. Nieuws
  3. Grote veranderingen niet bij aannemingsbedrijf houterman

Grote veranderingen? Niet bij Aannemingsbedrijf Houterman

Woensdag 24 april 2024

Thuis bij de familie Houterman wordt er best veel over het werk gepraat. Dat is niet zo gek, want de helft van het personeelsbestand van Aannemingsbedrijf Houterman bestaat uit Houtermannen: vader, moeder en twee zoons.

Het lijkt nogal voor de hand te liggen dat je als boerenzoon in de voetsporen van je vader treedt. Frans Houterman wilde dit niet en koos in de jaren zestig van de vorige eeuw voor een andere richting; hij werd timmerman. Begin jaren zeventig nam hij het plaatselijke aannemingsbedrijf te 's-Gravenpolder over en doopte dat om tot Aannemingsbedrijf Houterman. Zijn zoon Bram kwam eind jaren tachtig in het bedrijf en nam het in 2000 over. Inmiddels staat met Laurens (31) en Niek (27) de derde generatie Houterman aan het roer. Het acht man sterke bedrijf is nog altijd gevestigd in 's-Gravenpolder en doet nog altijd allerhande werk voor particuliere opdrachtgevers, van het vastzetten van een trapleuning tot en met het bouwen van complete woningen. Aannemingsbedrijf Houterman is ook partner van Livingstone, producent van prefab conceptwoningen in prefab beton en CLT houtskeletbouw.

Kijkje in andermans keuken

"Het speelde vroeger thuis eigenlijk nooit dat we het moesten overnemen", zegt Laurens. "Onze ouders vonden het vooral belangrijk dat we gelukkig zouden worden. Dat neemt niet weg dat ze heel blij zijn dat mijn broer Niek en ik in het bedrijf zijn gekomen en het hebben overgenomen."

Het heeft er wel even om gehangen of Laurens in de zaak zou komen. Toen hij van school kwam had het bedrijf onvoldoende werk om hem erbij te kunnen hebben, zodat er niets anders op zat dan elders te gaan werken. "Op zich is er natuurlijk niets mis mee om eerst even elders in de keuken te kijken. Als je een tijdje bij andere bedrijven werkt, krijg je door dat het thuis zo slecht niet is. Dus toen er een plekje vrij kwam en mijn broer Niek me belde dat het tijd was om naar huis te komen, heb ik dat gedaan."

Geen grote veranderingen

Het was 2022 toen Laurens in het bedrijf kwam. Hij werd samen met zijn vader eigenaar. Een jaar later nam de vier jaar jongere Niek, die wel al sinds zijn schooltijd in het familiebedrijf werkte, de aandelen van vader Bram over. Sindsdien hebben de twee broers de touwtjes in handen van het familiebedrijf. Je zou kunnen denken dat zo'n verjonging een grote impact heeft op de bedrijfsvoering, maar zo is dat niet gegaan bij Aannemingsbedrijf Houterman.

"Onze ouders hebben hun hele leven hard gewerkt om het bedrijf te maken tot wat het is. Dat heeft ze veel tijd en energie gekost en dan ga je niet zomaar van alles veranderen." Het scheelt natuurlijk dat beide ouders nog in het bedrijf werken. Bram doet de calculatie en de werkvoorbereiding en moeder Karin de loonadministratie. "We hebben ze hard nodig en zijn blij dat ze meewerken. We doen het echt met z'n allen", zegt Laurens. "Daarnaast is het gewoon ook zo dat je een kind van je ouders bent. Doordat zij jou hebben opgevoed, krijg je mee hoe zij denken. Dan is het niet zo vreemd als je op dezelfde voet doorgaat; op de manier waarop pa dacht dat het goed was. Misschien is dat ook de reden waarom familiebedrijven soms wat minder makkelijk grote vernieuwingen doorvoeren."

Early adapter in 's-Gravenpolder

Uiteraard zijn er wel een paar dingen veranderd, toen de jonge garde in het bedrijf kwam. "We zijn vooral software gaan vernieuwen, die is nu meer toegespitst op de bouw. Met name de projectadministratie is de vernieuwd. Het personeel kan nu op telefoon of tablet uren en materialen invullen. "Dat gaat veel sneller. Vroeger deden ze dat op een papiertje en dat kon dan een paar keer heen en weer gaan tussen mijn vader die het moest controleren en mijn moeder die het moest inboeken." Het is een verandering die voor de ouders wel even wennen was, maar waar ze geen grote bezwaren tegen hebben gemaakt. Het heeft ook wel wat weg van hoe dat bij de vorige wisseling van de wacht ging. "Toen mijn vader in het bedrijf kwam, zei hij dat er een computer moest komen. Opa zei dat is niet nodig maar als jij het nodig vindt, dan moet je het maar doen. Met als gevolg dat we al vroeg een computer hadden."

Andere prioriteiten als familiebedrijf

Doordat Laurens een jaar of vijf bij andere bedrijven heeft gewerkt, heeft hij wel een idee wat een familiebedrijf anders maakt. "Ik denk dat er wel een verschil zit tussen hoe er bij een familiebedrijf met personeel wordt omgegaan en hoe dat bij een groot bedrijf met aandeelhouders gaat. Aannemingsbedrijf Houterman is echt ons bedrijf en het is ons personeel. Wij voelen ons verantwoordelijk voor ze. Dat lijkt mij me anders voor een medewerker dan wanneer die eigenlijk voor een aandeelhouder werkt. Dan wordt de afstand veel groter." Een ander verschil is volgens hem dat familiebedrijven de horizon wat verder hebben liggen dan grote bedrijven met aandeelhouders. "Snel zoveel mogelijk winst maken is niet waar het bij ons om draait. Natuurlijk proberen we binnen de uren te blijven want we moeten ook geld verdienen, maar bovenal willen we goede producten neerzetten en onze klanten tevreden stellen." Die relatie met klanten is essentieel voor aannemingsbedrijf Houterman. "We hebben ook heel veel vaste klanten, ook klanten die al generaties lang klant zijn. Ze zien ons als betrouwbaar. Dat is mooi, maar het betekent ook dat je een naam hoog hebt te houden. Zeker in een klein dorp als 's-Gravenpolder is dat belangrijk."

A-typisch personeelsbestand

Het bekende fenomeen dat bij familiebedrijven vaak wat ouder personeel zit dat er tientallen jaren werkt, kent Laurens wel, maar bij Houterman ligt dat net even anders. "Er zijn in de afgelopen paar jaar wat medewerkers met pensioen gegaan. Mijn vader is nu de oudste in het bedrijf, dan komt die metselaar, die is 52. De volgende ben ik en ik ben 31. De rest is dus allemaal jonger."

Vanwege die leeftijd is Laurens ook nog niet erg bezig met nadenken over een volgende generatie Houterman in het bedrijf. Hij heeft weliswaar twee kinderen, maar zijn dochter is pas drie jaar en zijn zoon twee jaar. "Als ik er over nadenk, dan lijkt het me heel leuk als het bedrijf als familiebedrijf blijft voorbestaan. Ik zal ze alleen absoluut geen druk opleggen om het over te nemen. Ik wil het graag net zo doen als mijn ouders het met mij en mijn broer hebben gedaan. Ok denk dat voor Niek net zo geldt. Ondanks wat onze ouders er allemaal ingestoken hebben, hebben ze zoiets van: het is uiteindelijk, maar een bedrijf. Ook wat die houding betreft blijf je dus een kind van je ouders."

Selmar Nijboer
Regiosecretaresse
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 8 oktober 2024
Circulair en bio-based bouwen; in plaats van extra werk, iets juist niet meer doen

Woensdag 2 oktober kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West, maar ook leden uit aangrenzende afdelingen met belangstelling voor het onderwerp, naar de timmerfabriek Frank van Roij in Goirle. De timmerfabriek was het decor voor een bijeenkomst over circulair en bio-based bouwen.

Maandag 7 oktober 2024
Contactgroep Digitalisering maakt leden bewust van AI en cybersecurity

Op 1 oktober mocht de Contactgroep Digitalisering Afdelingen Zeeland en Brabant Mid-West te gast zijn bij Bergh Brandveiligheid in Oud-Gastel. Op de agenda voor deze keer staan een toelichting op het bedrijfsonderdeel van de gastheer, de nieuwbouw van hun bedrijfspand (in BIM), actualiteiten op digitaliseringsvlak en een evaluatie van de sessies van de contactgroep tot op heden.

Donderdag 26 september 2024
Eén of meerdere hubs in Breda. Kunnen we dat organiseren?

Op 23 september vond er een vervolgbijeenkomst Bouwlogistiek Breda plaats, met dit maal een projectbezoek om meteen maar de uitdagingen die werken in de binnenstad met zich meebrengen, van dichtbij te zien.