Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Haalbaarheidsonderzoek it blauwdruk bouwcombinaties positief

Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Dinsdag 21 mei 2024

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

De IT-experts van de grote bouwbedrijven kennen elkaar goed. Ze wisselen kennis en ervaringen uit en werken nauw samen als ‘hun’ bedrijven samenwerken, bijvoorbeeld in een bouwcombinatie. Een jaar of twee geleden ontstond de wens voor een standaard IT-omgeving voor bouwcombinaties in de Cloud, in eerste instantie voor Microsoft 365 applicaties. Manager IT-architectuur Martin Mouton van TBI SSC-ICT Diensten B.V.: "In de huidige situatie is er één penvoerder en moet elke partner accounts en licenties kopen. Dat betekent ook dat medewerkers meerdere inlognamen en wachtwoorden hebben om hun werk te kunnen uitvoeren." Solutions architect Kenan Tupkovic van BAM vult aan: "Bovendien is het met een standaard IT-inrichting veel eenvoudiger om data over te dragen aan de partij die het onderhoud gaat uitvoeren. Je hoeft dan alleen het contract over te dragen."

Wat is er mogelijk op één bouwcombinatie-account

Als eerste stap is de haalbaarheid van deze denkrichting onderzocht. Tupkovic: "In de basis gaat het erom hoeveel toegang je alle partijen kan bieden met één account." Mouton: "Het is mogelijk om een aantal standaard Microsoft-applicaties in een apart contract neer te zetten, denk aan SharePoint en Teams. Alleen e-mail blijkt nog een beperking te hebben. Ook kan je een aantal SAAS applicaties via single sign-on beschikbaar maken. Deze positieve uitkomst geeft vertrouwen om een standaard IT-inrichting verder uit te werken." Aandachtspunten zijn er natuurlijk ook, vertellen beiden. "In onze organisaties draaien oudere applicaties die je niet zo eenvoudig in een moderne Cloud-omgeving kan onderbrengen. Om hoeveel applicaties het precies gaat en welke oplossingsrichtingen er zijn, gaan we in een volgende fase verkennen."

Minimale veiligheidseisen voor gebruikers

Waar de initiatiefnemers ook al over nadenken, zijn de randvoorwaarden waar gebruikers van de standaard IT-inrichting straks aan moeten voldoen. "Technisch gezien heb je een moderne Cloud-omgeving nodig waar je werkplekken en ID’s beheert. Een minimale licentie Microsoft Entra ID P1", licht Tupkovic toe. Daarnaast bestaat het idee om gebruikers te laten voldoen aan bepaalde digitale veiligheidseisen. Deze eisen worden de komende weken verder uitgewerkt. Andere partijen zijn overigens van harte welkom om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van deze IT-standaard voor bouwcombinaties. Alle inbreng wordt straks gefinaliseerd, waarna er een roadmap voor de realisatie wordt opgesteld. De laatste fase is het organiseren van het beheer en onderhoud van de IT-architectuur voor bouwcombinaties. DigiGO is inmiddels ook betrokken is om de afspraken uit het Digitale Stelsel Gebouwde Omgeving daar waar nodig toe te passen.

Meer informatie?

Neem dan contact op met beleidsadviseur Dennis Mollet van Bouwend Nederland.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.