Logo Bouwend Nederland

Innovatiemiddag levert twee concepten op tegen aanrijdgevaar op de bouwplaats

Donderdag 28 maart 2024

Acht initiatiefnemers hebben hun idee of oplossing gepitcht bij de jury tijdens de Innovatiemiddag. Brigade en Rietveld zijn uitgekozen om hun oplossingen in de praktijk te brengen. Heijmans, Dura Vermeer en Millenaar & Van Schaik Transport gaan aan de slag met het verder uitwerken ervan. Bouwend Nederland is blij met dit belangrijke initiatief om de risico's van aanrijdgevaar op de bouwplaats te verminderen.

In totaal kwamen er 33 ideeën binnen voor de innovatiemiddag, waarvan er acht hun idee mochten pitchen voor de jury. De jury was het unaniem eens over het verder uitwerken van de twee concepten. "De oplossingen van Rietveld en Brigade zijn het meest passend bij de casus die wij voor ogen hebben, namelijk een technisch middel dat autonoom handelt. Beide oplossingen zijn onderdeel van het voertuig. Het is naast alle maatregelen die er al zijn, in onze ogen juist nodig om technische middelen toe te voegen", licht Dirkjan Van Schaik, directeur van Millenaar & Van Schaik Transport toe.

Met twee concepten aan de slag

De drie initiatiefnemers gaan deze oplossingen direct toepassen op hun materieel om ze verder te ontwikkelen in de praktijk. 

Het AI Backeye360® HD-systeem van Brigade bevat AI-camera’s met persoonsherkenning en geeft de bestuurder topview met detectie in één. Alleen als een persoon zich binnen het detectiebereik bevindt zal deze worden gedetecteerd. Het systeem geeft vervolgens een indicatie op het scherm , met een specifiek alarm en binnen een afgebakend gebied. Dit alles zorgt voor een optimale veiligheid en hierdoor worden meldingen tot een minimum beperkt.

De combinatieoplossing van Rietveld bestaat uit EasyView en EasyDetect. Hiermee wordt een werkvak afgezet met redlines verlichting rondom het voertuig en een 360° 3D camerasysteem met radardetectie en AI-camera die de chauffeur tijdig waarschuwt voor obstakels en personen. Wanneer deze binnen vooraf bepaalde afstand van het voertuig komen, grijpt het systeem in en kan het ingesteld worden dat het voertuig automatisch afremt.  

Initiatief innovatiemiddag

Heijmans, Dura Vermeer en Millenaar & Van Schaik Transport riepen de infrasector op om hun vernieuwende ideeën te pitchen. Het doel is om nieuwe oplossingen te vinden om aanrijdgevaar te voorkomen en een veiliger, bouwend Nederland te creëren. Vernieuwende ideeën liggen op het terrein van technische middelen die detectie en autonoom ingrijpen mogelijk maken op het moment wanneer iemand dreigt te worden geraakt en de chauffeur niet ingrijpt. Of het nu gaat om geavanceerde sensortechnologieën, AI-gestuurde systemen of baanbrekende software. 

Maatregelen en beleid

Eén van de Top 5 risico’s in de infrasector is aanrijdgevaar tussen medewerkers en groot rijdend materieel op bouwplaatsen. In 2019 is het beleid reductieaanrijdgevaar opgesteld, met als uitgangspunt het toepassen van de arbeidshygiënische strategie om het risico te elimineren of minimaliseren. Scheid mens en materieel, voorkom achteruitrijden, zorg voor voldoende verlichting en draag zelf ook altijd zichtbaarheidskleding. 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.