Logo Bouwend Nederland

Innovatiemiddag levert twee concepten op tegen aanrijdgevaar op de bouwplaats

Donderdag 28 maart 2024

Acht initiatiefnemers hebben hun idee of oplossing gepitcht bij de jury tijdens de Innovatiemiddag. Brigade en Rietveld zijn uitgekozen om hun oplossingen in de praktijk te brengen. Heijmans, Dura Vermeer en Millenaar & Van Schaik Transport gaan aan de slag met het verder uitwerken ervan. Bouwend Nederland is blij met dit belangrijke initiatief om de risico's van aanrijdgevaar op de bouwplaats te verminderen.

In totaal kwamen er 33 ideeën binnen voor de innovatiemiddag, waarvan er acht hun idee mochten pitchen voor de jury. De jury was het unaniem eens over het verder uitwerken van de twee concepten. "De oplossingen van Rietveld en Brigade zijn het meest passend bij de casus die wij voor ogen hebben, namelijk een technisch middel dat autonoom handelt. Beide oplossingen zijn onderdeel van het voertuig. Het is naast alle maatregelen die er al zijn, in onze ogen juist nodig om technische middelen toe te voegen", licht Dirkjan Van Schaik, directeur van Millenaar & Van Schaik Transport toe.

Met twee concepten aan de slag

De drie initiatiefnemers gaan deze oplossingen direct toepassen op hun materieel om ze verder te ontwikkelen in de praktijk. 

Het AI Backeye360® HD-systeem van Brigade bevat AI-camera’s met persoonsherkenning en geeft de bestuurder topview met detectie in één. Alleen als een persoon zich binnen het detectiebereik bevindt zal deze worden gedetecteerd. Het systeem geeft vervolgens een indicatie op het scherm , met een specifiek alarm en binnen een afgebakend gebied. Dit alles zorgt voor een optimale veiligheid en hierdoor worden meldingen tot een minimum beperkt.

De combinatieoplossing van Rietveld bestaat uit EasyView en EasyDetect. Hiermee wordt een werkvak afgezet met redlines verlichting rondom het voertuig en een 360° 3D camerasysteem met radardetectie en AI-camera die de chauffeur tijdig waarschuwt voor obstakels en personen. Wanneer deze binnen vooraf bepaalde afstand van het voertuig komen, grijpt het systeem in en kan het ingesteld worden dat het voertuig automatisch afremt.  

Initiatief innovatiemiddag

Heijmans, Dura Vermeer en Millenaar & Van Schaik Transport riepen de infrasector op om hun vernieuwende ideeën te pitchen. Het doel is om nieuwe oplossingen te vinden om aanrijdgevaar te voorkomen en een veiliger, bouwend Nederland te creëren. Vernieuwende ideeën liggen op het terrein van technische middelen die detectie en autonoom ingrijpen mogelijk maken op het moment wanneer iemand dreigt te worden geraakt en de chauffeur niet ingrijpt. Of het nu gaat om geavanceerde sensortechnologieën, AI-gestuurde systemen of baanbrekende software. 

Maatregelen en beleid

Eén van de Top 5 risico’s in de infrasector is aanrijdgevaar tussen medewerkers en groot rijdend materieel op bouwplaatsen. In 2019 is het beleid reductieaanrijdgevaar opgesteld, met als uitgangspunt het toepassen van de arbeidshygiënische strategie om het risico te elimineren of minimaliseren. Scheid mens en materieel, voorkom achteruitrijden, zorg voor voldoende verlichting en draag zelf ook altijd zichtbaarheidskleding. 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Maandag 22 april 2024
Bouwbedrijf Vrolijk maakt het spelenderwijs veiliger

Bij Bouwbedrijf Vrolijk doen ze het vaak nét een beetje anders. Zo ook tijdens de Bewust Veilig-dag. Dit jaar werden alle medewerkers in groepjes getraind op digitale veiligheid via mobiele escaperooms. Eerder al ontwikkelde Vrolijk een eigen game waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat. “Een serieus thema als veiligheid kan je spelenderwijs juist heel effectief onder de aandacht brengen”, meent KAM-manager Marco Waarts.