Logo Bouwend Nederland

Jaarbeeld Ransomware 2023

Dinsdag 23 april 2024

In het recent gepubliceerde Jaarbeeld Ransomware 2023 komt een zorgwekkende trend naar voren. Maar liefst 58% van de organisaties die het slachtoffer werden van ransomware, had geen goede back-up procedures.

Beveiligingslekken en onrechtmatige logins 

De methoden waarmee aanvallers toegang verkregen tot de systemen variëren, maar misbruik van beveiligingslekken (30%) en onrechtmatige logins (28%) voeren de boventoon. Dit laatste omvat aanvallen zoals phishing, waarbij aanvallers inloggegevens weten te bemachtigen, of situaties waarin wachtwoorden worden gekraakt. Dit kun je voorkomen door maatregelen als het regelmatig uitvoeren van software-updates, het gebruik van sterke wachtwoorden en de implementatie van multifactor-authenticatie (MFA).

Betaal geen losgeld

In Nederland betaalde ‘slechts’ 18% van de getroffen organisaties losgeld aan de cybercriminelen, een percentage dat aanzienlijk lager ligt dan het wereldwijde gemiddelde van 46%. Niet betalen is ook het advies van de Nederlandse overheid. Betaling biedt immers geen garantie op het herstel van gegevens en het risico op herhaalde afpersing neemt toe.

Gebrek cyberweerbaarheid zzp’ers en kleine mkb-bedrijven

Een ander aspect dat het Jaarbeeld Ransomware 2023 belicht, is het gebrek aan cyberweerbaarheid bij zzp’ers en kleine mkb-bedrijven. Een aanzienlijk deel van deze groep heeft geen back-up procedures, wat hun kwetsbaarheid voor ransomware-aanvallen verhoogt. 

Cruciaal inkijkje in risico’s en uitdagingen van ransomware

Het jaarbeeld, uitgebracht door Project Melissa – een samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland – biedt een cruciale inkijk in de risico’s en uitdagingen van ransomware. Het rapport benadrukt het belang van preventie, voorbereiding en het vermogen om snel te reageren op incidenten, als sleutelfactoren voor bedrijven om zich te wapenen tegen deze groeiende dreiging.

Meer lezen? Ga dan naar de website van het Digital Trust Center.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken in Brabant in Zeeland

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 21 mei 2024
Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.