Beveiligingslekken en onrechtmatige logins
De methoden waarmee aanvallers toegang verkregen tot de systemen variëren, maar misbruik van beveiligingslekken (30%) en onrechtmatige logins (28%) voeren de boventoon. Dit laatste omvat aanvallen zoals phishing, waarbij aanvallers inloggegevens weten te bemachtigen, of situaties waarin wachtwoorden worden gekraakt. Dit kun je voorkomen door maatregelen als het regelmatig uitvoeren van software-updates, het gebruik van sterke wachtwoorden en de implementatie van multifactor-authenticatie (MFA).
Betaal geen losgeld
In Nederland betaalde ‘slechts’ 18% van de getroffen organisaties losgeld aan de cybercriminelen, een percentage dat aanzienlijk lager ligt dan het wereldwijde gemiddelde van 46%. Niet betalen is ook het advies van de Nederlandse overheid. Betaling biedt immers geen garantie op het herstel van gegevens en het risico op herhaalde afpersing neemt toe.
Gebrek cyberweerbaarheid zzp’ers en kleine mkb-bedrijven
Een ander aspect dat het Jaarbeeld Ransomware 2023 belicht, is het gebrek aan cyberweerbaarheid bij zzp’ers en kleine mkb-bedrijven. Een aanzienlijk deel van deze groep heeft geen back-up procedures, wat hun kwetsbaarheid voor ransomware-aanvallen verhoogt.
Cruciaal inkijkje in risico’s en uitdagingen van ransomware
Het jaarbeeld, uitgebracht door Project Melissa – een samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland – biedt een cruciale inkijk in de risico’s en uitdagingen van ransomware. Het rapport benadrukt het belang van preventie, voorbereiding en het vermogen om snel te reageren op incidenten, als sleutelfactoren voor bedrijven om zich te wapenen tegen deze groeiende dreiging.
Meer lezen? Ga dan naar de website van het Digital Trust Center.
Gerelateerd nieuws
Digitale veiligheid begint bij de techniek, maar valt of staat uiteindelijk met de mensen die ermee werken. Medewerkers zijn vaak onbedoeld de zwakste schakel in een organisatie. Denk aan phishingmails die steeds moeilijker te herkennen zijn door toepassing van AI of het werken op onveilige netwerken of andere onbewuste fouten die grote gevolgen kunnen hebben.
Samen met andere partijen in de bouw-, techniek- en woonsector ondertekenden we een beleidsmaatregel die het delen van data in de industriële bouw gaat verbeteren. Daarmee zetten we een belangrijke stap in de versnelling van woningbouw in Nederland. Deze maatregel is onderdeel van het bredere Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027.
Samen digitaal optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de hele branche slimmer en sneller te maken. Dat is de missie van digiGO, de aanpak waarmee we de gebouwde omgeving digitaliseren. Tijdens het Bestuursakkoord Event werden maar liefst drie nieuwe digiDeals ondertekend.