Logo Bouwend Nederland

Jaarbeeld Ransomware 2023

Dinsdag 23 april 2024

In het recent gepubliceerde Jaarbeeld Ransomware 2023 komt een zorgwekkende trend naar voren. Maar liefst 58% van de organisaties die het slachtoffer werden van ransomware, had geen goede back-up procedures.

Beveiligingslekken en onrechtmatige logins 

De methoden waarmee aanvallers toegang verkregen tot de systemen variëren, maar misbruik van beveiligingslekken (30%) en onrechtmatige logins (28%) voeren de boventoon. Dit laatste omvat aanvallen zoals phishing, waarbij aanvallers inloggegevens weten te bemachtigen, of situaties waarin wachtwoorden worden gekraakt. Dit kun je voorkomen door maatregelen als het regelmatig uitvoeren van software-updates, het gebruik van sterke wachtwoorden en de implementatie van multifactor-authenticatie (MFA).

Betaal geen losgeld

In Nederland betaalde ‘slechts’ 18% van de getroffen organisaties losgeld aan de cybercriminelen, een percentage dat aanzienlijk lager ligt dan het wereldwijde gemiddelde van 46%. Niet betalen is ook het advies van de Nederlandse overheid. Betaling biedt immers geen garantie op het herstel van gegevens en het risico op herhaalde afpersing neemt toe.

Gebrek cyberweerbaarheid zzp’ers en kleine mkb-bedrijven

Een ander aspect dat het Jaarbeeld Ransomware 2023 belicht, is het gebrek aan cyberweerbaarheid bij zzp’ers en kleine mkb-bedrijven. Een aanzienlijk deel van deze groep heeft geen back-up procedures, wat hun kwetsbaarheid voor ransomware-aanvallen verhoogt. 

Cruciaal inkijkje in risico’s en uitdagingen van ransomware

Het jaarbeeld, uitgebracht door Project Melissa – een samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland – biedt een cruciale inkijk in de risico’s en uitdagingen van ransomware. Het rapport benadrukt het belang van preventie, voorbereiding en het vermogen om snel te reageren op incidenten, als sleutelfactoren voor bedrijven om zich te wapenen tegen deze groeiende dreiging.

Meer lezen? Ga dan naar de website van het Digital Trust Center.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering

Gerelateerd nieuws

Woensdag 1 mei 2024
Je kan nu inschrijven voor de digiDare Award

Met de DigiDare Award vragen we aandacht voor succesverhalen van digitale ketensamenwerking in de gebouwde omgeving. Het belangrijkste doel van de prijs is om anderen te inspireren met positieve voorbeelden van digitaal samenwerken—rechtstreeks uit de praktijk.

Donderdag 25 april 2024
Test jij mee onze nieuwe module van de Digiscan Bouw

We hebben samen met Techniek Nederland een nieuwe module ontwikkeld voor de digiscan. Deze nieuwe module toetst hoe goed jij digitaal samenwerkt in de keten en welke stappen je daarin mogelijk kan zetten. We vinden het fijn als je deze nieuwe module mee wil testen.

Woensdag 24 april 2024
Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.