Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Jaarlijkse miljardeninvestering in energienetten positief maar zorgen blijven

Jaarlijkse miljardeninvestering in energienetten positief maar zorgen blijven

Woensdag 1 november 2023

Netbeheer Nederland heeft vandaag aangekondigd dat de netbeheerders tot en met 2026 jaarlijks tot ruim €8 miljard investeren in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten. Samen met Techniek Nederland reageren wij positief op die investeringen. Met deze investeringsplannen kunnen de netbeheerders de noodzakelijke uitbreiding en verzwaring van de energienetten realiseren. Zo wordt ingespeeld op de stijgende elektriciteitsbehoefte van bewoners, bedrijven en elektrische mobiliteit.

Lees hier het nieuwsbericht van Netbeheer Nederland

 

De brancheorganisaties maken zich wél grote zorgen om de aankondiging dat de komende drie jaar maar aan 75% van de aanvragen voor transportcapaciteit kan worden voldaan. Hierdoor is niet gegarandeerd dat opgeleverde woningen, gebouwen en infrawerken tijdig kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Samenwerking met ketenpartners

Techniek Nederland en Bouwend Nederland onderschrijven daarom de oproep van de netbeheerders om samen met ketenpartners te komen tot slimmere, efficiëntere uitvoering van werkzaamheden. Zo is het mogelijk om met de beschikbare capaciteit aan technische vakmensen tóch zo veel en snel mogelijk aansluitingen te realiseren. We zijn daarover met Techniek Nederland en Netbeheer Nederland al intensief met elkaar in gesprek en werken aan concrete acties. Daarnaast werken we in het programma 'Sneller aan de slag' samen met de ketenpartners aan het werven en opleiden van voldoende en voldoende gekwalificeerd personeel. Ook is het essentieel dat de Rijksoverheid, provincies en gemeenten voldoende ruimte vrijmaken voor de noodzakelijke energie-infrastructuur en de vergunningsprocedures vereenvoudigen, verkorten en stroomlijnen.

Congestiemanagement

Het komt er volgens de brancheorganisaties op aan om landelijk en regionaal goede afspraken te maken over congestiemanagement. Daarbij gaat het om prioriteren, flexibiliseren en benutten van een netonafhankelijke laadinfrastructuur. Techniek Nederland en Bouwend Nederland dringen bij de Autoriteit Consument & Markt en in het kader van de provinciale Meerjaren Investeringsplannen Energie en Klimaat aan op prioriteit voor woningbouw en maatschappelijk vastgoed. De brancheorganisaties zoeken daarnaast in het kader van het programma Schoon en Emissieloos Bouwen naar mogelijkheden om de elektrificatie van het materieel zo veel mogelijk te versnellen.

Maatregelen achter de meter zijn óók nodig

We vinden het belangrijk dat ook maatregelen die 'achter de meter' worden genomen aandacht krijgen naast het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk. We bepleiten dan ook de toepassing van energiehubs, slimme aanstuurbare apparatuur, energiemanagementsystemen, isolatie en hybride warmtepompen als onderdeel van de aanpak om netcongestie tegen te gaan. Net als Techniek Nederland vinden we dat maatregelen 'achter de meter' de piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk met 25% kan verminderen.

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.