1. Home
  2. Nieuws
  3. Jaarlijkse miljardeninvestering in energienetten positief maar zorgen blijven

Jaarlijkse miljardeninvestering in energienetten positief maar zorgen blijven

Woensdag 1 november 2023

Netbeheer Nederland heeft vandaag aangekondigd dat de netbeheerders tot en met 2026 jaarlijks tot ruim €8 miljard investeren in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten. Samen met Techniek Nederland reageren wij positief op die investeringen. Met deze investeringsplannen kunnen de netbeheerders de noodzakelijke uitbreiding en verzwaring van de energienetten realiseren. Zo wordt ingespeeld op de stijgende elektriciteitsbehoefte van bewoners, bedrijven en elektrische mobiliteit.

Lees hier het nieuwsbericht van Netbeheer Nederland

 

De brancheorganisaties maken zich wél grote zorgen om de aankondiging dat de komende drie jaar maar aan 75% van de aanvragen voor transportcapaciteit kan worden voldaan. Hierdoor is niet gegarandeerd dat opgeleverde woningen, gebouwen en infrawerken tijdig kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Samenwerking met ketenpartners

Techniek Nederland en Bouwend Nederland onderschrijven daarom de oproep van de netbeheerders om samen met ketenpartners te komen tot slimmere, efficiëntere uitvoering van werkzaamheden. Zo is het mogelijk om met de beschikbare capaciteit aan technische vakmensen tóch zo veel en snel mogelijk aansluitingen te realiseren. We zijn daarover met Techniek Nederland en Netbeheer Nederland al intensief met elkaar in gesprek en werken aan concrete acties. Daarnaast werken we in het programma 'Sneller aan de slag' samen met de ketenpartners aan het werven en opleiden van voldoende en voldoende gekwalificeerd personeel. Ook is het essentieel dat de Rijksoverheid, provincies en gemeenten voldoende ruimte vrijmaken voor de noodzakelijke energie-infrastructuur en de vergunningsprocedures vereenvoudigen, verkorten en stroomlijnen.

Congestiemanagement

Het komt er volgens de brancheorganisaties op aan om landelijk en regionaal goede afspraken te maken over congestiemanagement. Daarbij gaat het om prioriteren, flexibiliseren en benutten van een netonafhankelijke laadinfrastructuur. Techniek Nederland en Bouwend Nederland dringen bij de Autoriteit Consument & Markt en in het kader van de provinciale Meerjaren Investeringsplannen Energie en Klimaat aan op prioriteit voor woningbouw en maatschappelijk vastgoed. De brancheorganisaties zoeken daarnaast in het kader van het programma Schoon en Emissieloos Bouwen naar mogelijkheden om de elektrificatie van het materieel zo veel mogelijk te versnellen.

Maatregelen achter de meter zijn óók nodig

We vinden het belangrijk dat ook maatregelen die 'achter de meter' worden genomen aandacht krijgen naast het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk. We bepleiten dan ook de toepassing van energiehubs, slimme aanstuurbare apparatuur, energiemanagementsystemen, isolatie en hybride warmtepompen als onderdeel van de aanpak om netcongestie tegen te gaan. Net als Techniek Nederland vinden we dat maatregelen 'achter de meter' de piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk met 25% kan verminderen.

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Schrijf je in voor het webinar CO2-prestatieladder handboek 4.0

Bedrijven die een aanbieding doen waaruit blijkt dat ze aantoonbaar hun best doen om minder CO2 uit te stoten, krijgen van sommige opdrachtgevers een voordeel bij de gunning. De CO2-prestatieladder is dan het instrument om te komen tot concrete en meetbare afspraken in contracten. Wil je meer weten over het nieuwe handboek 4.0?

Maandag 2 september 2024
Ga jij mee naar de verbreding van de A1 bij Apeldoorn?

Momenteel wordt de A1 verbreed tussen Apeldoorn en Twello. De verbreding van dit deel van de A1, een traject van 15 kilometer, is een duurzaam voorbeeld voor toekomstige infraprojecten. Stap voor stap zijn we hier op weg naar een emissieloze, circulaire uitvoering vol nieuwe technieken. Het verduurzamen van de gehele keten maakt dit project uniek. De verbreding van de A1 Apeldoorn-Twello is in april 2025 gereed.

Woensdag 7 augustus 2024
“We onderzoeken wat gunstiger is, elektrisch of waterstof”

In het project Sterke Lekdijk doet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in 2021 een beroep op de innovatiekracht van de betrokken aannemers. Emissievrij werken is een van de ambities. Mourik draagt bij met onder andere twee graafmachines op waterstof en een volledig elektrische knijperwagen met uitrusting.