Logo Bouwend Nederland

JBN'er Berry: van tijd en ruimte voor hun gezin worden mensen blij

Dinsdag 5 september 2023

Berry Westland (36) ging meteen na zijn opleiding aan de slag bij Vreeswijk & Koebrugge Bouwmaatschappij, het bedrijf waarvan zijn vader destijds directeur was. Inmiddels staat hij al drie jaar samen met zijn broer aan het roer van het familiebedrijf in Huizen. Wat zijn zijn ambities, waarom is hij al tien jaar lid van JBN en welke oplossing ziet hij voor het verloop in de bouw?

Vreeswijk & Koebrugge Bouwmaatschappij is gespecialiseerd in projecten in de particuliere sector; nieuwbouw, verbouw, utiliteitsbouw. Daarnaast is Berry actief bij Jong Bouwend Nederland als voorzitter van kern Utrecht - 't Gooi en Regio Randstad Noord. Wat hem betreft zijn thema's als vergrijzing, parttime werken en samenwerking belangrijk voor de ondernemer van deze tijd.

'Je begint in de modder en eindigt op je pantoffels'

Woningbouw is een afwisselend vakgebied, aldus Berry. Een huis, kantoor of school bouwen of verbouwen vindt hij dankbaar werk. Berry: "Je maakt een enorme impact op het leven van mensen, je bouwt de plek waar ze wonen, waar ze werken en naar school gaan. Het is daarom belangrijk dat je het goed doet. Mensen hebben de hele dag profijt van als dat wat jij hebt gemaakt een fijne en gezonde plek is."

In de woningbouw zijn de opgaven groot, er moeten veel woningen gebouwd worden de komende jaren. Berry merkt echter de afgelopen maanden dat particulieren voorzichtiger worden in het bouwen van nieuwe huizen. "Geld is duurder om te lenen. Ik verwacht dat nieuwbouw zal afnemen, maar dat verbouw gaat toenemen omdat mensen liever langer in hun huidige huis blijven wonen dan een nieuw huis bouwen."

Van tijd en ruimte voor hun gezin worden mensen blij

Als directeur is Berry verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan zijn team. "Het leukst om te doen is om samen met de 23 mannen en vier vrouwen te werken in ons bedrijf. We maken mooie projecten en de sfeer is goed. Als leidinggevende vind ik het belangrijk dat iedereen zich gewaardeerd voelt en het naar zijn of haar zin heeft. Dan doen mensen automatisch ook goed werk." Randvoorwaarden om prettig te kunnen werken zijn cruciaal. Die moeten afgestemd zijn op de behoeften van de mensen. Zowel voor de collega's binnen als buiten zijn ze bij Vreeswijk & Koebrugge bijvoorbeeld flexibel in het roosteren van parttime dagen. Ook al is het heersende beeld in de bouw dat het niet altijd handig is om bouwplaatspersoneel parttime te laten werken, doet Berry dat wel: "Mensen worden er echt gelukkiger van in hun werk als ze de ruimte voelen om bijvoorbeeld een dag met hun kinderen te zijn. We hebben bouwplaatsen waar soms maar drie dagen in de week gewerkt wordt. Het meest efficiënte zou natuurlijk zijn als iedereen op dezelfde dag vrij is, maar dat is niet meer de realiteit".

Jong Bouwend Nederland: samen problemen oplossen

Al meer dan tien jaar is Berry lid van Jong Bouwend Nederland. "JBN was in die tijd diverser aan het worden. Er waren niet alleen directeuren en eigenaren, bestuurders lid, maar er kwamen ook projectleiders en werkvoorbereiders bij de club. Het fijne vond ik om met leeftijdsgenoten samen te zijn die tegen dezelfde vraagstukken aanlopen en daar ook echt over willen praten." JBN heeft Berry leuke contacten opgeleverd: "Je bouwt een groter netwerk op. Je kan ervaringen uitwisselen over onderaannemers of leveranciers. Of hoe ga je om met klanten die niet betalen? Je hebt als jonge ondernemer toch nog niet heel veel ervaring met dit soort situaties dus is het fijn om te kunnen uitwisselen". Ook kan het contact heel praktisch zijn. "Als je bijvoorbeeld personeel nodig hebt voor bepaalde projecten is het handig om vakmensen van andere aannemers tijdelijk mee te laten werken op onze bouwplaats en andersom."

Kaarten op tafel: open en eerlijk met elkaar meedenken

"Van onze branche wordt altijd gezegd dat deze oorspronkelijk vrij conservatief is, maar de afgelopen jaren worden we echt gedwongen om te veranderen. We houden meer rekening met het klimaat, moeten sneller en slimmer bouwen, met minder mensen bouwen. Daar moeten we wel mee aan de slag en dat willen we ook. Het is dan nodig om open naar elkaar te zijn. Niet zoals ik gewend was bij meer conservatievere clubs waar alleen maar positieve dingen gedeeld werden en kaarten tegen de borst werden gehouden." Berry ziet dat de openheid onderling bij JBN groot is. Er lijkt weinig angst voor concurrentie te zijn. "Er is genoeg werk voor iedereen en we hebben dezelfde uitdagingen. Bespreek het gewoon met elkaar. Bij iedereen gaat het wel eens minder goed. Als je het deelt kan je misschien met elkaar tot een oplossing komen. Je hoeft het niet alleen te doen en je bent nooit de enige die een dip heeft."

Vergrijzing is een uitdaging voor jonge ondernemers

Een uitdaging voor jonge ondernemers is de vergrijzing onder vakmensen. "We hebben te maken met een leeftijdsgat van mensen tussen 40 en 55. Die groep is niet goed vertegenwoordigd en dat is een probleem. Als de mensen van 55+ straks met pensioen gaan hebben we nog een gat van vijftien jaar aan waardevolle ervaring om te overbruggen in je bedrijf. Dat is nogal wat."

Om een goede vakman of -vrouw in de bouw op te leiden heb je tijd nodig. "Het duurt ongeveer tien jaar om genoeg ervaring en kennis op te doen om zelfstandig een volledige woning te kunnen bouwen." Een oplossing ziet Berry in het aantrekken van zij-instromers. "Het zou mooi zijn als we mensen vinden die rond de 30-35 jaar willen doorstromen naar een fysiek beroep in de bouw." Die ambities heeft Berry ook als bestuurslid van JBN. "We moeten laten zien dat de bouw een leuke sector is om in te werken. Niet meer zoals vroeger heel zwaar om in te werken. Tegenwoordig is het echt arbo-verantwoord en het is afwisselend. Als je nu niet op je plek zit in een andere sector dan is het echt een goed idee om een overstap naar de bouw te overwegen."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
RIB-boot varen voor de bouw: JBN werft leden in West-Friesland

De jongerenorganisatie van Bouwend Nederland (JBN) richt zich op jonge directeur-eigenaars, beoogde opvolgers en ander aanstormend bouwtalent. Bij die doelgroep wordt immers regelmatig het zaadje geplant voor succesvol toekomstig netwerk van bouwers in de regio. In West-Friesland organiseerde JBN onlangs dus een ledenwerfactie. "Een laagdrempelig biertje met gelijkgestemden, dat werkt toch."

Woensdag 17 april 2024
JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.

Dinsdag 26 maart 2024
JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.