Logo Bouwend Nederland

JBN'er Gert-Jan Eilering wil blijven leren en zijn vaardigheden steeds verbeteren

Woensdag 31 mei 2023

Gert-Jan Eilering (31) werkt als tender- en projectcoördinator bij het bedrijf van zijn familie, Fuhler Wegenbouw in het Drentse Emmen. Hij is een relatief nieuw lid van JBN. Met welke uitdagingen krijgt hij als jonge professional te maken? Welke waarde hecht hij aan 'samenwerken', waarom vindt hij Jong Bouwend Nederland belangrijk en...hoe spannend vond hij het om in het bedrijf van z'n ouders te gaan werken?

Gert-Jan werkt nu een jaar in het bedrijf van zijn familie. Zijn liefde voor het familiebedrijf en de ervaringen die hij daar eerder al opdeed zijn misschien wel dé belangrijkste reden dat hij zijn oorspronkelijke plan om de zorg in te gaan achter zich heeft gelaten. "In het laatste jaar van de middelbare school had ik veel vrije uren en heb ik veel bij Fuhler buiten gewerkt. Dat was mijn eerste echte ervaring met het werk in de infra en het bedrijf. Het leukste van het werk vond ik de dynamiek en de sfeer onderling in het team. Er werden geintjes gemaakt, maar er werd ook hard gewerkt. In eerste instantie koos ik daarna voor de studie Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische technieken. Mijn motivatie voor het werk in de infra bleek toch groter dan die voor de zorg. Ik ben toen de opleiding Civiele Techniek en daarna Technische bedrijfskunde gaan doen." Na zijn opleiding ging Gert-Jan toch niet meteen bij Fuhler aan de slag. "Als je net begint moet je nog zoveel leren, over jezelf, inhoudelijk en professioneel, over de sector. Ik wilde graag ook andere bedrijven zien en daar ervaring opdoen. Het het wieltje begon langzaam te draaien en na zes jaar heb ik de stap gezet." Spannend was het wel om met familie samen te gaan werken. "Ik was benieuwd hoe het zou zijn maar dat ging heel natuurlijk. Het werken hier is zoals ik had verwacht. Ik rol zo op mijn plekje, het voelt goed."

Jonge generaties: natuurlijk digitaal en ontwikkeling hoog in het vaandel

Er werken relatief veel jonge mensen bij Fuhler. Wat kenmerkt hen? Beter en natuurlijker digitaal werken! Ze kunnen daar gemakkelijk hun weg in vinden. "Ik merk ook dat jonge mensen, nog meer dan oudere generaties, waarde hechten aan 'gehoord en betrokken worden' in de organisatie. Als je dat als bedrijf voor elkaar krijgt dan heb je daar een heel sterk team staan dat zich hard wil inzetten."

Gert-Jan ziet ook aan leeftijdsgenoten dat zij, net als hij, graag willen leren en ontwikkelen. "Werken is voor veel jonge mensen meer dan alleen brood op de plank krijgen. Het gaat ook om zelfontplooiing. Ik vind het zelf belangrijk om mijn vaardigheden continu te blijven verbeteren. Bijvoorbeeld op het vlak van communicatie. Dat gaat al best goed, maar omdat ik zoveel met anderen samenwerk is het handig om goed te kunnen presenteren, overtuigen en hoe je met verschillende typen mensen communiceert. Ook als er nieuwe vaardigheden nodig zijn voor mijn werk dan wil ik dat graag leren en verbeteren. Calculaties maken is voor mij zo'n nieuwe vaardigheid."

Sector verandert: meer samenwerken en duurzamere aanpakken

Als tender- en projectcoördinator heeft Gert-Jan een uitstekend beeld van de veranderingen in de markt. Zo merkt hij dat nieuwe manieren van samenwerken steeds belangrijker worden. "In projectaanvragen wordt meer gekeken naar het bouwteamverband. Dat is positief, want zo kunnen we vooruitstrevender te werk gaan. Ik zorg ervoor dat we in het team een combinatie van mensen met ontwerp- bestek- en realiseerkwaliteiten hebben. Die samenwerkingen zijn heel leuk en leerzaam. Ook het intensievere samenwerken met de opdrachtgever geeft veel voldoening en je ziet het ook terug in de kwaliteit van de projecten."

Opdrachtgevers zijn daarnaast ook meer bezig met het klimaat. "Ik zie dat er meer waarde wordt gehecht aan de duurzaamheid van een project. Zoals het inkorten van reisafstanden van personeel, lokaal inkopen, materiaalkeuze. Dat kan ook een uitdaging zijn als een opdrachtgever hogere duurzaamheidseisen heeft dan mogelijk is. Sommige typen machines bestaan bijvoorbeeld nog niet in een elektrische variant of ze zijn lastig verkrijgbaar."

Een netwerk bouw je als persoon, niet als bedrijf

Vorig jaar werd Gert-Jan lid van JBN om zich persoonlijk verder te ontwikkelen én om leeftijdsgenoten te spreken en meer te leren over de bedrijven waar zij werken "dat geeft onderling meestal toch een andere dynamiek dan met mensen die al heel veel werkervaring hebben. Daarnaast is het ook erg waardevol voor jezelf maar ook voor je bedrijf om een netwerk op te bouwen". JBN is volgens Gert-Jan voor iedereen die een netwerk wil opbouwen met andere jonge mensen en daar ook aan bij wil dragen. Het maakt dan niet zoveel uit welke functie je op dat moment bekleedt.

Trots op ons familiebedrijf: Fuhler Wegenbouw

Het in 1938 opgerichte Fuhler Wegenbouw is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in wegenbouwprojecten, riolering, zandwinning en grondverzet. Momenteel staat het onder leiding van de derde generatie. Gert-Jan: "Het is echt een familiebedrijf, naast onze familieleden (moeder, tante, oom en vader) werken hier, of hebben hier veel ouders en hun kinderen van andere families gewerkt. Heel leuk om te zien dat er vanuit verschillende generaties mensen werken". De kracht van het bedrijf zit in de mensen, ze zijn flexibel en kunnen snel schakelen in projecten. "Daarnaast investeren we in de relatie met onze opdrachtgevers en partners."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
RIB-boot varen voor de bouw: JBN werft leden in West-Friesland

De jongerenorganisatie van Bouwend Nederland (JBN) richt zich op jonge directeur-eigenaars, beoogde opvolgers en ander aanstormend bouwtalent. Bij die doelgroep wordt immers regelmatig het zaadje geplant voor succesvol toekomstig netwerk van bouwers in de regio. In West-Friesland organiseerde JBN onlangs dus een ledenwerfactie. "Een laagdrempelig biertje met gelijkgestemden, dat werkt toch."

Woensdag 17 april 2024
JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.

Dinsdag 26 maart 2024
JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.