Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Jbn oost combineert inhoud en verbinding met bedrijfsbezoek en ledenvergadering

JBN Oost combineert inhoud en verbinding met bedrijfsbezoek en ledenvergadering

Vrijdag 14 juni 2024

Met een bedrijfsbezoek van Jong Bouwend Nederland (JBN) kom je nog eens op plekken waar je normaal niet snel zou komen. De leden van JBN Oost maakten begin juni een uitstapje naar Rc Panels in Lemelerveld. "Prachtig om te zien hoe ze met veel doorzettingsvermogen een innovatief product op de markt hebben gezet."

RC Panels is een bedrijf dat gevelbekleding op maat maakt. Dat wordt vooral aangekocht door corporaties voor verduurzamingsprojecten, soms voor nieuwbouw. "Ze zijn de enige in Nederland die op deze schaal gevelplaten maken", vertelt Marco Bouwmeester, voorzitter van Jong Bouwend Nederland Oost. "De platen zijn heel innovatief, met een hoge isolatiewaarde en een lage milieubelasting. Een prachtig product."

Alle reden dus om met bestuur en leden van JBN Oost een kijkje te nemen in Lemelerveld. "We proberen regelmatig bedrijfsbezoeken te organiseren die goed zijn voor onze inhoudelijke kennis en die voor onderlinge verbinding zorgen. Twee bestuursleden kwamen met het idee om naar RC Panels te gaan. Die stonden daar meteen voor open. Dat is trouwens altijd onze ervaring: we horen zelden 'nee' als we op bedrijfsbezoek willen."

Inspirerend verhaal

Bouwmeester is manager verwerving bij Van Tongeren Watertechniek in Apeldoorn. "Ik werk zelf dus nooit met gevelbekleding. Toch is zo'n bedrijfsbezoek leerzaam. Je hoort bijvoorbeeld hoe een bedrijf aankijkt tegen duurzaamheid en welke uitdagingen ze zijn tegengekomen. Dat kan patenteren van innovaties zijn, optimalisatie van de fabrieksprocessen of vergroting van de afzetmarkt. In dit geval was certificering een flinke uitdaging. Als je in Nederland een nieuw product op de markt wilt brengen, kom je niet ver zonder certificering. Hoe regel je dat bij een nieuw en nog onbekend product? RC Panels heeft er alles aan gedaan om bestaande certificaten te halen, waarmee ze kunnen aantonen dat hun product goed scoort op bijvoorbeeld luchtdichtheid en brandveiligheid. Ze zijn er vol voor gegaan en met succes: hun productiehal is nu al te klein."

"Zo'n verhaal is altijd inspirerend", zegt Bouwmeester, ook al houdt het betreffende bedrijf zich bezig met een heel andere tak van sport dan jijzelf. "Blijf geloven in je eigen product en trek je eigen plan. Dat is wat ik uit dit bedrijfsbezoek heb meegenomen."

Ledenvergadering

Na het bedrijfsbezoek volgde de ledenvergadering van JBN Oost. "Dit was onze eerste officiële ledenvergadering", vertelt Bouwmeester, die sinds september 2023 voorzitter is. "Het is een mooie gelegenheid om informatie te geven én om te horen welke thema's spelen bij leden. We zijn ook benieuwd waarom ze naar de bijeenkomsten komen. Deze keer viel de opkomst bij het bedrijfsbezoek en de ledenvergadering nog een beetje tegen – buiten het bestuur om zo'n tien mensen. We hebben besproken hoe we dat aantal de volgende keer kunnen verhogen. Een volgende keer gaan we het hebben over samenwerking in de keten, een thema dat bij veel leden speelt. Bij jonge aannemers is bedrijfsopvolging natuurlijk ook altijd een thema. Dat brengen we regelmatig aan de orde, met themasessies over bijvoorbeeld waardebepaling of financiering."

Naast de inhoudelijke thema's was er bij de ledenvergadering natuurlijk ook tijd om samen te eten en onderling bij te praten. "Bij JBN laten we de inhoud en de onderlinge verbinding samengaan. Onze leden hebben behoefte aan allebei. Het is fijn om onderling te kunnen sparren over wat je bezighoudt."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

Zin om er de volgende keer bij te zijn? JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Brabants uitje smaakt naar meer: af van de gebaande paden

Dit jaar stond de ledenexcursie in het teken van avontuur, bourgondisch genieten, varen en een stadswandeling. De perfecte locatie is dan Den Bosch waar alles bij elkaar komt. We kijken terug op een zeer geslaagd tweedaags evenement waar we op een ontspannen manier even afstand kunnen nemen van de dagelijkse drukke bouw- en infrapraktijk.

Maandag 8 juli 2024
Top 6 meest gekozen ledenvoordelen voor Stedendriehoek Salland

Bouw- en infrabedrijven worden lid van onze vereniging, omdat we onder meer hun belangen behartigen, kennis delen online of in informatiebijeenkomsten en aantrekkelijke ledenvoordelen aanbieden. Dat laatste is voor de regionale voorzitter van afdeling Stedendriehoek Salland een belangrijke. "We zien zes ledenvoordelen die er bij ons in de regio heel erg uitspringen", zegt Peter Meerman.

Dinsdag 2 juli 2024
Trotse aannemer en voorzitter: Lucas Haafkes in beeld bij TOM Magazine

Met aannemers- en familiebedrijf Haafkes, gevestigd in Goor en Deventer, staat hij voor grote uitdagingen op het gebied van bouw, duurzaamheid en netcongestie. Als voorzitter van de afdeling regio Twente probeert hij ook in naam van 170 regionale bouw- en infrabedrijven het verschil te maken. En bij het voetbalelftal van zijn zoon fungeert hij als enthousiast leider. "In al die rollen draait het in feite om plezier, samenwerken en samenbouwen", geeft Lucas Haafkes een kijkje in wat hem drijft en voorstuwt.