Logo Bouwend Nederland

Juryleden Dorien Staal en Stefan Groothuis: 'We zoeken JBN’ers die verandering brengen in de bouwsector'

Dinsdag 27 juni 2023

Ruim 30 JBN’ers zijn genomineerd voor de eerste JBN Award. Inspirerend, zoveel mooie inzendingen! Nu is het aan de jury om te bepalen wie van hen de drie finalisten worden. En wie uiteindelijk met de award naar huis gaat. Twee van de vier juryleden, Dorien Staal, algemeen directeur van Voorbij Prefab en voorzitter van de Betonvereniging, en Stefan Groothuis, werkvoorbereider Bouw bij Heijmans en voormalig Olympisch- en wereldkampioen langebaanschaatsen, vertellen hoe de jury te werk gaat en wat zij zelf belangrijk vinden.

Op 24 mei kwamen de juryleden voor het eerst bij elkaar om (nader) kennis te maken en de aanpak te bespreken. Dorien: "Alle nominaties samen vormen de longlist. In tweetallen maken we een voorselectie voor de shortlist. Daarna bepalen we met z’n vieren wat de top drie wordt. Deze drie genomineerden houden hun pitch tijdens het gala op 22 september en aan het eind van die avond maken we de winnaar bekend."

JBN’ers met onderscheidend vermogen

De criteria waarop de jury de nominaties beoordeelt, zijn vooraf vastgesteld. Dorien: "Als jury vinden we dat genomineerden niet op alle drie de thema’s hoeven uit te blinken. Het is ook goed als iemand heel uitgesproken is op één ervan. Waar het om gaat is dat we geraakt worden door een inzending. Dat jonge bouwers laten zien dat ze met hun visie, datgene waarover ze gepassioneerd zijn, het verschil kunnen maken." Stefan beaamt dat: "Het gaat om het onderscheidend vermogen. JBN’ers met innovatieve ideeën en initiatieven die iets toevoegen, die echt verandering gaan brengen in de bouwsector. Dat is wat we zoeken."

De sector in beweging brengen

Want dat is volgens Dorien en Stefan het overall doel van de JBN Award: vernieuwende jonge bouwers en hun initiatieven zichtbaar maken en met elkaar verbinden en zo de sector in beweging brengen. "Neem mijn eigen betonbouwsector", zegt Dorien. "We staan voor de enorme uitdaging om beton duurzamer en CO2-neutraal te maken. Via de gebaande paden gaat dat nooit lukken. We hebben mensen nodig die daarvan durven af te wijken. De JBN Award geeft de jonge generatie bouwers, die over het algemeen meer veranderingsgezind is, een podium én brengt jonge bouwers met elkaar in contact. Daar kunnen mooie ontwikkelingen uit voortkomen." "De JBN Award is ook een goede manier om reclame te maken voor de sector", voegt Stefan toe. "Dat is nodig om jonge mensen te trekken. Met de JBN Award laten we zien dat de bouw een hele leuke sector is om in te werken."

Passie voor diversiteit en inclusie

Vanuit passie het verschil maken, Stefan en Dorien geven zelf het voorbeeld. Dorien maakt zich onder andere sterk voor meer diversiteit in de bouw, bijvoorbeeld als mentor van jonge talentvolle vrouwen. Stefan pleit als ambassadeur van Sterk door Werk, voor duurzame inzetbaarheid van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Op de vraag of de JBN Award ook kan bijdragen aan deze thema’s, antwoorden Stefan en Dorien: "Het zou mooi zijn als we via goede inschrijvingen ook deze thema’s voor het voetlicht kunnen brengen. Alle drie de criteria gaan over maatschappelijke betrokkenheid, dus inclusie en diversiteit zouden aan bod kunnen komen. Maar we gaan daar niet op focussen. Als er onder de inzendingen een heel mooie technische innovatie zit die de bouwwereld kan veranderen, dan kunnen we ons ook heel goed daarop richten."

Wel een winnaar, geen verliezers

De JBN Award-verkiezing is echt anders dan de schaatscompetitie, aldus Stefan. "Topsportcompetitie, zeker in het schaatsen, is heel individueel. Ieder voor zich. Dat gevoel is er helemaal niet bij de JBN Award. Bij deze verkiezing mogen we allemaal trots zijn op alle inzendingen. Ik proef eerder een gevoel van verbondenheid. Meer een Elfstedentochtgevoel, zoals Dorien zegt. Het gaat bij de JBN Award wel om de winnaar, maar er zijn geen verliezers."


Dit is de jury

De juryvoorzitter van de JBN Award is Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. Hij wordt bijgestaan door drie juryleden. Dorien Staal is sinds 2016 algemeen directeur van Voorbij Prefab en sinds 2019 voorzitter van de Betonvereniging. Opgeleid als bouwkundig constructeur, vervulde zij verschillende rollen (commercieel, verandermanagement, HR) in de bouw en is ze nu eindverantwoordelijk voor een innovatief bedrijf in de betonsector. Die brede expertise maakt dat zij goed past in de jury. Stefan Groothuis maakte vroeger zijn kilometers op het ijs als wereld- en Olympisch kampioen langebaanschaatsen, maar tegenwoordig als werkvoorbereider bij Heijmans. Daarnaast spreekt hij over duurzame inzetbaarheid van mensen. Tot slot: Artjan van Kooten. Hij is oud-bestuurslid van Jong Bouwend regio Zuid en mede-eigenaar van VKP Groep en Strematek.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
RIB-boot varen voor de bouw: JBN werft leden in West-Friesland

De jongerenorganisatie van Bouwend Nederland (JBN) richt zich op jonge directeur-eigenaars, beoogde opvolgers en ander aanstormend bouwtalent. Bij die doelgroep wordt immers regelmatig het zaadje geplant voor succesvol toekomstig netwerk van bouwers in de regio. In West-Friesland organiseerde JBN onlangs dus een ledenwerfactie. "Een laagdrempelig biertje met gelijkgestemden, dat werkt toch."

Woensdag 17 april 2024
JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.

Dinsdag 26 maart 2024
JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.