Kabinet voorkomt vertraging invoering zero-emissiezones
Vrijdag 11 oktober 2024
Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.
Per 1 januari 2025 stellen veertien gemeenten deze uitstootvrije zones in voor vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s. In de loop van 2025 komen hier nog eens vier gemeenten bij. Per 1 januari 2030 gaan de zero-emissiezones gelden in 30 tot 40 gemeenten. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 wel nog een overgangsregeling.
Het Kabinet wilde onderzoeken of de invoering van zero-emissiezones kon worden uitgesteld, zo staat in het Regeerprogramma. Het zijn echter de gemeenten zelf die beslissen over de invoering van deze zones. Zij hebben aangegeven met de invoering door te gaan, waarna de staatsecretaris namens het Kabinet zijn bezwaren heeft ingetrokken.
Koers Bouwend Nederland
Bouwend Nederland heeft de laatste maanden ingezet op het vasthouden van de koers in dit dossier. Onze voorzitter, Arno Visser: “Een consistente overheid komt gemaakte afspraken na. Dit besluit maakt een einde aan de onduidelijkheid rond de invoering van zero-emissiezones, waar veel ondernemers mee te maken hebben.”
Lees meer in het artikel op NOS.nl
Gerelateerd nieuws
De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.
We zijn positief over het initiatiefwetsvoorstel dat NSC deze week indient in de Tweede Kamer. Samen met VNO-NCW, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten zien we dit voorstel als een belangrijke stap in het doorbreken van de langdurige stikstofimpasse. De voorgestelde wet geeft richting aan een structurele oplossing en biedt eindelijk het broodnodige perspectief voor boeren, bouwers, ondernemers én de natuur.
Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.