1. Home
  2. Nieuws
  3. Kabinet voorkomt vertraging invoering zero emissiezones

Kabinet voorkomt vertraging invoering zero-emissiezones

Vrijdag 11 oktober 2024

Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.

Per 1 januari 2025 stellen veertien gemeenten deze uitstootvrije zones in voor vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s. In de loop van 2025 komen hier nog eens vier gemeenten bij. Per 1 januari 2030 gaan de zero-emissiezones gelden in 30 tot 40 gemeenten. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 wel nog een overgangsregeling.

Het Kabinet wilde onderzoeken of de invoering van zero-emissiezones kon worden uitgesteld, zo staat in het Regeerprogramma. Het zijn echter de gemeenten zelf die beslissen over de invoering van deze zones. Zij hebben aangegeven met de invoering door te gaan, waarna de staatsecretaris namens het Kabinet zijn bezwaren heeft ingetrokken.

Koers Bouwend Nederland

Bouwend Nederland heeft de laatste maanden ingezet op het vasthouden van de koers in dit dossier. Onze voorzitter, Arno Visser: “Een consistente overheid komt gemaakte afspraken na. Dit besluit maakt een einde aan de onduidelijkheid rond de invoering van zero-emissiezones, waar veel ondernemers mee te maken hebben.”

Mathijs Rooling
Belangenbehartiger infrastructuur
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 20 juni 2025
Stille roof op Mobiliteitsfonds legt Nederland stil

De bereikbaarheid van Nederland staat onder druk. Terwijl het land groeit, in bevolking én economie, blijven investeringen in infrastructuur achter. Samen met TLN en ANWB luiden we de noodklok: het Mobiliteitsfonds, ooit bedoeld als stabiele financiering voor onderhoud en uitbreiding van onze infrastructuur, wordt systematisch uitgehold. Dat heeft gevolgen die niemand kan negeren.

Dinsdag 17 juni 2025
'Laat stikstofaanpak niet opnieuw stranden, focus nu op emissiereductie'

Ondanks brede kritiek wil het kabinet een ondergrens voor stikstofberekeningen invoeren. Deze aanpassing is volstrekt geen oplossing en vergroot het probleem juist. De enige uitweg uit het stikstofprobleem is het verlagen van de uitstoot, daar moet de focus op, zeggen VNO-NCW, Natuurmonumenten, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu. De organisaties roepen kabinet en Tweede Kamer op snel met een pakket te komen dat voor stikstofreductie zorgt.  

Vrijdag 13 juni 2025
Tussen ideaal en realiteit: duurzaam werken in de praktijk

Duurzaamheid is een hot topic in onze sector, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan het ideaal. Zeker bij onderhoudswerk en renovatie is het niet altijd mogelijk om volledig circulair te werken. Toch zijn er bedrijven die binnen de grenzen van een opdracht creatief en bewust met materiaalkeuzes omgaan. Anton Donker van Agado Van Gameren laat zien hoe het in de praktijk werkt: balanceren tussen beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, maar hoe duurzaam kun je écht zijn als je werkt met wat er al staat?