Korte terugblik Veiligheidsontbijt
Maandag 2 december 2024
De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) kijkt terug op een succesvol Veiligheidsontbijt met ruim 135 deelnemers. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement delen opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers hun ervaringen en worden ze bijgepraat over sectorbrede ontwikkelingen.
Na het ontbijt opende Frans van Ekershot (Chief Safety Officer Rijksvastgoedbedrijf) het informatieve gedeelte. Marjorie Jans (directeur transactie en projecten Rijksvastgoedbedrijf) en Jop Groeneweg (TU Delft/Universiteit Leiden/TNO) gaven op inspirerende wijze hun visie op het thema leiderschap. En voorzitter Paula Dobbelaar van Platform WaterschapsWerken kondigde aan dat alle waterschappen de Governance Code zullen onderschrijven tijdens de InfraTech op 17 januari 2025.
In deelsessies gingen de deelnemers daarna verder in gesprek over regie op veilig werken, veilig werken met elektrische gevaren en leiderschap tonen in de praktijk.
Gedegen verhaal over leiderschap in veiligheid
Het verhaal van cognitief psycholoog Job Groeneweg maakte veel indruk op de deelnemers: ‘We weten dat mensen sommige dingen niet zo goed kunnen en dan moeten we de omgeving ook zo inrichten dat het wel goed gaat’.
In zijn verhaal kwamen vijf belangrijke principes aan bod: mensen maken fouten, de omgeving bepaalt gedrag, schuld lost niets op, leren is van vitaal belang, en je reactie als leider doet ertoe. Je leest er hier meer over.
Impressie GCVB Veiligheidsontbijt 20 november 2024
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.
Vanaf 1 juli 2025 eist het VCA 2017/6.0-certificatieschema dat leidinggevenden beschikken over aantoonbare leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden moeten zijn opgenomen in de functieomschrijving en beoordeling, en afgestemd zijn op de risico’s en kenmerken van de organisatie. Je hebt tot 1 juli 2026 de tijd om hieraan te voldoen.
SSVV verandert per 1 januari 2026 de formulering van de Eind- en Toetstermen (ETT) van de VCA-examens zodat deze beter aansluiten bij het taalgebruik van de verschillende sectoren die VCA gebruiken.