Korte terugblik Veiligheidsontbijt
Maandag 2 december 2024
De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) kijkt terug op een succesvol Veiligheidsontbijt met ruim 135 deelnemers. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement delen opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers hun ervaringen en worden ze bijgepraat over sectorbrede ontwikkelingen.
Na het ontbijt opende Frans van Ekershot (Chief Safety Officer Rijksvastgoedbedrijf) het informatieve gedeelte. Marjorie Jans (directeur transactie en projecten Rijksvastgoedbedrijf) en Jop Groeneweg (TU Delft/Universiteit Leiden/TNO) gaven op inspirerende wijze hun visie op het thema leiderschap. En voorzitter Paula Dobbelaar van Platform WaterschapsWerken kondigde aan dat alle waterschappen de Governance Code zullen onderschrijven tijdens de InfraTech op 17 januari 2025.
In deelsessies gingen de deelnemers daarna verder in gesprek over regie op veilig werken, veilig werken met elektrische gevaren en leiderschap tonen in de praktijk.
Gedegen verhaal over leiderschap in veiligheid
Het verhaal van cognitief psycholoog Job Groeneweg maakte veel indruk op de deelnemers: ‘We weten dat mensen sommige dingen niet zo goed kunnen en dan moeten we de omgeving ook zo inrichten dat het wel goed gaat’.
In zijn verhaal kwamen vijf belangrijke principes aan bod: mensen maken fouten, de omgeving bepaalt gedrag, schuld lost niets op, leren is van vitaal belang, en je reactie als leider doet ertoe. Je leest er hier meer over.
Impressie GCVB Veiligheidsontbijt 20 november 2024
Gerelateerd nieuws
CROW introduceert de nieuwe CROW-CUR Aanbeveling 130:2024 met oplossingen om betonconstructies beter te beschermen tegen corrosie van staal. Deze aanbeveling vervangt CUR-Aanbeveling 45 uit 1996 en sluit aan op de nieuwste Europese normen, praktijkervaringen en bewezen technieken. Doel is om de veiligheid van betonconstructies zoals bruggen, parkeergarages en viaducten beter te borgen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende twee jaar extra inspecteren bij straatwerk. Het gaat daarbij om fysieke belasting en kwartstof. Andries van de Bunt van bestratingsbedrijf Van de Bunt heeft veel ervaring met het verminderen van de fysieke belasting van zijn medewerkers. Hij benadrukt het belang van een goed straatwerkplan in de ontwerpfase.
Het werken in tunnels brengt specifieke risico’s voor de arbeidsveiligheid met zich mee. Daarom heeft het COB een leidraad ontwikkeld voor de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in tunnels. De leidraad biedt een overzicht van de mogelijke arbeidsrisico’s en bijpassende beheersmaatregelen voor onder meer aanrijdingsgevaar, ondermaatse luchtkwaliteit, communicatie, noodsituaties, brand, vergroot effectgebied van raakvlakrisico’s en werken in het donker.