Lagere werkgeverspremies WGA en Ziektewet in 2024
Woensdag 13 september 2023
Voor bouw- en infrabedrijven is de sectorpremie WGA in 2024 met 0,12 procentpunt verlaagd naar 0,68%. De premie ziektewet (ZW) in 2024 is 0,02 procentpunt lager en komt uit op 0,24%. De totale kosten nemen hierdoor af in vergelijking met de premies van 2023 (WGA 0,80% en ZW 0,26%).
De gemiddelde premiepercentages voor zowel de WGA als de Ziektewet dalen in 2024 voor het eerst sinds jaren. In dit bericht licht UWV de daling van de premies verder toe.
Sociale premies
Werkgevers in de bouw en infra dragen jaarlijks sociale premies af over het loon van de werknemers om de werknemers bij het UWV te verzekeren. De premie WGA verzekert tegen de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid. De premie Ziektewet tegen de financiële gevolgen van ziekte.
Voor iedere sector geldt een specifieke premie. Bouw- en infrabedrijven zijn normaal gesproken ingedeeld in sector 3 "bouwbedrijf" en ontvangen jaarlijks een beschikking van de Belastingdienst voor deze sectorindeling. In de nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2024 zijn de premies voor alle sectoren opgenomen.
Eigenrisicodrager
Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om zelf de risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid te dragen (eigenrisicodrager). Bouwend Nederland werkt samen met De Goudse verzekeringen. Deze verzekering geeft financiële zekerheid en maakt werk van re-integratie. In combinatie met de verzuimverzekering worden leden ook ondersteund op het gebied van preventie. Klik hier voor meer informatie over deze verzekering.
Gerelateerd nieuws
Bij VolkerWessels Materieel & Logistiek draait alles om slimme en praktische ondersteuning op de bouwplaats. Zo leveren zij nu ook zonnebrandcrème aan alle operationele werklocaties. Daarmee maken ze het medewerkers wel heel gemakkelijk om te smeren.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.
Vanaf 1 juli 2025 eist het VCA 2017/6.0-certificatieschema dat leidinggevenden beschikken over aantoonbare leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden moeten zijn opgenomen in de functieomschrijving en beoordeling, en afgestemd zijn op de risico’s en kenmerken van de organisatie. Je hebt tot 1 juli 2026 de tijd om hieraan te voldoen.