Leden van Vakgroep GLAS dragen bij aan circulaire economie met inzameling van vlakglasafval
Vrijdag 31 januari 2025
2024 was een zeer goed jaar voor de inzameling van vlakglasafval. In 2024 is er 85.918 ton, of 85.918.000 kg vlakglasafval ingezameld. Dit levert bij de productie van nieuwe glasproducten zoals vlakglas, glaswol en flessen een besparing op van 1.000.000 kg uitstoot CO2. Vorig jaar werd er net iets meer ingezameld dan het jaar daarvoor. In 2023 werd er 85.834 ton vlakglasafval ingezameld. Voor 2025 verwachten wij ook weer op dit niveau uit te komen.
Waar komt al dit vlakglasafval vandaan?
33% van dit vlakglasafval wordt ingezameld bij en door de glasbedrijven die aangesloten zijn bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Dit afvalglas is afkomstig van de werkzaamheden van deze inzamelpunten en van bedrijven die hun afvalglas bij deze inzamelpunten storten. Een deel van het vlakglasafval wat hier wordt ingezameld is zo zuiver dat dit geschikt is om weer nieuw vlakglas van te maken.
11% wordt in gezameld op de milieuparken. Helaas is de kwaliteit van het vlakglasafval wat op deze locaties wordt ingezameld van slechte kwaliteit.
Nog eens 11% is afkomstig van Op-en overslagbedrijven. Dit zij veelal commerciële inzamelaars van afval. Ook bij deze locaties is de kans op vervuiling van het vlakglasafval groter dan bij de inzamelpunten bij glasbedrijven.
Het overige glas wordt ingezameld door allerlei andere bedrijven die met glas werken, zoals schilders, kozijnenmonteurs en aannemers.
Meer informatie vind je op www.vlakglasrecycling.nl.
Gerelateerd nieuws
25 jaar geleden nam de glasbranche het initiatief om VRN op te richten. Hiermee waren wij de eerste producenten en leveranciers van een bouwmateriaal die formeel Producentenverantwoordelijkheid instelden. Dankzij de inzet van de inzamelpunten van vlakglas, is sinds de oprichting van VRN al meer dan 1.680.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled.
Bij de aanvraag van de ISDE subsidie is het van belang dat bij de inschrijving in de Kamer van Koophandel, de juiste SBI code is ingevuld. RVO controleert bij de aanvraag van de subsidie of het bedrijf wat de isolerende maatregel heeft aangebracht, zoals isolatieglas, in de sectie bouwnijverheid valt. Dit betreft de SBI codes die beginnen met 41, 42 of 43. Veel van onze leden hebben als hoofdactiviteit de groothandel in vlakglas en plaatsen daarnaast glas. De bijbehorende SBI code zit niet in deze categorie.
Tijdens de BouwBeurs 2025 presenteerde BNL Vakgroep Glas het Glasplein: dé plek waar de vlakglasbranche samenkwam om innovaties te promoten. Een belangrijk thema was het hergebruik van glas en hoe de branche hierin gezamenlijk optrekt. Hierover werd ook gesproken in het Bouwbeurs Nieuwscafé. Bekijk de video in dit bericht.