Leden van Vakgroep GLAS dragen bij aan circulaire economie met inzameling van vlakglasafval
Vrijdag 31 januari 2025
2024 was een zeer goed jaar voor de inzameling van vlakglasafval. In 2024 is er 85.918 ton, of 85.918.000 kg vlakglasafval ingezameld. Dit levert bij de productie van nieuwe glasproducten zoals vlakglas, glaswol en flessen een besparing op van 1.000.000 kg uitstoot CO2. Vorig jaar werd er net iets meer ingezameld dan het jaar daarvoor. In 2023 werd er 85.834 ton vlakglasafval ingezameld. Voor 2025 verwachten wij ook weer op dit niveau uit te komen.
Waar komt al dit vlakglasafval vandaan?
33% van dit vlakglasafval wordt ingezameld bij en door de glasbedrijven die aangesloten zijn bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Dit afvalglas is afkomstig van de werkzaamheden van deze inzamelpunten en van bedrijven die hun afvalglas bij deze inzamelpunten storten. Een deel van het vlakglasafval wat hier wordt ingezameld is zo zuiver dat dit geschikt is om weer nieuw vlakglas van te maken.
11% wordt in gezameld op de milieuparken. Helaas is de kwaliteit van het vlakglasafval wat op deze locaties wordt ingezameld van slechte kwaliteit.
Nog eens 11% is afkomstig van Op-en overslagbedrijven. Dit zij veelal commerciële inzamelaars van afval. Ook bij deze locaties is de kans op vervuiling van het vlakglasafval groter dan bij de inzamelpunten bij glasbedrijven.
Het overige glas wordt ingezameld door allerlei andere bedrijven die met glas werken, zoals schilders, kozijnenmonteurs en aannemers.
Meer informatie vind je op www.vlakglasrecycling.nl.
Gerelateerd nieuws
Het normontwerp NEN 2608:2025 'Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' staat momenteel open voor commentaar op normontwerp.nen.nl. Dit document biedt vernieuwde methoden om vlakglas voor bouwwerken te berekenen en te toetsen. Met de aansluiting op de aankomende Eurocode 10 speelt deze versie direct in op actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse glasconstructiepraktijk. Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen indienen tot en met 12 september 2025.
Voor de SDE++-ronde van 2026 is voorlopig € 8 miljard beschikbaar. De subsidie blijft een belangrijke steun voor de energietransitie in Nederland.
Op maandag 16 juni organiseerde het Ministerie van I&W een stakeholderbijeenkomst over de PPWR, waarbij Verpact een deelsessie over de verpakkingenadministratie verzorgde.