1. Home
  2. Nieuws
  3. Leren van incidenten werken nabij hoogspanningsverbindingen

Leren van incidenten: werken nabij hoogspanningsverbindingen

Maandag 4 september 2023

Eind vorig jaar heeft zich een ernstig incident met overslag voorgedaan in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding van TenneT. Daarbij is een hoge spanning overgeslagen van een bovengrondse hoogspanningsverbinding op een geleidend object welke te dicht in de buurt kwam van de geleiders. Om de risico’s van het werken in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding onder de aandacht te brengen is er een informatiefilm gemaakt. Lees verder en help mee om bewustwording te creëren.

Binnen TenneT hebben we geregeld te maken met vergelijkbare incidenten, gelukkig meestal met een minder "schadelijke" afloop (materiele schade). Echter weten we wel zeker dat de ons bekende en gemelde incidenten vermoedelijk het "topje van de ijsberg" zal zijn; zegt Bert Visscher, Safety Advisor bij TenneT. Elektrocutie is levensgevaarlijk, hoe hoger de spanning, hoe groter de gevarenzone (de veilige afstand tot de geleider) wordt. Ook zonder direct contact kan een hoge spanning namelijk overslaan van een spanningvoerende hoogspanningsverbinding op een object dat in de gevarenzone komt. Dit incident heeft maar weer eens aangetoond dat het met het "blote oog" inschatten van de afstand tot een bovengrondse geleider onmogelijk is. Zoek daarom altijd bij werkzaamheden nabij bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen tijdig contact met TenneT en vraag om de specifieke voorwaarden voor de betreffende locatie en de werkzaamheden.

Werken bij hoogspanningsverbindingen

Bij dit incident is een graafmachine met daaraan een lantaarnpaal in de nabijheidzone terechtgekomen en heeft overslag plaats gevonden. De begeleider van de lantaarnpaal is daarbij zwaargewond geraakt en heeft blijvend letsel opgelopen. TenneT heeft daarom in samenwerking met DuraVermeer een informatiefilm opgenomen met daarin de "timeline" van het incident.

Deze video is te gebruiken voor bijvoorbeeld een toolbox, met als doel bewustzijn te creëren bij het uitvoerende personeel met betrekking tot de risico's welke aanwezig zijn bij het "werken in de nabijheid van hoogspanningsverbindingen" en daarmee vergelijkbare incidenten te voorkomen. Daarnaast adviseert TenneT om bij werkzaamheden waarbij een bovengrondse verbinding structureel moet worden gepasseerd, een hoogteportaal te plaatsen. Hiermee voorkomen we dat iemand opnieuw per ongeluk slachtoffer wordt van overslag.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 2 december 2024
Korte terugblik Veiligheidsontbijt

De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) kijkt terug op een succesvol Veiligheidsontbijt met ruim 135 deelnemers. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement delen opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers hun ervaringen en worden ze bijgepraat over sectorbrede ontwikkelingen.

Maandag 2 december 2024
Mooie opbrengst tijdens tweede bijeenkomst Naar meer dagwerk

Op 27 november was er een tweede werksymposium over het vele nachtwerk in de wegenbouw. Voor de gezondheid van medewerkers én om het werk in een krappe arbeidsmarkt uitgevoerd te krijgen, willen Bouwend Nederland, HZC en RWS naar meer dagwerk. Bedrijfsleider Willem van Biljouw van Boskalis Nederland en veiligheidskundige Bas Kuijvenhoven van provincie Noord-Holland delen hun inzichten.

Vrijdag 29 november 2024
‘De gevaren van elektriciteit worden vaak onderschat’

Elektrische gevaren behoren tot de TOP-5 risico’s in onze sector. Hoewel ernstige incidenten zeldzaam zijn, komen kleinere ongevallen zoals elektrische schokken regelmatig voor. De Governance Code Veiligheid in de Bouw heeft hulpmiddelen ontwikkeld die je gratis kan gebruiken. Bas Roordink, directeur Veiligheid bij VolkerWessels, vertelt er meer over.