Logo Bouwend Nederland

Leren van incidenten: werken nabij hoogspanningsverbindingen

Maandag 4 september 2023

Eind vorig jaar heeft zich een ernstig incident met overslag voorgedaan in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding van TenneT. Daarbij is een hoge spanning overgeslagen van een bovengrondse hoogspanningsverbinding op een geleidend object welke te dicht in de buurt kwam van de geleiders. Om de risico’s van het werken in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding onder de aandacht te brengen is er een informatiefilm gemaakt. Lees verder en help mee om bewustwording te creëren.

Binnen TenneT hebben we geregeld te maken met vergelijkbare incidenten, gelukkig meestal met een minder "schadelijke" afloop (materiele schade). Echter weten we wel zeker dat de ons bekende en gemelde incidenten vermoedelijk het "topje van de ijsberg" zal zijn; zegt Bert Visscher, Safety Advisor bij TenneT. Elektrocutie is levensgevaarlijk, hoe hoger de spanning, hoe groter de gevarenzone (de veilige afstand tot de geleider) wordt. Ook zonder direct contact kan een hoge spanning namelijk overslaan van een spanningvoerende hoogspanningsverbinding op een object dat in de gevarenzone komt. Dit incident heeft maar weer eens aangetoond dat het met het "blote oog" inschatten van de afstand tot een bovengrondse geleider onmogelijk is. Zoek daarom altijd bij werkzaamheden nabij bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen tijdig contact met TenneT en vraag om de specifieke voorwaarden voor de betreffende locatie en de werkzaamheden.

Werken bij hoogspanningsverbindingen

Bij dit incident is een graafmachine met daaraan een lantaarnpaal in de nabijheidzone terechtgekomen en heeft overslag plaats gevonden. De begeleider van de lantaarnpaal is daarbij zwaargewond geraakt en heeft blijvend letsel opgelopen. TenneT heeft daarom in samenwerking met DuraVermeer een informatiefilm opgenomen met daarin de "timeline" van het incident.

Deze video is te gebruiken voor bijvoorbeeld een toolbox, met als doel bewustzijn te creëren bij het uitvoerende personeel met betrekking tot de risico's welke aanwezig zijn bij het "werken in de nabijheid van hoogspanningsverbindingen" en daarmee vergelijkbare incidenten te voorkomen. Daarnaast adviseert TenneT om bij werkzaamheden waarbij een bovengrondse verbinding structureel moet worden gepasseerd, een hoogteportaal te plaatsen. Hiermee voorkomen we dat iemand opnieuw per ongeluk slachtoffer wordt van overslag.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.