Logo Bouwend Nederland

Luistertip energietransitie: podcastserie Expeditie Energie

Donderdag 25 april 2024

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af en op een andere manier verwarmd worden. Gemeenten hebben hierin de regie en spelen dus een belangrijke rol. Ook bedrijven en burgers moeten aan de slag. In de nieuwe podcastserie Expeditie Energie wordt telkens een ander onderwerp belicht.

In de eerste podcastaflevering spreekt presentator Brecht van Hulten met Teun Bokhoven (voorzitter Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde omgeving) en Jan van Beuningen (directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van BZK). Zij vertellen over de doelen voor de energietransitie, waar Nederland staat, wat het beleid is en welke stappen er gezet kunnen worden. Diederik Samson schuift ook aan en reflecteert op wat goed gaat en welke uitdagingen er nog liggen.

In de volgende twee podcasts

  • Een publiek warmtebedrijf, wat komt daar allemaal bij kijken?
    In de tweede aflevering bespreken Tjalling de Vries (ministerie van BZK) en Robert Crabbendam (publiek warmtebedrijf HVC) de vragen die wethouder Michel Klijmij-van der Laan (gemeente Gouda) hen voorlegt. Deze gaan over de financiële en organisatorische gevolgen van de warmtetransitie, de rol van de gemeente en het behartigen van alle belangen.

  • Verduurzamen van je Vereniging van Eigenaren, hoe doe je dat?
    Annemarie Küppers (ministerie van BZK) en Laetitia Ouillet (gemeente Schiedam) praten in de derde aflevering over de verduurzaming van verschillende soorten Verenigingen voor Eigenaren (VvE’s). Ook deelt ervaringsdeskundige en VvE-bestuurslid Marcel van Loon zijn kennis.

De podcast verschijnt elke 3 weken en is beschikbaar op Apple Podcasts en Spotify.

Waarom deze podcast

Deze podcastserie is gemaakt om kennis en informatie over de energietransitie in de gebouwde omgeving te delen. Vanuit het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving werkt Bouwend Nederland hieraan mee, net als: ministerie van BZK, Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Aedes, Techniek Nederland en Energie Nederland.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Woensdag 1 mei 2024
TNO event over biobased bouwen op 3 juli

Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd. De vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe. Samen werken we aan één doel: versnellen van de transitie naar een circulaire en biobased (bouw)economie. Biobased bouwen; NEXT level.

Woensdag 1 mei 2024
Prefab meterkast in ruwbouwfase is nieuwe aansluitwijze voor nieuwbouw

Sinds 1 mei hebben bouwers van nieuwbouwwoningen (laagbouw) in Groningen, Drenthe en Overijssel te maken met de vernieuwde standaard-aansluitwijze. De prefab meterkast in de ruwbouwfase is de nieuwe standaard. Nog voordat de wanden van de nieuwbouwwoning staan, wordt de definitieve meterkast al geplaatst.