Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Luistertip energietransitie podcastserie expeditie energie

Luistertip energietransitie: podcastserie Expeditie Energie

Donderdag 25 april 2024

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af en op een andere manier verwarmd worden. Gemeenten hebben hierin de regie en spelen dus een belangrijke rol. Ook bedrijven en burgers moeten aan de slag. In de nieuwe podcastserie Expeditie Energie wordt telkens een ander onderwerp belicht.

In de eerste podcastaflevering spreekt presentator Brecht van Hulten met Teun Bokhoven (voorzitter Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde omgeving) en Jan van Beuningen (directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van BZK). Zij vertellen over de doelen voor de energietransitie, waar Nederland staat, wat het beleid is en welke stappen er gezet kunnen worden. Diederik Samson schuift ook aan en reflecteert op wat goed gaat en welke uitdagingen er nog liggen.

In de volgende twee podcasts

  • Een publiek warmtebedrijf, wat komt daar allemaal bij kijken?
    In de tweede aflevering bespreken Tjalling de Vries (ministerie van BZK) en Robert Crabbendam (publiek warmtebedrijf HVC) de vragen die wethouder Michel Klijmij-van der Laan (gemeente Gouda) hen voorlegt. Deze gaan over de financiële en organisatorische gevolgen van de warmtetransitie, de rol van de gemeente en het behartigen van alle belangen.

  • Verduurzamen van je Vereniging van Eigenaren, hoe doe je dat?
    Annemarie Küppers (ministerie van BZK) en Laetitia Ouillet (gemeente Schiedam) praten in de derde aflevering over de verduurzaming van verschillende soorten Verenigingen voor Eigenaren (VvE’s). Ook deelt ervaringsdeskundige en VvE-bestuurslid Marcel van Loon zijn kennis.

De podcast verschijnt elke 3 weken en is beschikbaar op Apple Podcasts en Spotify.

Waarom deze podcast

Deze podcastserie is gemaakt om kennis en informatie over de energietransitie in de gebouwde omgeving te delen. Vanuit het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving werkt Bouwend Nederland hieraan mee, net als: ministerie van BZK, Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Aedes, Techniek Nederland en Energie Nederland.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.