Maatschappelijk Prioriteringskader voor woningbouw en andere maatschappelijke projecten
Donderdag 3 oktober 2024
Vanaf 1 oktober kun je als ontwikkelaar en bouwer gebruik maken van het nieuwe Maatschappelijk Prioriteringskader. Dit kader stelt netbeheerders in staat om bij schaarste op het elektriciteitsnet voorrang te geven aan woningbouw en andere maatschappelijke projecten.
Met het maatschappelijk prioriteringskader moeten netbeheerders transportcapaciteit die beschikbaar komt eerst verdelen over de partijen die voldoen aan het prioriteringskader. Het prioriteringskader kent 3 categorieën:
Categorie 1: congestieverzachters
Bedrijven of organisaties die bijdragen aan meer ruimte op het elektriciteitsnet voor andere klanten. Voor congestieverzachters gelden andere criteria dan voor de categorieën veiligheid en basisbehoeften.
Categorie 2: veiligheid
Onder andere brandweer, politie, rechtspraak, penitentiaire inrichtingen, waterschappen en acute gezondheidszorg.
Categorie 3: basisbehoeften
Onder andere de openbare drinkwatervoorziening, onderwijs, warmtevoorziening en woningbouw. Dit geldt alleen voor verbruik en niet voor terug levering. In principe wordt woningbouw met kleinverbruik altijd aangesloten en komen deze aanvragen dus niet op de wachtlijst.
Hoe doe je een beroep op prioritering?
Kijk voor meer informatie over maatschappelijke prioritering op de website van je netbeheerder. Daar lees je ook hoe je jouw project kan aanmelden:
Meer informatie
Gerelateerd nieuws
Maandag 19 mei wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het wetsvoorstel collectieve warmte. Dat wetvoorstel regelt o.a. de regierol van gemeenten en stelt dat nieuwe warmtenetten bij meerderheid van aandelen in publieke handen moeten zijn. Een omvangrijk wetsvoorstel waar al lang over wordt gesproken, waarbij snelheid en duidelijkheid nu geboden zijn.
Emissieloos bouwen is geen verre toekomstmuziek meer. Het gebeurt nu al. Bij Van der Werff Groep uit Alphen aan den Rijn staat duurzaamheid niet op de agenda, het is de agenda. "Onze sector móét verduurzamen", zegt directeur Dennis van der Werff stellig. "Dat is haalbaar, maar het vraagt om een andere manier van organiseren én denken." Al jarenlang werkt het bedrijf actief aan het terugdringen van uitstoot, met als doel: volledig emissievrij bouwen als nieuwe standaard. Hoe maak je die ambitieuze missie waar?
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.