'Met digitale standaarden kunnen we voldoen aan alle eisen én blijven bouwen'
Dinsdag 25 maart 2025
Op donderdag 20 maart bezochten bijna 800 bezoekers het Ketenstandaard Congres, van gebouweigenaren, architecten, ingenieurs, bouwbedrijven en installateurs tot bouwtoeleveranciers en softwarepartijen. Zij lieten zich graag informeren over hoe standaarden bijdragen aan de digitale transformatie binnen de bouw- en technieksector, van schets tot sloop.
De bouw- en technieksector staat aan de vooravond van een grote digitale transformatie. Europese regelgeving als CSRD en CPR vereisen een toename in informatie-uitwisseling die alleen te realiseren is door vergaande digitalisering en standaardisatie. Hoe kan de sector hierop inspelen? Dat was onderwerp van gesprek tijdens de levendige debatten en inspirerende masterclasses en workshops op het Ketenstandaard Congres 2025.
Beter leefklimaat bereiken met standaardisatie
Jelmer Alberts, directeur Belangenbehartiging bij Bouwend Nederland, sprak bij de opening een bomvolle zaal toe. "vDe Europese Green Deal heeft goede ambities op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en een beter leefklimaat. Het brengt wel een waterval aan regelgeving mee voor de bouw- en technieksector. Tegelijkertijd moeten in Europa vóór 2030 maar liefst 35 miljoen gebouwen worden gerenoveerd. Bouwend Nederland werkt samen met Europese ambtenaren aan regels die praktisch toepasbaar zijn op de bouwplaats. Met digitalisering en standaardisatie kan de sector voldoen aan alle eisen en blijven bouwen en renoveren. Het digitale productpaspoort gaat hierbij een belangrijke rol spelen."
Duurzame en circulaire eisen
De vraag hoe alle duurzame regelgeving vertaald kan worden naar praktische oplossingen leeft breed in de keten, blijkt tijdens het debat waar ook Björn Smeets van Croonwolter&dros | TBI, Erik Snip van Haskoning en Niels Ruijter van NVTB aan deelnemen. Fabrikanten voelen druk omdat opdrachtgevers vanuit de CSRD allerlei duurzame en circulaire informatie opvragen. Ruijter: "We moeten goed kijken welke wetten op wie van toepassing zijn. Standaarden voor productinformatie worden op Europees niveau georganiseerd. De door Ketenstandaard beheerde internationale ETIM Standaard maakt duidelijk waar een product aan moet voldoen. Dat kan ook gaan over duurzame en circulaire eisen."
Wetgeving biedt duwtje in goede richting
Ingenieurs vormen een belangrijke schakel als het gaat om het gebruiken en verwerken van informatie van een bouwwerk. Ook zij zijn blij met meer standaardisatie in de sector. "We doen al deze inspanningen om klimaatverandering en uitputting van grondstoffen tegen te gaan,” benadrukt Snip. “De juiste informatie op een betrouwbare manier met elkaar delen kan alleen als we in de sector meer digitaal en gestandaardiseerd gaan werken. Alle wet- en regelgeving biedt hierbij een duwtje in de goede richting."
Meer weten?
Benieuwd naar de visie van Ketenstandaard op digitaal samenwerken met standaarden? Vraag dan kosteloos het whitepaper digitaal bouwwerkdossier aan: Visie op het Digitaal Bouwwerkdossier - Ketenstandaard Bouw en Techniek.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.
Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?