In de afgelopen maanden is in Zeeland 'netcongestie' afgekondigd. Dat wil zeggen dat de (toekomstige) vraag naar elektriciteit groter is dan de beschikbaarheid. Dit leek in eerste instantie voor de bouw niet zo een groot probleem, maar inmiddels is duidelijk dat dit ook onze sector raakt.
Verduidelijking Stedin
Danny Pyfferoen, gebiedsregisseur Zeeland van Stedin, nam ons mee in 'waar komt netcongestie nu eigenlijk vandaan?' Duidelijk is dat het elektriciteitsnet in toenemende mate overbelast wordt. Conventionele netverzwaring is, vanwege diverse oorzaken, niet eenvoudig.
Er is nog steeds ruimte voor nieuwe kleinverbruik aansluitingen. Bv woningen/laadpalen. Maar, er is tijdelijk geen ruimte voor nieuwe grootverbruikers. Bijvoorbeeld bedrijven, scholen, ziekenhuizen, grote warmtepompen, grootschalige duurzame opwerk etc. Aanvragen hiervoor komen op een wachtlijst.
Tot en met 2023 wordt er voor bijna 1 miljard geïnvesteerd door Stedin aan netuitbreidingen in Zeeland.
Flexibele oplossingen
Een aantal mogelijkheden zijn: cable pooling, achter de meter aansluiten en een directe lijn. Het initiatief hiervoor ligt bij de klant van Stedin. Een gezamenlijk initiatief is congestiemanagement, tijdgebonden transportcapaciteit, netbewust laden, energieopslag en energiehubs. Het initiatief ligt bij Stedin als het gaat om het inzetten van reservecapaciteit, structurele uitbreiding en E-houses.
Vragen aan Stedin?
Ga naar Congestie management (tennet.eu) of mail naar congestiemanagement@tennet.eu of ga naar Congestie in Tholen en Schouwen-Duiveland voor opgewekte energie | Stedin.
Tips van Impuls Zeeland
De volgende tips werden gegeven door Carola Helmendach van Impuls:
Overleg zo snel mogelijk met Stedin over je gecontracteerd vermogen, sluit zo mogelijk een ander soort contact af, zet (met de buren) een eigen stroomnetwerk op, smart energy hubs en fors energie besparen (maak gebruik van het expertplatform van de regionale energiestrategie).
Ondersteuning van Impuls
In bijna iedere Zeeuwse gemeente bezig met verkennen van slimme energie-inzet. Aan de slag op verzoek van bedrijven en gemeenten. Geen kant en klare oplossing, wel zoeken naar wat wel mogelijk is. Meld problemen zsm bij het meldpunt: Meldpunt netcongestie Zeeuwse ondernemers - Impuls Zeeland helpt jou als ondernemer met innoveren, investeren en internationaliseren
Conclusie
Het is duidelijk, netcongestie raakt ook ons als bouwers. Lees hier de sheets van de presentaties van Danny en Carola en onderneem actie via de gegeven tips.
Gerelateerd nieuws
De nieuwe SSEB-ronde is gestart op dinsdag 4 maart en in tegenstelling tot voorgaande jaren is het subsidieplafond op de eerste dag niet overtekend!
Op 4 maart organiseerde Regio Oost van een bijeenkomst over CSRD, een afkorting die de meeste leden bekend in de oren klinkt, maar waarvan velen zich afvragen wat dit nu precies inhoudt en in hoeverre de Corporate Sustainability Reporting Directive impact heeft op hun bedrijf. Vijftig leden waren aanwezig in het Van der Valk hotel in Apeldoorn en werden door verschillende sprekers verder ingelicht over deze manier van duurzaamheidsverslaglegging die vanuit de Europese Unie wordt opgedragen.
Op uitnodiging van De Groene Koers ging staatssecretaris Chris Jansen, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, afgelopen maandag in gesprek over het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) met brancheorganisaties, opdrachtgevers en opdrachtnemers. De Groene Koers (DGK), waar wij deel van uitmaken, nam het initiatief omdat er zorgen zijn over beschikbaarheid en betaalbaarheid van emissieloos materieel en laadinfrastructuur én omdat animo van (vooral gemeentelijke) opdrachtgevers van uitvraag naar schoon en emissieloos materieel achterblijft. Staatssecretaris Jansen onderschreef de noodzaak tot verduurzaming en besprak het belang van aansluiting bij het convenant.