1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe vrijwillige nen norm toegankelijkheid gebouwen in ontwikkeling

Nieuwe vrijwillige NEN-norm 'Toegankelijkheid gebouwen' in ontwikkeling

Dinsdag 10 oktober 2023

Het NNI (Nederland Normalisatie Instituut) werkt aan het normontwerp voor 'NEN 9120 Toegankelijkheid van gebouwen'. Met deze ontwikkeling sluit Nederland aan bij de Europese norm (EN 17120) voor toegankelijke gebouwde omgeving. Deze NEN-norm wordt een vrijwillige norm.

Toegankelijkheid van gebouwen is een belangrijk onderwerp binnen het VN-verdrag Handicap. In Nederland is het actieprogramma 'Onbeperkt meedoen!' opgezet om invulling te geven aan het VN-verdrag. De normontwikkeling komt voort uit dit actieprogramma. De inzet is om tot een norm te komen die algemeen aanvaard wordt in Nederland, zodat alle partijen deze norm kunnen gebruiken bij het gehele bouwproces. Een eenduidige norm schept duidelijkheid voor opdrachtgevers, ontwerpers, bouwers en gebruikers en zorgt voor een gelijk speelveld tussen de partijen.

Uitgangspunt

Het uitgangspunt bij de norm is dat iedereen een gebouw moet kunnen betreden en gebruiken. Dus mensen met en zonder beperkingen. Eenduidigheid is daarbij van groot belang. Gebouwgebruikers en bezoekers kunnen op die manier meteen duidelijk krijgen wat ze kunnen verwachten over de toegankelijkheid van een gebouw.

Richtlijnen

Op dit moment zijn er verschillende richtlijnen en andere documenten die gebruikt worden om de eisen, met betrekking tot toegankelijkheid, op te baseren. Deze zullen bij elkaar worden gevoegd om tot één praktisch bruikbaar document te komen. Naar verwachting zal de norm vanaf november 2023 voor commentaar ter inzage liggen. Wanneer je op de hoogte wil blijven van de voortgang en de terinzagelegging kun je een mail sturen aan dit e-mailadres.

Fenneken Lamaker
Beleidsadviseur Duurzaam inzetbaarheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
Harde afspraken over 100.000 vergunningen

Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.