NRG begint met boringen voor aanleg elektriciteitskabels op Maasvlakte
Maandag 26 mei 2025
In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.
De afgelopen dagen trof NRG (een samenwerking van Denys, Alsema en Van Vulpen) zowel binnendijks als op het strand de nodige voorbereidingen. De elektrische boormachine maakt aan een horizontaal gestuurde boring over een afstand van zo’n 200 meter richting het strand. In dat boorgat komt een lege kunststof mantelbuis te liggen, waarin later de elektriciteitskabel wordt getrokken.
Huzarenstuk
Voor NRG is dit niet de eerste keer dat het dit technische huzarenstuk uitvoert. Eerder deden zij dat ook bij Heemskerk/Wijk aan Zee en Velsen voor de aanlanding van ‘wind op zee’. Deze keer gaat het om boringen voor de netaansluitingen van de windenergiegebieden IJmuiden Ver Beta en Gamma. De kabels worden later door de Zweedse producent en aannemer NKT in de zeebodem geïnstalleerd, tot aan de locatie waar straks het transformatorplatform op zee verrijst.
Kabelsysteem
Om zo’n onbemand platform op zee te koppelen aan het hoogspanningsnet op land wordt een 525.000 volt kabelsysteem in de zeebodem begraven. Die bundel bestaat uit vier afzonderlijke kabels: een negatieve en een positieve pool, een ‘metallic return’ en een glasvezelkabel. De metallic return zorgt ervoor dat het systeem bij een kabelstoring de helft van de capaciteit kan blijven gebruiken. Via de glasvezelkabel worden straks alle systemen op zee op afstand bestuurd.
Gestuurde boringen
NRG voert de horizontaal (via GPS-)gestuurde boring uit in drie stappen. Eerst maken ze met de elektrische boormachine een zogenoemde pilotboring van het werkterrein achter de duinen naar het strand. Vervolgens trekt het boorteam een ruimer door de boring om het gat groter te maken. Tijdens de derde en laatste stap wordt die ruimer gekoppeld aan een mantelbuis met een diameter van bijna een halve meter en vervolgens teruggetrokken. Dat doen ze nu in totaal zes keer.
Kom zelf kijken
De zeekabels worden volgend jaar geïnstalleerd en komen metersdiep in het strand te liggen. Achter de duinen worden deze ondergronds gekoppeld aan de elektriciteitskabels die momenteel op land in de bodem worden gelegd. Vlak bij de boormachine (werkterrein 12 (WKT op de kaart)) heeft TenneT aan de Noordzeeboulevard - op loopafstand van parkeerplaats P3 - een infopunt geplaatst. Vanaf het dak van deze blauwe container hebben bezoekers een perfect uitzicht op het werk.
Meer weten?
Vind je het interessant om de aansluiting van de windparken op zee en de werkzaamheden op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp via de App Store (iOS) of Google Play (Android).
Bekijk vooral ook de video’s die we eerder met Van Vulpen in Velsen maakten:
- Toegang tot duurzame energie? De bouw maakt het
- Assistent boormeester Björn: 'Door de boorvloeistof past de buis straks in het gat'
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
Duurzaamheid is een hot topic in onze sector, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan het ideaal. Zeker bij onderhoudswerk en renovatie is het niet altijd mogelijk om volledig circulair te werken. Toch zijn er bedrijven die binnen de grenzen van een opdracht creatief en bewust met materiaalkeuzes omgaan. Anton Donker van Agado Van Gameren laat zien hoe het in de praktijk werkt: balanceren tussen beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, maar hoe duurzaam kun je écht zijn als je werkt met wat er al staat?
Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ook het midden- en kleinbedrijf kent koplopers die laten zien dat SEB kansen biedt voor bedrijven van iedere omvang.