1. Home
  2. Nieuws
  3. Nstt lanceert nieuwe module over geotechniek bij sleufloze aanleg

NSTT lanceert nieuwe module over geotechniek bij sleufloze aanleg

Woensdag 2 juli 2025

De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.

In stedelijke en dichtbevolkte gebieden vinden veel werkzaamheden plaats aan kabels, leidingen en rioleringen. Door de grote vervangingsopgave zal dit de komende jaren alleen maar toenemen, met bijbehorende overlast voor mens en natuur. Sleufloze technieken bieden hier uitkomst: ze beperken hinder voor verkeer, bewoners en ecologie, en dragen bij aan circulariteit en het terugdringen van emissies.

Over het Handboek Sleufloze Technieken

De nieuwe module maakt deel uit van het digitale Handboek Sleufloze Technieken NSTT, dat een compleet overzicht biedt van sleufloze methoden voor aanleg, renovatie en inspectie van ondergrondse infrastructuur in Nederland. Het handboek is geschikt voor zowel beginners als professionals. Beginners krijgen snel inzicht in de basisprincipes, terwijl experts verdieping vinden in aanverwante vakgebieden. Het handboek bestaat uit diverse modulen. Technische modulen behandelen de verschillende sleufloze technieken, inclusief hun mogelijkheden, beperkingen en technische randvoorwaarden. Andere modulen richten zich op ontwerp, geotechniek en duurzaamheid. Zo biedt het handboek zowel technische als procesmatige inzichten, en vormt het een onmisbare bron voor iedereen die met sleufloze technieken werkt.

In ontwikkeling

Uit meerdere studies volgt dat risico's bij de toepassing van sleufloze technieken vaak ontstaan aan de voorkant van een project; onduidelijkheid in de initiatieffase werkt door in de ontwerpfase en leidt tot risico’s in de uitvoering. Binnen NSTT is aandacht gevraagd om deze risico’s in de keten beter te herkennen en (laten) erkennen. Inzet is duidelijk: beheersing in de keten leidt tot minder risico’s en faalkosten en tot betere en meer voorspelbare projecten. In ontwikkeling is een gezamenlijk kennisdocument voor de keten van initiatiefnemer, opdrachtgever, ontwerper en uitvoerders van risico’s en maatregelen als uitbreiding op het Handboek.

De nieuwste en eerder verschenen modulen, evenals de laatste ontwikkelingen, zijn te vinden op de website van NSTT.
 

 

Foto: Heijmans Boortechnieken

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 juni 2025
Glasvezelsector presenteert veilige werkwijze tuinboringen

De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.

Dinsdag 10 juni 2025
Waardevolle inbreng tijdens bijeenkomsten over veilig straatwerk

De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.

Maandag 26 mei 2025
NRG begint met boringen voor aanleg elektriciteitskabels op Maasvlakte

In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.