Oefenen van een digitale verstoring
Donderdag 8 mei 2025
Stel je voor: op een doodgewone werkdag ligt ineens je IT-systeem plat door een ransomware-aanval. Orders kunnen niet verwerkt worden en klanten wachten op leveringen. De realiteit is dat digitale verstoringen elk bedrijf kunnen raken, klein of groot. Oefenen helpt je om voorbereid te zijn en schade te beperken. We geven je graag een aantal praktische hulpmiddelen.
Een cyberincident raakt in een keten vaak meerdere partijen. Valt jouw bedrijf stil, dan hebben leveranciers of klanten daar ook last van — en andersom. Zo kan één verstoring een domino-effect veroorzaken. Investeren in goede cybersecurity (zoals updates, sterke wachtwoorden en back-ups) verkleint de kans op problemen. Maar 100% voorkomen is onmogelijk. Daarom is het cruciaal om vóóraf goed voorbereid te zijn op het onverhoopte moment dat het misgaat.
Oefeningen voor alerte cyberbewuste medewerkers
De insteek van een cybertraining is om medewerkers in een veilige omgeving te laten leren, communiceren en samenwerken. Niet om ze te betrappen op fouten of verkeerd gemaakte keuzes. De lessen uit een training kun je gebruiken om digitale incidenten binnen je organisatie te voorkomen en om beter voorbereid te zijn op een echt cyberincident.
Hulpkaart, video’s en quizzen
Samen Digitaal Veilig
Meer weten over digitaal veilig werken? Klik hier en maak gebruik van onze dienstverlening via het platform Samen Digitaal Veilig.
Gerelateerd nieuws
Onze voordeelpartners Ed Controls en Woub slaan de handen ineen. Verloopt de communicatie met onderaannemers stroef? Ervaar je vaak ruis of worden afspraken niet nagekomen? Continu zoeken naar mailtjes of appjes? Dat is vanaf nu verleden tijd.
Digitale veiligheid begint bij de techniek, maar valt of staat uiteindelijk met de mensen die ermee werken. Medewerkers zijn vaak onbedoeld de zwakste schakel in een organisatie. Denk aan phishingmails die steeds moeilijker te herkennen zijn door toepassing van AI of het werken op onveilige netwerken of andere onbewuste fouten die grote gevolgen kunnen hebben.
Samen met andere partijen in de bouw-, techniek- en woonsector ondertekenden we een beleidsmaatregel die het delen van data in de industriële bouw gaat verbeteren. Daarmee zetten we een belangrijke stap in de versnelling van woningbouw in Nederland. Deze maatregel is onderdeel van het bredere Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027.