Oefenen van een digitale verstoring
Donderdag 8 mei 2025
Stel je voor: op een doodgewone werkdag ligt ineens je IT-systeem plat door een ransomware-aanval. Orders kunnen niet verwerkt worden en klanten wachten op leveringen. De realiteit is dat digitale verstoringen elk bedrijf kunnen raken, klein of groot. Oefenen helpt je om voorbereid te zijn en schade te beperken. We geven je graag een aantal praktische hulpmiddelen.
Een cyberincident raakt in een keten vaak meerdere partijen. Valt jouw bedrijf stil, dan hebben leveranciers of klanten daar ook last van — en andersom. Zo kan één verstoring een domino-effect veroorzaken. Investeren in goede cybersecurity (zoals updates, sterke wachtwoorden en back-ups) verkleint de kans op problemen. Maar 100% voorkomen is onmogelijk. Daarom is het cruciaal om vóóraf goed voorbereid te zijn op het onverhoopte moment dat het misgaat.
Oefeningen voor alerte cyberbewuste medewerkers
De insteek van een cybertraining is om medewerkers in een veilige omgeving te laten leren, communiceren en samenwerken. Niet om ze te betrappen op fouten of verkeerd gemaakte keuzes. De lessen uit een training kun je gebruiken om digitale incidenten binnen je organisatie te voorkomen en om beter voorbereid te zijn op een echt cyberincident.
Hulpkaart, video’s en quizzen
Samen Digitaal Veilig
Meer weten over digitaal veilig werken? Klik hier en maak gebruik van onze dienstverlening via het platform Samen Digitaal Veilig.
Gerelateerd nieuws
Nederland wordt het eerste land dat juridische informatie over vastgoed driedimensionaal vastlegt en ontsluit via digitale bouwmodellen. Samen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Vereniging Eigen Huis, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, NEPROM en het Kadaster hebben we ons officieel gecommitteerd aan BIM Legal. Met dit programma versnellen we de woningbouw en versterken we de rechtszekerheid voor toekomstige bewoners en professionals.
Ben jij een mkb-ondernemer en te klein om zelfstandig de kansen van robotisering te verzilveren? Dan is dit je kans. Samen met jou willen we op zoek gaan naar manieren om werk in de bouw en techniek te robotiseren. Natuurlijk met behoud van het werkplezier van je medewerkers.
Hoe ziet de bouwsector er in 2040 uit? En wat is er nú nodig om daar te komen? In dit webinar, in samenwerking met TKI Bouw en Techniek, gaan experts uit de bouw, de hightechindustrie en TNO met elkaar in gesprek over hoe we met minder handen meer kunnen doen, hoe er wordt samengewerkt en welke vaardigheden straks essentieel zijn om sneller te bouwen.