1. Home
  2. Nieuws
  3. Onderzoek naar kansen van waterstof voor de bouw en infra

Onderzoek naar kansen van waterstof voor de bouw en infra

Dinsdag 24 januari 2023

De waterstofeconomie biedt kansen voor de bouwsector. Zo moeten er fabrieken, zonne- en windparken voor duurzame opwek- en tankstations worden gebouwd. Er zijn aanpassingen nodig aan de ondergrondse infrastructuur én waterstof kan een belangrijke rol spelen in de elektrificatie van bouwplaatsen en de logistiek. Om de kansen voor de bouw- en infrasector scherper in beeld te krijgen, laat Bouwend Nederland samen met de gemeente Groningen een onderzoek uitvoeren. Jouw inbreng is van harte welkom.

Hoewel de technologie nog in zijn beginfase zit, zal groene waterstof naar verwachting een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. Duurzame wind- en zonne-energie kan worden omgezet in waterstof en waterstof is geschikt om op te slaan, te transporteren of te gebruiken als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de industrie. Maar duurzame waterstof is óók van belang voor het bereiken van Zero Emissie mobiliteit in 2050. Het kabinet heeft dan ook een aanzienlijk deel van het Klimaatfonds gereserveerd voor waterstof. Momenteel vinden diverse pilots en initiatieven plaats om groene waterstof in de praktijk te brengen.  

Onderzoek naar kansen en randvoorwaarden

Helaas is landelijk beleid en coördinatie nog in ontwikkeling en ontbreekt het aan voldoende stimulerende maatregelen. Van bredere opschaling is dan ook nog beperkt sprake. Dat maakt het lastig om te bepalen wat waterstof voor de bouw- en infrasector kan betekenen. Bouwend Nederland laat bureau Berenschot nu een onderzoek uitvoeren om de kansen en toepassingen in kaart te brengen en welke randvoorwaarden nodig zijn. Daarbij kijken we naar huidige en toekomstige toepassingen van waterstof in: de gebouwde omgeving, materieel, logistiek, de bouw van productiefaciliteiten en de aanleg van ondergrondse netwerken.

We voeren dit onderzoek uit in samenwerking met de gemeente Groningen om óók in te zoomen op de waterstof ontwikkelingen en de kansen van ondernemers in de noordelijke provincies.

Ook jouw inbreng is van harte welkom!

Houdt jouw bedrijf zich bijvoorbeeld bezig met het aanleggen van waterstofleidingen, bouw je gebouwen die waterstof als energiebron hebben, produceer je zelf waterstof of investeer je in materieel met waterstof? Dan is jouw inbreng voor het onderzoek zeer waardevol. Je kan je ervaringen en inzichten aan ons laten weten via Edgar van Niekerk.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Schrijf je in voor het webinar CO2-prestatieladder handboek 4.0

Bedrijven die een aanbieding doen waaruit blijkt dat ze aantoonbaar hun best doen om minder CO2 uit te stoten, krijgen van sommige opdrachtgevers een voordeel bij de gunning. De CO2-prestatieladder is dan het instrument om te komen tot concrete en meetbare afspraken in contracten. Wil je meer weten over het nieuwe handboek 4.0?

Maandag 2 september 2024
Ga jij mee naar de verbreding van de A1 bij Apeldoorn?

Momenteel wordt de A1 verbreed tussen Apeldoorn en Twello. De verbreding van dit deel van de A1, een traject van 15 kilometer, is een duurzaam voorbeeld voor toekomstige infraprojecten. Stap voor stap zijn we hier op weg naar een emissieloze, circulaire uitvoering vol nieuwe technieken. Het verduurzamen van de gehele keten maakt dit project uniek. De verbreding van de A1 Apeldoorn-Twello is in april 2025 gereed.

Woensdag 7 augustus 2024
“We onderzoeken wat gunstiger is, elektrisch of waterstof”

In het project Sterke Lekdijk doet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in 2021 een beroep op de innovatiekracht van de betrokken aannemers. Emissievrij werken is een van de ambities. Mourik draagt bij met onder andere twee graafmachines op waterstof en een volledig elektrische knijperwagen met uitrusting.