Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Op weg naar via eis trede drie scl per 1 juli 2026

Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Vrijdag 26 april 2024

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Onderzoek lichtste bewijsmiddel voor kleine bedrijven

NEN heeft een aantal sessies georganiseerd met kleine bedrijven (met en zonder SCL-certificaat) om te inventariseren waar de pijnpunten bij SCL-certificering zitten. De volgende stap is om samen met de Werkgroep ViA en de Klankbordgroep SCL de oplossingsrichtingen te verkennen.

Belonen trede 3+ bedrijven

De ondertekenaars GCVB onderzoeken de beloningsmogelijkheden voor bedrijven die de groei van trede 2 naar 3 en hoger al hebben ingezet. De minimumeis in opdrachten blijft voorlopig trede 2, maar voor bedrijven die al op trede 3 of hoger gecertificeerd zijn, wil de GCVB iets extra’s doen.

Mentorschap

De GCVB werkt aan spelregels om het mentorschap voor ViA in te vullen. Dit is belangeloos en gaat om het delen van ervaringen en inzichten. Organisaties die willen certificeren houden zelf de regie, maar kunnen voor coaching en advies terugvallen op de ondertekenaars van de GCVB.

Wat doet Bouwend Nederland

We hebben speciaal voor mkb-bedrijven een werkboek ontwikkeld: Samen klimmen op de veiligheidsladder. Het boek is voor leden van Bouwend Nederland vanaf juni voor een klein bedrag te bestellen.

Meer weten? Ga dan alvast naar onze themapagina.

 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 11 juni 2024
Werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder nu te bestellen

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom vind je in dit werkboek opdrachten voor jou en je collega’s, met QR-codes naar video’s en podcasts over veiligheid als teamprestatie. De opdrachten in het boek helpen je óók om de stap naar trede 3 van de Safety Culture Ladder te zetten. KAM-adviseur Ginette Seelen van VB Groep keek mee met de proefdruk.

Donderdag 6 juni 2024
Veiligheidsadvies geven begint met vertrouwen bouwen

De contactgroep VGM KAM Regio Randstad Noord beleefde dinsdag 4 juni een leerzame bijeenkomst bij Van der Valk Oostzaan. Indringende verhalen van medeleden en een informatieve en interactieve sessie van veiligheidsexpert Annemarie Timmermans leverden een waardevolle middag op.

Vrijdag 31 mei 2024
Contactgroep KAM trapt succesvol af

Een heugelijk moment voor Regio Oost, donderdag 23 mei was de eerste bijeenkomst van de nieuwe contactgroep KAM. In Apeldoorn ging het uiteraard over de doelstellingen van de contactgroep, maar ook over verbindend adviseren.