Logo Bouwend Nederland

Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Vrijdag 26 april 2024

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Onderzoek lichtste bewijsmiddel voor kleine bedrijven

NEN heeft een aantal sessies georganiseerd met kleine bedrijven (met en zonder SCL-certificaat) om te inventariseren waar de pijnpunten bij SCL-certificering zitten. De volgende stap is om samen met de Werkgroep ViA en de Klankbordgroep SCL de oplossingsrichtingen te verkennen.

Belonen trede 3+ bedrijven

De ondertekenaars GCVB onderzoeken de beloningsmogelijkheden voor bedrijven die de groei van trede 2 naar 3 en hoger al hebben ingezet. De minimumeis in opdrachten blijft voorlopig trede 2, maar voor bedrijven die al op trede 3 of hoger gecertificeerd zijn, wil de GCVB iets extra’s doen.

Mentorschap

De GCVB werkt aan spelregels om het mentorschap voor ViA in te vullen. Dit is belangeloos en gaat om het delen van ervaringen en inzichten. Organisaties die willen certificeren houden zelf de regie, maar kunnen voor coaching en advies terugvallen op de ondertekenaars van de GCVB.

Wat doet Bouwend Nederland

We hebben speciaal voor mkb-bedrijven een werkboek ontwikkeld: Samen klimmen op de veiligheidsladder. Het boek is voor leden van Bouwend Nederland vanaf juni voor een klein bedrag te bestellen.

Meer weten? Ga dan alvast naar onze themapagina.

 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.