Logo Bouwend Nederland

Praktisch werkboek over klimmen op de veiligheidsladder

Donderdag 18 april 2024

Tijdens de bestuurdersdag was er volop aandacht voor veiligheidscultuur en psychologische veiligheid. Onze bestuurders zagen een toneelstuk over een onveilige situatie op het werk en reflecteerden daarop. Ook was er een keynote lezing over psychologische veiligheid. En op de tafels lag een proefdruk van het nieuwe werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder. Dit werkboek voor mkb-bedrijven is in opdracht van ons ontwikkeld.

Een Marokkaanse bouwvakker is gewond geraakt door een ontploffing van een gasfles op een bouwplaats in Scheveningen. De bouwvakker had de gasfles aangesloten op een kooktoestel om zijn lunch te bereiden. De gasfles ontplofte toen hij het vuur aanstak. In het toneelstuk kwamen drie perspectieven aan bod. Die van de Marokkaanse bouwvakker, de Nederlandse collega’s die de gasfles hadden neergezet en de uitvoerder die de leiding had op de bouwplaats. Hoe kon dit gebeuren, wie had wie kunnen aanspreken, waarom greep niemand in…?


De casus die in het toneelstuk werd neergezet, gaat over groepsblindheid, psychologische veiligheid, multiculturele communicatie en verantwoordelijkheid nemen. Kortom: het gaat over gedrag van jezelf en van anderen. Voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland: "In onze sector is het nog niet genoeg ingeburgerd om met collega’s en leidinggevenden te praten over eventuele zorgen die je hebt. Toch is juist dat cruciaal. Het moet normaal worden dat iedereen de vrijheid voelt om elkaar aan te spreken. Daar moet je voor worden gewaardeerd als goede collega."

In de Safety Culture Ladder ligt de nadruk op het creëren van zo’n open veiligheidscultuur. Dat is een belangrijke sleutel tot een veilige werkomgeving. Sociologe Orly Polak van Hub Creations vertelde hier meer over in haar keynote lezing. Haar belangrijkste boodschap: "Zorg dat je proactief op zoek gaat naar het tegengeluid, omarm afwijkende ideeën, laat iedereen meedoen en meepraten. Dan creëer je een veiligheidscultuur waar iedereen zich durft uit te spreken en fouten durft te delen, zodat we van elkaar leren."

Met dit boek heb je goud in handen

Om bedrijven te helpen deze open veiligheidscultuur te creëren, heeft Hub Creations in opdracht van Bouwend Nederland een werkboek voor mkb-bedrijven ontwikkeld: Samen klimmen op de veiligheidsladder.  

In het boek vind je inspiratie en vooral ook heel laagdrempelige hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan. Vanuit jouw rol als leider (directeur-eigenaar, projectleider, uitvoerder, KAM’er) of uitvoerende medewerker kun je het verschil maken. Het is een investering in de veiligheid van iedereen. Daar doe je het voor.

Benieuwd naar het boek?

Het is voor leden van Bouwend Nederland vanaf juni voor een klein bedrag te bestellen. Je kan je interesse alvast aangeven via het formulier op onze themapagina. Dan geven we je straks een seintje en ben je er snel bij.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Dinsdag 23 april 2024
STIPEL werkt aan verandering: vanaf 1 mei gaan er enkele veranderingen plaatsvinden binnen STIPEL

Per 1 mei geeft STIPEL zelf de certificaten af en dragen de certificerende instellingen hun taken aan STIPEL over. De bestaande exameninstellingen blijven actief en ook behaalde STIPEL-certificaten blijven geldig. Deze veranderingen worden doorgevoerd om sneller kwaliteitsdoelstellingen te behalen, efficiëntere besluiten te nemen en beter mee te kunnen groeien met de behoeften van de markt. Daarnaast zorgt dit voor meer uniformiteit en een centrale registratie van behaalde certificaten.