Logo Bouwend Nederland

Praktische tools die je helpen om digitaal te werken

Maandag 18 december 2023

Komend jaar staan er weer veel mooie projecten rondom (veilig) digitaal werken op de planning bij Bouwend Nederland. Praktische tools waarmee je vandaag al aan de slag kan en morgen al profijt van hebt. Doe er je voordeel mee!

Digiscan Bouw

De Digiscan Bouw helpt je om te inventariseren waar jouw mkb-bedrijf staat als het gaat om digitalisering van je bouwproces, administratie en kwaliteitsborging. Samen met Techniek Nederland en digiGO bereiden we een nieuwe module voor over digitaal samenwerken in de keten. We verwachten dat deze medio 2024 beschikbaar is. 

Vul de Digiscan Bouw nu in!

Contactgroepen

Uitwisselbare data, integratie van softwarepakketten, BIM, cybersecurity, drones, papierloos werken en vul de lijst maar aan. Over welk onderwerp op het vlak van digitalisering wil jij meer kennis opdoen? En wil je leren van de ervaringen van collega’s? Praat dan mee en doe mee tijdens de Contactgroep Digitalisering. Inmiddels kan je in elke Bouwend Nederland-regio deelnemen.

 

Interesse? Neem vooral contact op met de verenigingsmanager in jouw regio.

Metroleerlijnen Digitalisering

Samen met de Smart Makers Academy is een zogenoemde metroleerlijn ontwikkeld. Hoe het werkt? Vergelijkbaar met een kaart van de metro, zijn er verschillende leerlijnen met allerlei stations. Bijvoorbeeld de leerlijn ‘Ontdek de kansen van 3D-printing’ voor werkvoorbereiders en projectleiders met stations (inspiratiesessies) als ‘Materialen’ en Reverse engineering’ of de leerlijn ‘Ontdek de kansen van digitalisering in de bouw’ voor directie en management met stations als ‘Digiscan’ en ‘Wet- en regelgeving’.

 

Het initiatief draait nu bij de Smart Makers Academy in Haarlem en wordt in 2024 verder uitgerold.

IT-inrichting voor bouwcombinaties

De bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving voor die combinatie. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Op deze manier kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek is een globale IT structuur. Bouwend Nederland zal deze globale IT structuur begin 2024 toetsen bij geïnteresseerde leden en belanghouders. 

 

Benieuwd? Lees dan het eerdere nieuwsbericht.

Samen Digitaal Veilig: gratis plus-versie

Als lid van Bouwend Nederland mag je tot en met maart 2024 gratis gebruikmaken van de uitgebreide plus-versie in het platform Samen Digitaal Veilig. Het platform helpt je met het invoeren van een paar simpele maatregelen die jouw digitale veiligheid snel verhogen. Denk aan een online trainingsprogramma voor medewerkers en een checklist voor je IT-inrichting van externe leveranciers. Maar liefst een op de vijf bedrijven wordt getroffen door een cyberaanval. Bedrijven betalen miljoenen losgeld om hun bedrijfsvoering te kunnen voorzetten. Onze oproep: onderschat het niet!

Nieuwe wetgeving cyberveiligheid: NIS2

Vanuit Europa is eind 2022 een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2. Deze richtlijn betekent dat een flink aantal bedrijven verplicht maatregelen moet nemen op het vlak van cybersecurity. De verwachte ingangsdatum is 18 oktober 2024. Samen met platform Samen Digitaal Veilig organiseren we het webinar NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity-regels’. Tijdens dit webinar beantwoorden we vragen en leggen we uit waarom veel bedrijven, die geen NIS2-bedrijf zijn, er toch mee te maken kunnen krijgen.

Meld je nu aan voor het webinar! 

Pilot AI in de bouw

Artificial Intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in de ontwikkeling van digitaal werken. Om een paar voorbeelden te noemen: AI techniek neemt besluiten in de ontwerpfase om te komen tot een definitief ontwerp; AI neemt besluiten in de voorbereiding van een bouwwerk; AI in een civiel bouwwerk zoals een tunnel neemt besluiten om bepaalde veiligheidssystemen in werking te stellen op basis van digitaal waargenomen verkeersbeelden of veiligheidssituaties; en AI stuurt de klimaatinstallaties van een gebouw op basis van gedrag van mensen.

 

Hoewel veel AI toepassingen al technisch volwassen zijn, blijft adoptie in de bouwsector nog achter. Terwijl de voordelen en marktkansen heel groot kunnen zijn. Daarom gaan we trends en relevante praktijkvoorbeelden voor je op een rij zetten én onderzoeken welke factoren adoptie van AI in de bouw- en infra versnellen of juist remmen. Deze uitkomsten vertalen we vervolgens naar praktische tools en diensten voor jou. We verwachten je tweede kwartaal 2024 te informeren over de eerste uitkomsten.  

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken in Brabant in Zeeland

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 21 mei 2024
Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.