1. Home
  2. Nieuws
  3. Producenten zijn verantwoordelijk voor het afvalbeheer

Producenten zijn verantwoordelijk voor het afvalbeheer

Donderdag 21 november 2024

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) maakt producenten (waaronder importeurs) verantwoordelijk voor het afvalbeheer van de producten die zij in Nederland in de handel brengen. Er zijn bijvoorbeeld verplichtingen voor het inzamelen en recyclen van afvalstoffen. Voor een groot aantal productgroepen is er een UPV. Elk heeft zijn eigen verplichtingen.

Producenten kunnen individueel of gezamenlijk aan de UPV voldoen. Meestal gebeurt dit collectief door een producentenorganisatie. Producenten sluiten zich in dat geval bij die producentenorganisatie aan en betalen er een financiële bijdrage voor.

UPV Vlakglas

Bent u een importeur of fabrikant van isolatieglas?
Dan bent u volgens de algemeen verbindend verlaring (AVV) vlakglas verantwoordelijk voor het door u in de handel gebrachte isolatieglas, wanneer het afval is geworden. Deze regelgeving heet ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV).
Het doel van de UPV is: afvalvlakglas meer en beter inzamelen en recyclen.

Verplicht melden bij VRN

Voor het UPV-systeem van Vlakglas Recycling Nederland is een ’algemeen verbindend verklaring (AVV) afgegeven. Dat betekent dat u zich moet melden bij VRN en VRN namens u en de andere producenten collectief aan de UPV-verplichtingen voldoet. U betaalt de producentenorganisatie daarvoor een afvalbeheerbijdrage.

Neem contact op met VRN, zodat u bij hen bekend bent en u weet hoe zij de UPV-verplichtingen voor u naleven.

Bekijk de AVV vlakglas voor meer informatie

Meer informatie vind u op de website van Rijkswaterstaat

 

 

 

 

 

 

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 3 juli 2025
Commentaarronde gestart voor normontwerp NEN 2608:2025, over berekening en toetsing van vlakglas voor gebouwen

Het normontwerp NEN 2608:2025 'Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' staat momenteel open voor commentaar op normontwerp.nen.nl. Dit document biedt vernieuwde methoden om vlakglas voor bouwwerken te berekenen en te toetsen. Met de aansluiting op de aankomende Eurocode 10 speelt deze versie direct in op actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse glasconstructiepraktijk. Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen indienen tot en met 12 september 2025.

Donderdag 3 juli 2025
SDE++ 2026 en wijzigingen vanaf 2025

Voor de SDE++-ronde van 2026 is voorlopig € 8 miljard beschikbaar. De subsidie blijft een belangrijke steun voor de energietransitie in Nederland.

Donderdag 3 juli 2025
PPWR-bijeenkomst van ministerie I&W

Op maandag 16 juni organiseerde het Ministerie van I&W een stakeholderbijeenkomst over de PPWR, waarbij Verpact een deelsessie over de verpakkingenadministratie verzorgde.