Producenten zijn verantwoordelijk voor het afvalbeheer
Donderdag 21 november 2024
Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) maakt producenten (waaronder importeurs) verantwoordelijk voor het afvalbeheer van de producten die zij in Nederland in de handel brengen. Er zijn bijvoorbeeld verplichtingen voor het inzamelen en recyclen van afvalstoffen. Voor een groot aantal productgroepen is er een UPV. Elk heeft zijn eigen verplichtingen.
Producenten kunnen individueel of gezamenlijk aan de UPV voldoen. Meestal gebeurt dit collectief door een producentenorganisatie. Producenten sluiten zich in dat geval bij die producentenorganisatie aan en betalen er een financiële bijdrage voor.
UPV Vlakglas
Bent u een importeur of fabrikant van isolatieglas?
Dan bent u volgens de algemeen verbindend verlaring (AVV) vlakglas verantwoordelijk voor het door u in de handel gebrachte isolatieglas, wanneer het afval is geworden. Deze regelgeving heet ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV).
Het doel van de UPV is: afvalvlakglas meer en beter inzamelen en recyclen.
Verplicht melden bij VRN
Voor het UPV-systeem van Vlakglas Recycling Nederland is een ’algemeen verbindend verklaring (AVV) afgegeven. Dat betekent dat u zich moet melden bij VRN en VRN namens u en de andere producenten collectief aan de UPV-verplichtingen voldoet. U betaalt de producentenorganisatie daarvoor een afvalbeheerbijdrage.
Neem contact op met VRN, zodat u bij hen bekend bent en u weet hoe zij de UPV-verplichtingen voor u naleven.
Bekijk de AVV vlakglas voor meer informatie
Meer informatie vind u op de website van Rijkswaterstaat
Gerelateerd nieuws
Op woensdag 4 december gingen werkgevers en werknemers voor de tweede keer om tafel om te komen tot een nieuwe cao Vlakglas.
Naast de arbeidsvoorwaarden cao, kent de glasbranche ook een opleidings- en ontwikkelings cao: STOOV. Door een jaarlijkse bijdrage aan STOOV, bouwen de bedrijven die onder deze cao vallen een opleidingsbudget op. Sinds de oprichting van STOOV is er veelvuldig een beroep gedaan op dit opleidingsbudget. Daarnaast heeft STOOV projecten zoals het functiewaarderingsysteem (FuWa), de branche RI&E, de Arbocatalogus en projecten op het gebied van instroom en duurzame inzetbaarheid opgezet.
Op 27 november zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Groothandel in Vlakglas, het Glasbewerkings- en het Glazeniersbedrijf gestart.