Logo Bouwend Nederland

Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Donderdag 11 april 2024

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Kennis delen en netwerken staan centraal tijdens de Dag van de Constructeur. Het volle sprekersprogramma bestaat uit drie keynotes en diverse breakoutsessies. En hoewel het thema van de dag, ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’, ongewijzigd is ten opzichte van vorig jaar, is de noodzaak en invulling ervan zeker niet minder actueel.

Keynotes

De eerste keynote is een duo-presentatie van Jack Smeets (voorzitter VNconstructeurs) en Fries Heinis (Algemeen Directeur Bouwend Nederland), beiden lid van de Stuurgroep Veiligheid in de bouw. Zij vertellen hoe we er sectorbreed voorstaan met de implementatie van het programma Veiligheid in de bouw, met name op het gebied van het borgen van constructieve veiligheid.

Bram Mommers (Global Techology Officer, Arcadis) gaat het in de tweede keynote hebben over artificial intelligence en de invloed van deze digitaliseringsontwikkeling op de rol van de ingenieur/constructeur.

In de derde en laatste keynote vertelt huidig Constructeur van het Jaar Hans de Wit (Managing Director / Tunnel Engineering Consults (TEC)) over de wereldwijde ontwikkelingen in de tunnelbouw. Hij zal onder andere ingaan op de duurzaamheidsparadox, ofwel het spanningsveld tussen ontwerpen en bouwen voor een lange levensduur (durability) en het verminderen van het gebruik van milieu- en CO2-intensieve materialen (sustainability).

Verdiepingssessies

Verder staat er weer een diverse mix aan verdiepende breakoutsessies op het programma. Over onder andere spraakmakende projecten zoals Post Rotterdam, de Fenix loods in Rotterdam en de verbouwing van het Centraal Station van Amsterdam. En ook over actuele thema’s, zoals forensisch schadeonderzoek, duurzaam door slank ontwerp in beton en Paris Proof constructies. Voor ieder wat wils, of het nu om woningbouw, utiliteitsbouw of infra gaat.

Constructeur van het Jaar en Constructeursregister

Tijdens de Dag van de Constructeur wordt traditioneel de nieuwe Constructeur van het Jaar bekend gemaakt. Een eervolle erkenning voor constructeurs die zich buitengewoon inzetten voor het constructeursvak. Verder worden de geaccrediteerde registerconstructeurs, -ontwerpers en -toetsers feestelijk bekendgemaakt.

Meld je snel aan

Voor het hele programma en sprekersinformatie, zie www.dedagvandeconstructeur.nl

 

 

 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.