Publicatie Constructieve veiligheid houtbouw nu beschikbaar
Donderdag 17 juli 2025
Het Kennisplatform Constructieve Veiligheid (KPCV) presenteert een publicatie over het borgen van constructieve veiligheid bij houtbouw. Je krijgt aanbevelingen plus een praktische checklist voor elke fase van het bouwproces. Manager Constructie en Duurzaamheid Mischa Falger van BAM Advies & Engineering en adviseur Arjan de Roo van STEP Engineering benoemen vier belangrijke aandachtspunten.
Houtbouw wordt steeds vaker toegepast vanwege de duurzaamheid en esthetische voordelen. Toch zijn er belangrijke aandachtspunten om de constructieve veiligheid te waarborgen. Denk aan de juiste verbindingstechnieken, vochtbestendigheid en brandveiligheid. Dit vraagt grote zorgvuldigheid bij het ontwerpen en realiseren van constructief veilige houtconstructies.
Met de aandachtspunten en aanbevelingen in deze publicatie wil de KPCV Taakgroep Houtconstructies betrokken partijen daarbij helpen.
Enkele aandachtspunten uitgelicht
Constructieve veiligheid in houtbouw vereist zorgvuldige detaillering en dimensionering om sterkte en stabiliteit te waarborgen. Belangrijke risico’s zitten hem in de verbindingen en de sparingen. Daarom vindt bij houtbouw de detailengineering al plaats in de ontwerpfase.
Daarnaast heeft hout specifieke materiaaleigenschappen die de constructieve veiligheid nadelig kunnen beïnvloeden.
- Kijk goed naar de verbindingen met de funderingsconstructie. "Zijn de verbindingen van houten stabiliteitswanden met een betonnen constructievloer voldoende berekend op het overbrengen van trekkrachten in de wanden? Verbindingen van stabiliteitswanden aan PS-combinatievloer, kanaalplaat- of ribbenvloeren vragen om extra maatregelen."
- Met het oog op de sparingen, moet je ook al in de ontwerpfase de doorvoeringen voor installaties scherp hebben. "Betrek de installateur vroegtijdig bij het ontwerpproces. Je kan bij houtbouw niet tijdens de uitvoering even een sparing voor een luchtkanaal in een houtconstructie zagen, een leidingsleuf in een houten wand frezen of een sparing verplaatsen."
- Hout kan slecht tegen vocht. Houd daar vooral óók tijdens de uitvoering (transport, opslag en montage) rekening mee. Bouw waar mogelijk verticaal, zodat je waterdichte units creëert. "Denk in de ontwerpfase al goed na over watermanagement in de uitvoerings- en gebruiksfase. Zorg vervolgens dat er bij de start van de uitvoeringsfase een watermanagementplan ligt."
- Massief hout heeft een voorspelbaar brandgedrag; het verkoolt aan de buitenkant en beschermt zo de binnenkant. Toch blijft een integraal brandveiligheidsconcept essentieel. "Dat mag verder gaan dan het Bbl. Brandwerendheid, compartimentering, maatregelen tegen brandoverslag, brandbestrijding en actieve blussystemen zijn mogelijke onderdelen van zo’n concept."
Coördinerend constructeur
De coördinerend constructeur is en blijft eindverantwoordelijk voor de constructieve veiligheid en moet de raakvlakken van houtconstructies met onder andere funderingsconstructies en stabiliteitskernen in andere materialen bewaken. Kies daarom vooral een coördinerend constructeur met kennis van houtconstructies.
Bekijk de publicatie
Je kan de publicatie hier downloaden. Of ga naar de website van het Kennisportaal Constructieve Veiligheid.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 extra bij straatwerk. De inspecteur zal het werk onmiddellijk stilleggen bij overtredingen op fysieke belasting en doorpakken richting de opdrachtgever en coördinator ontwerpfase. In een webinar vertellen we, samen met de Arbeidsinspectie, hoe je veilig en gezond kan werken volgens de Arbowet.
Bij VolkerWessels Materieel & Logistiek draait alles om slimme en praktische ondersteuning op de bouwplaats. Zo leveren zij nu ook zonnebrandcrème aan alle operationele werklocaties. Daarmee maken ze het medewerkers wel heel gemakkelijk om te smeren.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.