1. Home
  2. Nieuws
  3. Rdi geeft duidelijkheid in huisaansluitingen en zorgvuldig graven

RDI geeft duidelijkheid in huisaansluitingen en zorgvuldig graven

Maandag 7 augustus 2023

Veel woningeigenaren vinden het niet fijn dat er in hun perceel wordt gegraven om bijvoorbeeld een glasvezelkabel aan te leggen. Er ontstaat schade aan beplanting of bestrating. Door middel van bijvoorbeeld een raketboring kan de kabel vanaf een hoofdnet, onder de tuin door, naar de woning worden aangelegd. Maar hoe bepaal je de precieze ligging van kabels en leidingen voordat je start met deze werkzaamheden? De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) geeft duidelijkheid over zorgvuldige aanleg van kabels en leidingen in de nabijheid van huisaansluitingen.

Memo: Huisaansluitingen en zorgvuldig graven

Raketboringen zijn graafwerkzaamheden in de zin van artikel 1 van de Wibon. Dat betekent dat deze werkzaamheden zorgvuldig moeten worden verricht. In dat verband moet tenminste onderzoek gedaan worden naar de precieze ligging van onderdelen van netten van de graaflocatie. Er is discussie ontstaan over de juiste wijze van lokaliseren van netten, met name op een particulier erf. De memo 'huisaansluitingen en zorgvuldig graven' geeft duiding van het wettelijke voorschrift van de wet Wibon.

Bepalen van de exacte ligging

Bij het uitvoeren van werkzaamheden buiten het zogenaamde risicogebied (en dat wil je vaak bij sleufloze technieken) moet eerst het risicogebied worden bepaald. Het risicogebied is (in de CROW500) vastgesteld op 1 meter links en rechts in het horizontale vlak van de gelokaliseerde leidingen. Dus om het risicogebied te bepalen moet de precieze ligging van aanwezige kabels en leidingen gelokaliseerd worden. Dit kan, afhankelijk van de lengte (max 5 meter) van te overbruggen afstand, op basis van de gebiedsinformatie (KLIC-melding), door ten minste:

  • Vanaf de straatkant waar het hoofd/distributienet ligt de aanwezige kabels en leidingen te lokaliseren die in de richting van het pand gaan. Let op: de kabels en leidingen moeten wel echt zichtbaar zijn;
  • Aan de kant van het pand/bebouwing, vanuit het pand de kabels en leidingen te lokaliseren en te bepalen hoe deze lopen naar het hoofd/distributienet. Let op: ook hier moeten de kabels en leidingen echt zichtbaar zijn;
  • Is het niet mogelijk om de kabels en leidingen vanuit het pand/bebouwing te lokaliseren, dan dienen de kabels en leidingen buiten aan de gevel middels een proefsleuf gelokaliseerd te worden.

Wil je werken in het risicogebied, dan moet de ligging nog beter bepaald worden. Dit kan door middel van een grondradar, kabelzoeker of andere technieken. Doel is om ervan overtuigd te zijn over de exacte ligging van het bestaande net, dus ook de huisaansluiting.

Toepassingsgebied memo

De memo geldt voor:

  • Iedereen die tussen een hoofdaansluiting/distributienet en een pand graafwerkzaamheden verricht;
  • alle disciplines, dus ook voor drinkwater, elektra, warmte, riool, en data;
  • alle uitvoeringsmethoden;
  • ongeacht de tuindiepte, waarbij bovenstaande is gebaseerd op een lengte van 5 meter.

De memo is een verduidelijking van de huidige wetgeving en is dus direct van toepassing voor de gehele graafketen. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) houdt toezicht op de inhoud van deze memo. Als grondroerder is het belangrijk om te handelen volgens deze memo én de opdrachtgever hier op te wijzen zodat deze kan zorgen voor voldoende tijd en geld om volgens de memo te werken.

Heb je toch nog vragen of wil je hulp bij zorgvuldig graven, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 2 juli 2025
NSTT lanceert nieuwe module over geotechniek bij sleufloze aanleg

De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.

Vrijdag 13 juni 2025
Glasvezelsector presenteert veilige werkwijze tuinboringen

De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.

Dinsdag 10 juni 2025
Waardevolle inbreng tijdens bijeenkomsten over veilig straatwerk

De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.